´Jews of Iran - İran Yahudileri´ adlı kitap 21. yüzyılda İran´da Batı´nın aşina olmadığı durumlarda yaşamak zorunda kalan Yahudi cemaatini yüzden fazla fotoğrafla okuyuculara tanıtıyor.
Eski Associated Press foto muhabiri Hassan Sarbakhshian 2006 ila 2008 yılları arasında bir kitap projesi için İran’da yaşayan Yahudi cemaatinin arasına girerek onların çok özel fotoğraflarını çekti. Her kitap çıkarmak isteyen yazar gibi İran Kültür Bakanlığına başvurmak durumunda olan Sarbakhshian, hiç beklemediği bir şekilde İslam karşıtı propaganda ve İsrail için casusluk yapmakla suçlanınca işine son verildi. Sonrasında can güvenliği nedeniyle ülkede daha fazla kalamayacağına karar veren Sarbakhshian aynı zamanda kitaba katkısı bulunan eşi Parvaneh Vahidmanesh ile ABD’de Virginia’ya taşındı. 15 yıl sonra Penn Devlet Üniversitesinde Yahudi Çalışmaları Öğretim Görevlisi Lior Sternfeld’ın yardımıyla proje hayata geçti ve aynı üniversitenin yayınlarından kitap bu hafta piyasaya çıktı.
Hayli kapalı bir cemaat olan İran Yahudileri ile ilgili bu denli çarpıcı fotoğraflara nadiren rastlanıyor. Yahudilerin yaşam alanları, sinagogları ve diğer kurumlarının kapıları yabancılara sımsıkı kapalı durumda. Ancak Sarbakhshian profesyonel ve samimi duruşu ile bu topluluğun içine girmeyi başardı ve iki sene boyunca Yahudi cemaatinin ileri gelenleri ile 15 değişik şehir gezerek adeta onlarla birlikte yaşadı.
1979 Devriminin ardından İran hükümeti sürekli olarak İsrail’in yıkımı için çağrılarda bulundu. Müslüman ülkeler arasında Türkiye’den sonra ikinci büyük Yahudi nüfusuna sahip olan İran’da, Yahudiler serbestçe ibadet edebiliyor ve İran’a olan bağlılıklarını her fırsatta dile getiriyorlar. Tarihlerin bir noktasında yüz bin kişilik nüfusa erişen İranlı Yahudilerin sayısı bugün 9 bin civarında. İran meclisinde Yahudileri temsilen bir milletvekili bulunuyor.
İsfahan’da bir kaşer restoranın mutfağı
İran Yahudi Cemaatinin eski Başkanı Harun Yaşaya, Kudüs Gününde namaz sırasında (ortada). Kudüs Gününde İsrail bayrakları yakılır ve İsrail’in yıkılması için dualar edilir.
Tahran’daki Kapalı Çarşı’da Yahudilere ait bir halı dükkanı
Tahran’da Pesah bayramı
Ester ve Mordehay’ın türbelerinin bulunduğu Hamedan’a yolculuk esnasında Müslüman ibadethanesinde dua etmek için mola veren Yahudiler.
Ayatullah portreleri altında Yahudi okulunda oynayan çocuklar
1942 kuruluşlu Dr Sapir Hastanesi ve Yardım Merkezinde Yahudi bir doktor elinde Müslüman bir yeni doğan ile…
Tahran’da Ezra Yakup Sinagogunda yaşayan üç kişiden biri olan Şamsi adındaki kadın
Tahran’da Yahudi kızların barış gösterisi