Olimpiyat Köyü, artık genç ailelere ve emeklilere ev sahipliği yapıyor

Connollystrasse 31 numara adresi, birçoklarının hafızasına, 1972 Münih Olimpiyat Oyunları sırasında Filistinli militanların İsrailli sporcuları rehin aldıkları adres olarak kazınmış olsa da bugün birçok yeni aileye yuva görevi görüyor.

Dünya
7 Eylül 2022 Çarşamba

Mechthild Foerster, kocasıyla birlikte seneler önce yaşadıkları evi satın aldıklarında dairenin terör saldırısının patlak verdiği aynı binada olduğunu bilmiyorlardı.

AFP'ye verdiği demeçte, İsrail kafilesinin 50 yıl önce öldürülen 11 üyesinin anısına yapılan Almanca ve İbranice anma levhasına atıfta bulunarak, "Kısa süre sonra binanın dışındaki plaketi görünce öğrendik” diyor. Foerster sözlerine “Perili bir şatoya taşınmanın korkunç hissini yaşıyor gibi değilim. Hayat devam ediyor ve yaralar iyileşmeli” diyerek devam etti.

1972 Münih Olimpiyatları'nda Filistinli Kara Eylül Örgütü, 5 Eylül günü Olimpiyat Köyüne baskın düzenleyerek İsrailli kafilesinden iki kişiyi vurmuş ve dokuz kişiyi rehin almıştı.

Bölgede meydana gelen vahşete rağmen, Olimpiyat Köyü, oyunlardan bir yıl sonra bölge halkı için yerleşim bölgesine dönüştürüldü.

Günümüzde, Olimpiyat parkının bitişiğindeki 40 hektarlık (99 dönümlük) yerleşim bölgesi hem aileler hem de emekliler arasında popüler olan ve gelişen bir bölge haline geldi.

Foerster'ın yaşadığı blokta bulunan, bir zamanlar İsrail heyetinin kaldığı daireler, ziyaret eden araştırmacıları buraya yerleştiren Max Planck Enstitüsü tarafından satın alındı. Diğerler dairelerde, Foerster gibi daha uzun süreli sakinler yaşıyor.

Köydeki ilk yıllarını anımsayan Foerster, "İçerisi gerçekten sıcaktı, çünkü gerçekten sadece bir beton yığınıydı, yazın ısınan bir tür dağ gibiydi" diyor ve devam ediyor: “Her yerde bitkilerimiz olmasaydı, gerçekten yaşanmaz bir yer olurdu. Şimdi çok hoş."

Apartmanın güneşe bakan her balkonunda, yazın biraz ferahlık hissi veren saksı bitkileri, sarmaşıklar ve küçük ağaçlar var.

1972'deki oyunlardan kısa bir süre sonra, binaları engelliler için daha erişilebilir hale getirmek için rampalar inşa edildi.

Tüm araç yolları yer altında olduğu edildiği için araç girişi, gürültüsü ve trafiği yok. Ebeveynler çocukların sokakta korkmadan serbestçe oynamasına izin veriyor.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün