İngiltere'nin yeni Kralı III. Charles'ın Yahudi toplumuyla ilişkileri

İngiltere´nin 70 yılı aşkın süre boyunca sevilen kraliçesi olan II. Elizabeth´in ölümünün ardından büyük oğlu Prens Charles tahta geçti. Kral III. Charles´ın Yahudi cemaati ve İsrail ile ilişkisine dair gerçekleri altı ana başlıkta topladık.

Selin KANDİYOTİ Kültür
14 Eylül 2022 Çarşamba

1-Doğduğunda sünnet edildi

Kral Charles hem doktor hem de moel olan Haham Jacob Snowman (1871-1959) tarafından sünnet edildi. Bu gelenek 1700’lerde hüküm süren ve Almanya’da doğan Kral I. George zamanına dayanıyor. O dönemlerde aristokrat ebeveynlerin endişelerini gidermek adına sünnetin en deneyimli kişilerce yapılması uygun görüldüğü düşünülüyor. Kraliçe Elizabeth de bu iş için Londra’nın en bilinen moeli olan Haham Snowman’e başvurmuştu.

2- Uluslararası Dürüst Prenses Alice’in torunu

Kraliçe Victoria’nın küçük torunu olan Prenses Alice, Yunanistan Prensi Andrew ile evlenince Atina’ya yerleşmişti. Oğlu Prens Philip (Kraliçe Elizabeth’in eşi) haricinde ailesinin tümünün Nazi sempatizanı olduğu bir dönemde, Prenses Alice evinde Yahudi komşuları olan Cohen ailesini Gestapo’dan saklamıştı. Philip İngiltere’de orduya katılıp Nazilere karşı savaşmıştı. Prenses Alice, Yad Vaşem Soykırım Müzesi tarafından Uluslararası Dürüst unvanına layık görüldü ve vasiyeti üzerine 1969 yılındaki ölümünden 20 yıl sonra kemikleri gömülmek üzere Zeytin Dağına götürüldü. 2016’da Charles, İskoçya’dan getirdiği mor çiçeklerle babaannesinin mezarını ziyaret etti.

3- İsrail’i ziyaret

İngiltere Dışişleri Bakanlığının kraliyet ailesinin İsrail’i resmi olarak ziyaret etmesini yasaklamasından dolayı Kraliçe Elizabeth 129 farklı ülkeyi ziyaret etmesine rağmen bir kez bile İsrail’e gitmedi. 1994’te Elizabeth’in eşi Philip’in, annesi Prenses Alice’in Kudüs’te olan mezarlığını ziyareti resmi ziyaret olarak nitelendirilmiyor. İlk kez 2018’de İsrail’e resmi ziyarette bulunan isim ülkenin 70. yıl bağımsızlık kutlamalarına katılan Charles’ın büyük oğlu Prens William oldu.

Prens Charles, 1994’te Yitshak Rabin’in, 2016’da ise Şimon Peres’in cenazesi için İsrail’e gitti. 2000 yılında ise Charles ilk kez resmi sıfatla, Auschwitz’in kurtarılmasının 75. yılı anması kapsamında Kudüs’te Dünya Holokost Forumunda İngiltere’yi temsil etmek için İsrail’e gitti.

4-Charles’a özel kipa

Charles 2013’te İngiltere’de Haham Efraim Mervis’in baş hahamlığa getirildiği törene bizzat katıldı. İlk kez kraliyet ailesinden bir üye böylesi bir törene katılmış oldu. Törende kendisi için mavi kadife üzerine altın iplikle dikilmiş Wales Prensliği arması bulunan bir kipa hediye edildi. Charles’ın İngiltere’nin önceki Baş hahamı Jonathan Sacks ile oldukça samimi bir ilişkisi bulunuyordu ve 2020’deki cenazesinde onun hakkında duygusal bir konuşma yapmıştı.

5-Kraliyet koleksiyonunda Holokost kurtulanlarının portreleri

Charles, Buckingham Sarayında bulunan Kraliyet Koleksiyonuna Holokost’tan kurtulan yedi kişinin portrelerinin eklenmesini istedi. Bu proje, Charles’ın ülkede gelecek nesillerin Holokost vahşetini hiçbir zaman unutmaması için sürdürdüğü çalışmaların bir parçası. ‘7 Portre- Holokost’tan Kurtulmak’ 2022’nin ocak ayında sergilenmeye başladı. Serginin kataloğunun baş yazısı Charles tarafından yazıldı.

6-Her Şabat kraliyet için dua

1801 yılından beri her hafta İngiliz milletler topluluğunda bulunan Yahudiler sinagoglarda monarşinin refahı için dua eder. Tüm dünyada Yahudilerin yaşadığı ülkelerin yöneticilerine bu şekilde dua etmeleri geleneği bulunur. 2019’da Buckingham Sarayında yapılan Hanuka Partisinde, Charles  söz konusu dualar için İngiliz Yahudi Cemaatine teşekkürlerini sunarak “Sizin bizi her hafta kutsayıp hatırladığınız gibi biz de sizi hatırlıyor ve sizi kutluyoruz” sözlerini sarf etti.

Kaynak: https://aish.com/king-charles-iii-and-the-jews/

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün