Almanya'nın devlet destekli yayın kuruluşu Deutsche Welle (DW), davranış kurallarını İsrail'in var olma hakkına destek gerektirecek şekilde revize ederek, bunu uygulamayan çalışanlarının işlerine son verilmesinin yolunu açtı.
1 Eylül'de duyurulan bildiri geçen hafta, şirketin İsrail hakkında antisemit yorumlarda bulunulduğunu belirlemesinin ardından işten çıkarılan eski bir çalışanını DW'nin görevine iade ettiğine dair bir mahkeme emrinden önce geldi. Yayıncının, toplamda Arapça servisinden yedi çalışanın geçen yıl benzer gerekçelerle görevlerine son verilmiş ve şimdiye kadar ikisi DW'ye işe iade davası açmıştı.
Yeniden düzenlenmiş davranış kurallarının zamanlaması gelecekte bu gibi durumlarda şirketin elini güçlendirmek için planlandı.
DW, İsrail'in var olma hakkını açıkça destekleyen tek Alman medya şirketi değil. 1967'de, Almanya'nın en büyük medya holdinglerinden biri ve günümüzde Politico ve Insider'ın sahibi olan Axel Springer şirketi, "Yahudi halkına destek ve İsrail Devleti'nin var olma hakkını" içeren kurumsal ilkeler oluşturmuştu.
DW'nin 1 Eylül'de kamuoyuna açıklanan davranış kuralları, “Almanya'nın Holokost'a karşı tarihsel sorumluluğu, İsrail'in var olma hakkını desteklememizin bir nedenidir” ifadesini içeriyor. Ayrıca, “cinsiyetçilik, ırkçılık ve antisemitizm gibi her türlü ayrımcılığın… işten çıkarma da dahil olmak üzere iş hukuku açısından sonuçları olabileceği” ifadelerini ekliyor.
Almanya, Uluslararası Holokost Anma Birliği’nin (IHRA) antisemitizm tanımını, ilgili suçların kovuşturulmasına açıklık sağlamak için beş yıl önce resmen kabul etti. Tanım, antisemit bir konuşma biçimi olarak nitelendirdiği İsrail'in var olma hakkının inkârını da içeriyor. Bazı ilerici Yahudilerin de dâhil olduğu eleştirmenler, IHRA tanımının İsrail'e yönelik tüm eleştirileri antisemit olarak sınıflandırmasa da, ifade özgürlüğü üzerine caydırıcı bir etkisi olduğunu söylüyorlar. Almanya'da Nazi propagandasını yaymak ve Holokost'u inkâr etmek yasadışı olmakla beraber; ihlaller para cezası veya hapis cezası ile cezalandırılır.
Almanya'daki United Jewish Appeal'in eski başkanı, Berlinli avukat Nathan Gelbart, buna ek olarak, Almanya'nın İsrail karşıtı gösterilerde İsrail'in yok edilmesi çağrılarını yasakladığını, afişlere el koyduğunu ve bazı sloganlara dayanarak protestocuları yargıladığını belirtti.