Herzog, Bahreyn ziyaretine hazırlanıyor

İbrahim Anlaşmalarının ikinci yılının kutlandığı etkinlikte, İsrail Devlet Başkanı Herzog, Sudan´la ilişkileri geliştirme konusundaki ´ortak isteklerden´ bahsederken, BAE Dışişleri Bakanı´nı ´barış insanı´ olarak övdü.

Dünya
21 Eylül 2022 Çarşamba

İsrail Devlet Başkanı Isaac Herzog, geçtiğimiz perşembe Birleşik Arap Emirlikleri'nin ev sahipliği yaptığı Kudüs'ün Manama ve Abu Dabi ile diplomatik ilişki kurmasının ikinci yılının kutlandığı resepsiyonda, yakında Bahreyn'i ziyaret etmeyi planladığını açıkladı.

Herzog, “Majesteleri Kral Hamed Bin İsa el-Halife'nin konuğu olarak, tüm bölgenin barışı, refahı ve başarısı adına, uluslarımızın iş birliğini geliştirmenin yeni yollarını keşfetmeye devam etmek için önümüzdeki aylarda Bahreyn'i ziyaret etmeyi planlıyorum,” dedi.

BAE İsrail Büyükelçisi Muhammed Al-Khaja'nın ev sahipliğinde düzenlenen, ABD aracılığıyla imzalanan İbrahim Anlaşmasının ikinci yıldönümünü kutlamasına İsrail'i ziyaret eden BAE Dışişleri Bakanı Şeyh Abdullah bin Zayed el-Nahyan da katıldı.

2020 anlaşması İsrail, BAE ve Bahreyn arasındaki ilişkileri normalleştirmişti. Birkaç ay sonra Fas bu ülkeleri takip etmişti. Sudan da anlaşmayı imzaladı, fakat sonrasında Hartum ile tam diplomatik ilişkilerin kurulma süreci kesintiye uğradı.

Herzog, Zayed'i 'bir barış insanı' olarak överken, anlaşmaların hazırlanmasında 'önemli bir aktör' olarak adlandırdı. Herzog, zamanın Başbakanı Netanyahu'ya ve ABD eski Başkanı Trump'a da anlaşmaları gerçekleştirmede oynadıkları roller konusunda övgülerde bulundu.

Herzog, Sudanlı liderlerle yaptığı, ülkeler arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi için 'ortak bir istek' olduğunu gösteren 'olumlu görüşmelere' dikkat çekerken Sudan ile gelişme kaydedilebileceği konusunda iyimser görünüyordu.

Herzog, "Tüm İsrail hükümetlerinin bu önemli dönüşüme ve anlaşmalara bağlılığı var. İsrail halkı yeni dostlarımızı neşe içinde ve açık kalplilikle selamlıyor," dedi. Herzog ifadelerine Filistinlilerle de benzer bir anlaşma görmeyi umduğunu ekledi.

Bu senenin başlarında, dönemin Başbakanı Naftali Bennett ve İsrail Savunma Bakanı Benny Gantz, ilk resmi ziyaretlerini Bahreyn'e yapmışlardı. İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) Genelkurmay Başkanı Aviv Kochavi de İran dosyasından sorumlu askeri yetkili Tal Kelman ile birlikte mart ayında Bahreyn'i ziyaret etmişti.

İbrahim Anlaşmaları, İsrail ve komşuları arasında bazı alanlarda iş birliklerinin güçlenmesine yol açarken, Yahudi devleti ile normalleşme henüz anlaşmayı imzalayan Arap ülkelerin sokaklarında halk desteğini kazanmadı.

Washington Enstitüsü'nün Kasım 2020'deki anketi, Bahreynlilerin yüzde 45'inin anlaşmalar hakkında çok veya biraz olumlu görüşlere sahip olduğunu göstermişti. Ancak bu yılın mayıs ayına kadar bu destek hızla yüzde 20'ye düştü.

BAE'de 2020 yılında ülkenin yüzde 49'u İbrahim Anlaşmalarını onaylamıyordu. Bu oran geçtiğimiz ay itibarıyla üçte ikinin üstüne çıkmıştı. Arab Barometer araştırma şirketine göre Faslıların sadece yüzde 31'i normalleşmeyi onaylamakta.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün