İsrail Başbakanı Yair Lapid, 10 yıl aradan sonra ilk kez düzenlenen AB-İsrail Ortaklık Konseyi toplantısında, İsrail-Filistin arasında iki devletli çözüme destek sözü verdi. Lapid, İran nükleer anlaşmasının yeniden canlandırılmasına ise karşı olduğunu belirtti.
Ortaklık Konseyi, kurulduğu 2000 yılından bu yana her yıl toplanmış ve ikili ilişkilerin güçlendirilmesinde önemli bir araç olmuştu. Ancak, Likud Partisi lideri Binyamin Netanyahu'nun başbakan olduğu 2013'te AB ile İsrail arasındaki yerleşim faaliyetleri konusundaki gerilimler nedeniyle askıya alınmıştı.
AB, Lapid'in temmuz ayında başbakan olmasının ardından toplantılara devam etmeyi kabul etti ve toplantıyı İsrail'deki kasım seçimlerinden önce planladı.
Lapid konuşmasında, "Geçen yıl içinde Filistin Yönetimi ile olan çalışmalarımızda da olumlu bir değişiklik oldu. Onlarla birlikte çalışıyoruz ve ekonomilerinin gelişmesine yardımcı oluyoruz” ifadelerine yer verdi.
Lapid'in BM Genel Kurulunda yaptığı konuşmada iki devletli çözümle ilgili olumlu ifadelerinin AB'yi çözümden yana cesaretlendirdiğini belirten Borrell, "Bununla birlikte, sahada devam eden gerilimler ve şiddet ile yerleşim genişletme ve güvenlik sorunları gibi tek taraflı önlemlerin devam etmesinden endişe duyuyoruz. Bu yıl, 2007'den bu yana en fazla Filistinli ölümün yaşandığı yıl’’ dedi.
Borrell, İsrail'in Arap komşularıyla ilişkilerini normalleştirmesini de tartışmak istediklerini belirtti.
Tartışılan konular arasında İsrail'in AB'nin Ortak Kapsamlı Eylem Planı (JCPOA) olarak bilinen 2015 İran anlaşmasının yeniden canlandırılmasına aracılık etme girişimlerine karşı çıkması da vardı.
Lapid, "JCPOA konusunda hemfikir olmasak da, İran'ın nükleer bir devlet olmasını önlemek için her şeyin yapılması gerektiği konusunda hemfikiriz. İran'ın nükleer silah elde etmesini durdurmak arzusunda hepimiz birleştik. Dünya buna sessiz kalmamalı" dedi.