Electronic Arts´ın son FIFA oyunu

1993´teki lansmanından bu yana her yıl oyun listelerini en üst sırasını süsleyen futbolun efsane serisi, FIFA ile yaşanan lisans mücadelesi yüzünden Electronics Arts, FIFA ismi için son düdüğü çalmak üzere. Önümüzdeki yıl Electronic Arts, FIFA 24 ile çıkmayacak onun yerine EA Sports FC´yi yayınlayacak. EA, FIFA 23 ile son kez sahaya iniyor.

Rudi DİRİMAN Spor
5 Ekim 2022 Çarşamba

SON FIFA OYUNU

New York Times geçen yıl, FIFA’nın mevcut lisans anlaşması sona erdiğinde adını kullanmak için dört yıl boyunca EA'dan bir milyar dolar talep etmek istediğini ve ismin hakkını diğer stüdyolara da satmak istediğini belirtti.

Haber üzerine FIFA Başkanı Gianni Infantino’nun açıklaması daha da şaşırtıcıydı: “FIFA ismi olan oyun her zaman en iyi oyun olacaktır.” Bu yorum FIFA Başkanı’nın oyun sektöründen anlamadığının, belki de oyunu hiç oynamadığının ispatıydı. Böyle bir oyun yapabilmek için bir başka stüdyonun, yüzlerce oyuncu modelini taraması, tüm stadyumlarını çizmesi, bütün ayrıntılı özelliklerin yeniden yaratması gerekiyor. FIFA’nın oyunu her seferinde tekrar yayınlansa bile aslında arkasında 30 yıllık bir bilgi, teknoloji ve en önemlisi tecrübe bulunuyor. Bu oyunu iki yıl içerisinde benzer derinlikte yapabilecek bir stüdyo yeryüzünde şu an itibariyle bulunmuyor. Büyük ihtimalle FIFA birden fazla stüdyoya isim hakkını vererek daha fazla gelir elde etmek derdinde. Fakat sektör dinamiklerine hakim olmayan FIFA yöneticileri yine bir skandala imza attı. Burada en kritik konu böyle bir spor oyununun hazırlanması en iyi şartlarda iki-üç yılı sürmesi... Bunun yanında yine de oyuncular tarafından beğenilmemesi veya 1993’ten gelen bir alışkanlığın değişmesi söz konusu olacak.

FIFA 23’TEKİ DEĞİŞİKLİKLER

Peki FIFA 23’te neler değişti? En önemli özelik cross play; farklı platformdaki oyuncular artık birbirleriyle oynayabilecek. Böylece Xbox ile PS5 karşılıklı maç yapabilecek.

Game play: FIFA 22’den farklı olarak powershot isimli farklı bir şut mekaniği eklendi. Powershot uzaktan ve yakında çok sert şekilde şut atabilmenizi sağlıyor. FIFA 23’te frikik kullanımları tamamen değişti. Topa bu kullanım ile daha kolay yön verebiliyorsunuz. FIFA 22’ye oranla aksiyonlar hareketler daha akıcı değil. Buna rağmen hareketli paslar ve topsuz hareketler daha kapsamlı ve daha fazlasını yapabileceğiniz hissini veriyor. Uzun toplara ve ortalara daha fazla izin veriyor. Güncellenmiş müdahale mekaniği, çarpışmalara ve sahipsiz top durumlarına daha fazla olasılık ekliyor. Oyuncular artık üç tür hızdan birine sahip: patlayıcı, uzun ve dengeli. Bu durum topu kovalama ve adam geçmede oyunculara çeşitlilik kazandırıyor. Animasyon tarafında oyuncu kaydığında çimenlerde iz oluşturuyor ve bunlar kalıcı olarak kalıyor. Çimenler daha detaylı ve gerçekçi olmuş.

Ultimate: Ultimate tarafında sadece önemli anları oynayarak gelişiminize devam edebileceksiniz. Bu daha hızlı ilerlemenize ve tabii daha fazla loot box-paket açılmasına neden oluyor. FIFA 23’te en önemli özellik kimya sistemi tamamen değişti. Pozisyonlara bağlı birbirine uyumluluk yerine ait olduğu ülke, lig ve takım olarak kimyası artıyor. Bu alan biraz bana fazla karmaşık geldi.

https://www.youtube.com/watch?v=o3V-GvvzjE4

FIFA 23 son lisanslı oyun olmasından dolayı, sanırım uzun süre bu oyundan daha eğlenceli ve detaylı bir futbol oyunu göremeyeceğiz. İlk FIFA oyunundan bu yana çok zaman geçti, son geldiği noktada oyun mekaniği, AI teknolojisi ve animasyonlar bizi gerçek futbol deneyimine, gösterinin bir parçası olma imkanına çok yaklaştırdı. FIFA 23 ile gerçeğe en yakın versiyona geldi. En azından şimdilik…

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün