Bu hafta gastronomi dünyasında gündem ünlü Michelin yıldızlarıydı.
Bir yıldızı çok iyi yemek yenen yerlere, iki yıldızı yolunu değiştirmeye değecek kadar iyi olanlara, üç yıldızı ise sadece o restoranda yemek için seyahat etmeye ve oraya gitmeye değer yerlere layık bulan, dünyanın en prestijli restoran değerlendirme rehberi Michelin Rehberi İstanbul Zorlu Performans Sanatları Merkezinde düzenlenen törende toplam 53 restoranı seçti. Birine iki, diğerlerine bir yıldız olmak üzere toplam beş restorana yıldız verildi. Heyecanla izlediğimiz törende İstanbul için
iki Michelin yıldızına sadece Fatih Tutak’ın 2019’da açtığı Turk layık görüldü. Araka, Mikla, Neolokal ve Nicole restoranlarına da birer yıldız alırken, Neolokal’in şefi ve ortağı Maksut Aşkar, sürdürülebilir gastronomiye yönelik öncü yaklaşımından bir Michelin Yıldızı'nın yanı sıra çok özel bir yıldız olan ve önerilen 15 binden fazla restorandan sadece yaklaşık 350’sine layık görülen Yeşil Yıldız da aldı.
39 restoran ‘Tavsiye edilenler’ listesine girdi. On restoran da ‘Bib Gourmand’, yani makul fiyatlarla harika yemekler sunan restoranlar seçildi: Pandeli, Karaköy Lokantası, Alaf, Aheste, Tershane, Giritli, Calipso, Cuma, Sade Beş Denizler Mutfağı ve Aman da Bravo, Bib Gourmand ile ödüllendirildi.
Tavsiye edilenler listesi ise şöyleydi:
1924 Istanbul, Ulus 29, Aila, Aqua, Atölye, Azur, Balıkçı Kahraman, Banyan, Beyti, Çok Çok Thai, Deraliye, Eleos Beyoğlu, Feriye, Glens, Inari Omakase Kuruçeşme, Khorasani, Kiss the Frog, Koço, Kubbeli, Kıyı, Lokanta 1741, Matbah, Mürver, Nobu, Ocak, Octo, Park Fora, Rumelihisarı İskele, Şans, Seraf, Sofyalı 9, Spago, St. Regis Brasserie, Sunset Grill & Bar, Tatbak, Topaz, Tuğra, Yeni Lokanta, Zuma. Bu listede yer alan Beyti’nin ödülünü 93 yaşındaki Beyti Güler aldı.
Törende konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, İstanbul'un Michelin Rehberi'ne dâhil olmasının önemini anlatırken "İstanbul, çok kültürlü mutfağı ve zengin restoran portföyüyle gastronomi alanında dünyanın sayılı yeme, içme başkentleri arasında yer alıyor. Yeni nesil Türk şeflerimiz, yerel ve evrenseli buluşturan mutfaklarında Anadolu'nun yemek kültürünü dünya lezzetleriyle harmanlayarak yaratıcı menüler yaratıyor. Bugün sizlerle, bu menülere ilginin prestijli bir tezahürüne tanık olmak ve şehrimizin lezzet kültürünün eriştiği güzel bir başarıyı kutlamak için bir aradayız" dedi.
Michelin Rehberi Uluslararası Direktörü Gwendal Poullennec İstanbul'un önemli bir kültürel ve turistik hedef olduğuna vurgu yaparak, "53 restoran seçimimiz kimliği ve gelenekleriyle gurur duyan, aynı zamanda dünyaya da açık olan bu yetenekli mutfağın çeşitliliğine ışık tutuyor. Michelin Rehberi ile hem yerel hem de uluslararası gurmelere bu şehrin aynı zamanda önemli bir gastronomi destinasyonu olduğunu göstermeyi umuyoruz" ifadelerini kullandı. Michelin Genç Şef Ödülünü Mürver Restoran'dan Mevlüt Özkaya kazanırken, Michelin Servis Ödülü ise Sunset Grill & Bar ekibinin oldu.
Şef Fatih Tutak, Turk Restoran
Şef Maksut Aşkar, Neolokal