Kısa sürede dört kitap kaleme alan Suzan Nana Tarablus, bir sözlü tarih çalışması olan ´Anlatmak İçin Yaşadım´ı okurla buluşturuyor.
‘Bir Sabah Galata'da Uyandım’, ‘Çek Kayıkçı Balat'a’, ‘Kuşaktan Kuşağa Kuzguncuk Yolculuğum’ ve ‘Baba Bize Neden Dönme Diyorlar?’dan sonra aynı üretkenlikle, yeni kitabını da okurlarla buluşturmaya hazırlanıyor.
1936 doğumlu Miriam Saltiel Fridman'ın, nam-ı diğer Mimika’nın, Bulgaristan-Yunanistan-Türkiye üçgeninde geçen aile anılarından yola çıkan eserde, Balkanlar’daki işgal günleri, göçler ve ailenin Türkiye’ye sığınışının yanı sıra bu süreçte gösterilen fedakârlıklar, kahramanlıklar konu ediliyor. Evlilikler, boşanmalar, anne-kız çatışmaları gibi aile anekdotlarının da renk kattığı hatıratta, Kavala’nın tütününü, Beyoğlu’nun moda dünyasını, Nazilerden kaçabilen ve kaçamayanların hikâyesini Tarablus’un kaleminden öğreniyoruz. Kitapta ayrıca Mimika’nın babası Haim Saltiel’in doğup büyüdüğü Selanik’te yaşayan yakınlarının ve bir cemaatin neredeyse tamamının II. Dünya Savaşı sırasında öldürülmüş olması da altı en çok çizilen konu olarak dikkat çekiyor. Varlık Yayınlarından çıkan kitap çok yakında raflarda yerini alacak.