WEB'DEN SEÇMELER

•Pek çok uzman, bu tip tehditlere karşı ne güvenlik birimlerinin ne de merkezi seçim kurulunun elinde yeterli hukuki enstrüman bulunmadığını vurguluyor. İsrail hem saldırı hem savunma kabiliyetleri açısından dünyanın önde gelen siber güçlerinden biri. Ancak sosyal medyayı engellemek veya içerikleri izlemek için bu kabiliyetlerin kullanılmasına izin verilir mi belli değil. Bunlar son derece hassas konular. Zira ifade özgürlüğünü ihlal etme riski söz konusu, üstelik de seçim kampanyası sırasında. BEN CASPİT – www.al-monitor.com

İzak BARON Diğer
26 Ekim 2022 Çarşamba
  • Bu Haftanın “Takılanlar”ı

 

  • ŞİMDİ LÜBNAN’IN İSTEDİĞİ OLDU, İSRAİL’İN DE İSTEDİĞİNİ ALDIĞI SÖYLENEBİLİR. MASADA LÜBNAN VE İSRAİL TEMSİLCİLERİ DE VARDI ANCAK HİZBULLAH DA VARDI. BU NEDENLE ANLAŞMA ASLINDA İSRAİL İLE HİZBULLAH ARASINDA İMZALANDI SAYILIR

Rusya’yı dize getirmek ve Avrupa’yı da kendisine bağlamak için elinden geleni ardına koymayan ABD ise bu anlaşmanın yapılabilmesi için çok çaba sarf etti.

Amos Hochstein kimbilir kaç uçak yolculuğu yaptı Beyrut’ta ve Beyrut’tan. Sonunda başardı.

Anlaşmaya göre Kariş gaz sahası tamamen İsrail’in olacak. 23 numaralı hat iki ülke deniz sınırı olarak kabul edilecek. Bu hattın az güneyine sarkan kuzeyinde geniş yer kaplayan Kana gaz sahası ise Lübnan’a ait olacak. İki ülke deniz sınırının güneyinde kalan bölüm için ise Total firması İsrail’e tazminat ödeyecek.

Lübnan tarafı anlaşmadan memnun. Ses çıkarmadığına göre Hizbullah da memnun. Hatta Hizbullah’a yakın kimi isimler “bizim baskımız olmasaydı Lübnan hükümeti halkın faydasına olan bir anlaşma imzalamazdı, bu anlaşma sayemizde oldu” iddiasındalar.

Gerçekten de Hizbullah daha önceki açıklamalarında “Lübnan’ı yönetenlerin basiretsiz olduklarını” savunuyor ve gaz konusunda Lübnan’ın haklarını koruyacaklarını ilan ediyorlardı.

Şimdi Lübnan’ın istediği oldu, İsrail’in de istediğini aldığı söylenebilir. Masada Lübnan ve İsrail temsilcileri de vardı ancak Hizbullah da vardı. Bu nedenle anlaşma aslında İsrail ile Hizbullah arasında imzalandı sayılır.

Hayata ne zaman geçer, Lübnan içinde pastanın paylaşımı için nasıl bir mücadele yaşanır bilinmez ama bu gaz anlaşması ekonomik kriz altında inleyen Lübnan’ın halihazırdaki yönetecilierini heyecanlandırmış görünüyor. İsrail’de ise Lapid anlaşmayı “tarihi adım” olarak nitelendirdi.

Orta Doğu’da eşline az rastlanır bir şey anlaşma yapmak. Bu nedenle anlaşmanın içeriği kadar yapılmış olması da bir örnek olarak vurgulanmalı.

MUSA ÖZUĞURLU

https://www.politikyol.com/hizbullah-israil-imzasi-neden-atildi/

 

  • TÜRKİYE VE İSRAİL CİDDİ SAVUNMA SANAYİSİ YATIRIMLARI YAPIYOR VE BUNLARIN KARŞILIĞINI DA ULUSLARARASI SAVUNMA SANAYİNDE TAKDİR KAZANDIĞI SİLAHLARLA TAÇLANDIRIYOR

İsrail Savunma bakanı Benny Gantz’in mevkidaşı, Türkiye Cumhuriyeti Savunma Bakanı Hulusi Akar ile ortak askeri teknoloji üretimi ve ortak tatbikat planları, Türkiye-İsrail ilişkilerinin boyutunun çok güçlü alanlara taşınabileceğini gösteriyor.

Hepimizin bildiği üzere Türkiye ve İsrail ciddi savunma sanayisi yatırımları yapıyor ve bunların karşılığını da uluslararası savunma sanayinde takdir kazandığı silahlarla taçlandırıyor.

İki ülkenin olası bu iş birliğinin oluşturacağı enerji ciddi bir güce dönüşmesi muhtemel, taraflar arasında iyi niyete dayalı ortak bir çalışma olması halinde, Türkiye ve İsrail hem kendi savunma sanayilerini güçlendirecek ürünler ortaya koyabilecekken hem de dünya savunma sanayi pazarından milyarlarca dolar gelir elde edebileceği aşikar…

İsrail Savunma Bakanı Banny Gantz ve Türkiye Savunma Bakanı Hulusi Akar ziyareti bu açından oldukça önemli görünüyor. Zira bu hususta atılacak somut adımlar , iki ülkenin karşılıklı menfaatleri dolayısıyla yeniden inşa edilmek istenen dostluğun perçinleyebilecek nitelikte…

Taraflar dostluklarının, dolayısıyla menfaatlerini en iyi perçinleyecek hususun “Doğu Akdeniz’de ki Hidrokarbon” anlaşmazlıklarının çözümü olduğunu biliyor ve bu konuda atılacak adımları heyecanla bekliyor…

MEHMET EMİR AKSOY

https://hasturktv.net/turkiye-ve-israilin-yeni-guvenlik-politigi-mehmet-emir-aksoy/

 

  • “ŞU ANDA, DOĞU’DAN TEDARİK ZİNCİRLERİ TIKANDIĞINDA VE AVRUPA’DA BİR SAVAŞ PATLAK VERDİĞİNDE, İSRAİL VE TÜRK KAPASİTELERİNİN BİRLEŞİMİ, ÜLKELER ARASINDAKİ TİCARİ VE EKONOMİK İŞBİRLİĞİ POTANSİYELİNİ EN ÜST DÜZEYE ÇIKARABİLİR”

- İsrail hükümetinin ve iş dünyasının Türkiye’deki öncelik verdiği iş birliği ve fırsat alanları neler?

Daha önce de belirttiğim gibi, Türkiye bölgesel bir güç ve ekonomisi bölgesel ve küresel etkiye sahip. Şu anda, Doğu’dan tedarik zincirleri tıkandığında ve Avrupa’da bir savaş patlak verdiğinde, İsrail ve Türk kapasitelerinin birleşimi, ülkeler arasındaki ticari ve ekonomik işbirliği potansiyelini en üst düzeye çıkarabilir. İsrail, Türkiye’nin çeşitli alanlardaki endüstri ve üretim kapasitesinin bilincinde; bu nedenle, gelecekteki endüstriyel zorluklara yanıt verecek şekilde Ar-Ge uygulamalarını ve teknolojik işbirliğini güçlendirmek istiyoruz. İsrail’de hayat maliyeti çok yüksek. Bunun üstesinden gelmenin yollarından biri rekabeti arttırmak. Bunun için Türk perakende zincirlerinin İsrail’de faaliyete geçmesini bekliyoruz. Türk otomotiv sektörü bir dünya lideri. İsrail ise bu segment için tamamlayıcı teknolojilerde yüksek kapasiteye sahip. Türkiye, İsrail gibi, küresel ısınmanın ve iklim krizinin zorluklarının da farkında. Bu nedenle tarım, su, yenilenebilir enerji ve gıda teknolojileri gibi birçok önemli alt alanı içeren alanlarda da işbirliğini güçlendirmek istiyoruz. Kovid-19 krizi, bize her zaman ileriye bakmamız gerektiğini ve vatandaşlarımızı koruma kapasitemiz açısından her zaman bir adım önde olmamız gerektiğini öğretti. Bu, yaşam bilimleri alanındaki zorlukları önceden belirlemek ve buna göre hazırlanmak anlamına da geliyor. Bu alandaki işbirliği, parçalarının toplamından daha büyük bir bütün oluşturacak ve tüm ortaklar için tamamlayıcılık sağlayacaktır.

- Eskiden Türkiye ile İsrail arasında sıkı bir savunma işbirliği vardı. Türkiye geçen sürede savunma sanayinde önemli yol kat etti. İsrail’in de güçlü olduğu bir alan. Sizce birlikte yapılabilecek projeler olabilir mi? Bir de Türkiye, AB ve ABD’den temin edemediği savunma sanayi ürünlerini İsrail’den alabilir mi?

Bunu 10 yıl önce orduda tümgeneralken sorsaydınız, cevaplayabilirdim. Bu konular Savunma Bakanlığımızın yetkisinde. Geçmişte bu tür projeler vardı ama bunlar iki ülkenin güvenlik güçleri arasında tartışılacak konular.

- İsrail Havayollarını Türkiye’ye getirmek için ön mutabakat sağlanmıştı. Ne aşamada?

Anlaşma yakın zamanda imzalandı ve şu anda teknik sorunları çözme aşamasındayız. Anlaşmanın bir an önce hayata geçmesi için her iki taraf da koordinasyon ve belirli detaylar üzerinde çalışıyor. İsrail havayollarının Kasım sonuna kadar Türkiye’ye uçuşlarını başlatmasını umuyoruz.

DİDEM ÖZEL TÜMER (Röportaj : İsrail Ekonomi ve Sanayi Bakanı Orna Barbivai)

https://www.milliyet.com.tr/yazarlar/didem-ozel-tumer/ekonomiler-birbirini-cok-iyi-tamamliyor-6844297

 

  • ŞİN BET YAKLAŞIK İKİ HAFTA ÖNCE BU TÜR UÇ BİR SENARYOYU SİMÜLE EDEREK BAZI TATBİKATLAR GERÇEKLEŞTİRDİ. HAARETZ GAZETESİNİN BİLDİRDİĞİNE GÖRE MİLLİ GÜVENLİK ÇALIŞMALARI ENSTİTÜSÜ’NDE DE BÖYLE BİR SİMÜLASYON YAPILDI. ENSTİTÜNÜN MÜDÜRÜ OLAN ESKİ ASKERİ İSTİHBARAT BAŞKANI EMEKLİ TÜMGENERAL TAMİR HEYMAN’A GÖRE SİMÜLASYONUN SONUCU ENDİŞE VERİCİ OLDU. DIŞ MÜDAHALE OLASILIĞININ YÜKSEK, MÜDAHALELERİ ÖNLEME İHTİMALİNİN İSE DÜŞÜK OLDUĞU SONUCUNA VARILDI

Ukrayna’ya silah tedariki şu an olası bir senaryo değil ancak İsrailli uzmanlara göre bu gerilim İsrail’deki demokratik sürece Rus müdahalesini tetikleyebilir.

Şin Bet yaklaşık iki hafta önce bu tür uç bir senaryoyu simüle ederek bazı tatbikatlar gerçekleştirdi. Haaretz gazetesinin bildirdiğine göre Milli Güvenlik Çalışmaları Enstitüsü’nde de böyle bir simülasyon yapıldı. Enstitünün müdürü olan eski Askeri İstihbarat Başkanı emekli Tümgeneral Tamir Heyman’a göre simülasyonun sonucu endişe verici oldu. Dış müdahale olasılığının yüksek, müdahaleleri önleme ihtimalinin ise düşük olduğu sonucuna varıldı.

Dahası, pek çok uzman, bu tip tehditlere karşı ne güvenlik birimlerinin ne de merkezi seçim kurulunun elinde yeterli hukuki enstrüman bulunmadığını vurguluyor. İsrail hem saldırı hem savunma kabiliyetleri açısından dünyanın önde gelen siber güçlerinden biri. Ancak sosyal medyayı engellemek veya içerikleri izlemek için bu kabiliyetlerin kullanılmasına izin verilir mi belli değil. Bunlar son derece hassas konular. Zira ifade özgürlüğünü ihlal etme riski söz konusu, üstelik de seçim kampanyası sırasında.

Pek az kişinin yüksek sesle dile getirebildiği bir başka ihtimal de siyasi partilerin botlar, sahte Facebook hesapları veya başka paravanlar kullanarak internette manipülasyonda bulunması. Bazı siyasetçilerin sahte hesaplar kullanarak kendi çıkarlarına hizmet edecek veya seçmenin hoşuna gidecek tarzda asılsız içerikler yaydığı iddia ediliyor. Bu tür manipülasyonlara karşı koymak ise ifade özgürlüğü hakkı ile demokratik sürecin dürüstlüğünü isteme hakkı arasındaki hassas dengeyi zora sokuyor.

Üst düzey bir siyasi yetkili kimliğinin saklı kalması kaydıyla Al-Monitor’a şöyle konuştu: “Olabildiğince kırılgan ve hassas bir durum söz konusu. Beşinci kez seçime gidiliyor ve tüm işaretler bunun kritik bir seçim olacağı yönünde. Sonuçlar pek çok şeyi belirleyecek ve taraflar ellerindeki tüm imkânları kullanıyor.”

İsrail dramatik bir seçimle meşgulken “İran’la siber savaşın ve bu alandaki küresel kaosun sürdüğünü” vurgulayan yetkili şöyle devam etti: “Seçim sürecini etkilemek, yalan haberler yaymak veya seçmenleri birbirine karşı kışkırtmak için teşebbüslerin olacağı şüphesiz. Asıl soru, bu tür teşebbüslerin olup olmayacağı değil, bunların sert önlemlere başvurmadan nasıl etkisiz kılınacağıdır.”

Çok daha ciddi bir endişe konusu ise sonuçlar belli olduktan sonra ortaya atılabilecek şaibe ve sahtekârlık iddiaları. Son dört seçimin hepsinde bu tür kaygılar olmuş ancak ciddi bir sorun yaşanmamıştı. Özellikle Netanyahu cephesi bazı şaibe iddialarında bulunmuş ama bunlar hızla gündemden düşmüştü.

Önümüzdeki seçimin ne kadar kritik olduğu düşünülürse kaybeden taraf 6 Ocak Kongre baskınına benzer bir olaya kalkışır mı? Merkez Seçim Komisyonu Başkanı Yitzhak Amit geçtiğimiz ay Likud Partisi’nden Amichai Chikli’nin adaylığını iptal etmişti. Yüksek Mahkeme bu kararı daha sonra bozdu ancak Netanyahu cephesinde Amit’in seçim sonuçlarında karşı taraf lehine hile yapacağı söylentisi yayılıyor. Bu tür fısıltılar sonuç açıklanınca ciddi bir olaya dönüşür mü? Dönüşürse şaibe iddiaları nasıl çözülür? 2 Kasım için takipte kalın!

BEN CASPİT

https://www.al-monitor.com/tr/originals/2022/10/israel-braces-election-interference-russia-elsewhere#ixzz7iZdy2qO3

  • Takılan tweetler
  • Tyler Samuels@BluntBlackJew

Şabatı karşılayan İranlı bir aile, Tahran, Iran, 1973.

https://twitter.com/BluntBlackJew/status/1583518484184514561

 

  • Turgut Alp Boyraz@turgutalpboyraz

1-    Türkiye'nin hem Ukrayna'ya destek olup silah satmasının, hem de Rusya ile ilişkilerini iyi tutmayı başararak dünyadaki tek arabulucu haline gelmesinin çıkarlarımız açısından kıymetini İsrail'in düştüğü hale bakınca daha iyi anlayabiliriz:

2-   Savaşın ilk günlerindeki arabuluculuk çabaları sonuç vermeyen İsrail, Rusya ile Batı arasında SIKIŞMIŞ durumda Ukrayna’ya silah vermemesi konusunda Rusya’dan ağır TEHDİTLER gelirken, Batı tarafı da tam tesri yönde BASTIRIYOR

3-   Rusya, Kiev'i vurmak için İran'ın intihar İHA'ları Kamikazeler kullanıyor. Ukrayna'nın ise bunları önleyebilmek için çok acil bir şekilde İsrail'in hava savunma sistemi Demir Kubbeye ihtiyacı var

4-   Özellikle Suriye'de eli mahkum olduğu için Rusya'yı karşısına almaktan çekinen İsrail'in Savunma Bakanı Benny Gantz ise ülkesinin Ukrayna'ya silah satmadığını ve satmayacağını söyledi

5-   Her fırsatta "Batı demokrasisiniz bir parçası" olduğunu öne süren İsrail'in Rusya'ya boyun eğmesine tanık oluyoruz yani.Üstelik Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski'nin kendisi de bir Yahudi ve İsrail'in çok sıkı bir müttefiki olmasına rağmen

https://twitter.com/turgutalpboyraz/status/1582978417792016386

 

  • İsrail, Ukrayna savaşında Batı ile Rusya arasında sıkıştı – Enes Canlı

Ukrayna savaşı boyunca "değişken" bir dış politika izleyen İsrail, son gelişmelerle birlikte artık tarafını seçmesi için tüm aktörlerden baskı gördüğü bir noktada.

İsrail diplomatik, güvenlik ve stratejik ortaklıklarını özellikle ABD ve Batı ülkeleri ekseninde inşa etmesine rağmen son yıllarda özellikle Binyamin Netanyahu'nun başbakanlığı sırasında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile kurduğu ilişki sonucunda Moskova ile yakınlaşan bir görüntü çizdi.

İsrail, Rusya ile sağladığı askeri koordinasyon sayesinde İran'a bağlı hedefler olduğu gerekçesiyle Suriye'ye hava ve füze saldırıları gerçekleştiriyor.

Ancak Ukrayna savaşının doğurduğu Rusya ve Batı arasındaki yeni kamplaşma İsrail'i zor durumda bıraktı. Rusya'nın Ukrayna saldırısına başlamasından sonra İsrail hükümeti başlangıçta Rusya'yı doğrudan hedef alan açıklamalardan kaçınarak "ateşkes ve barış" çağrılarını yineledi ve Ukrayna'ya sadece insani yardım gönderdiğine vurgu yaptı.

İsrail'in bir önceki Başbakanı Naftali Bennett Rusya'nın ismini zikretmeden Ukrayna savaşına ilişkin açıklama yaparken, dönemin Dışişleri Bakanı Yair Lapid ise Rusya'yı suçlayan ve kınayan açıklamalarıyla dikkati çekti.

Tel Aviv yönetimi, Rusya'yı karşısına alma konusundaki çekincelerini, "Ukrayna'daki sayısı yüz binlere ulaşan Yahudi cemaati" ve "Suriye'deki Moskova ile askeri koordinasyon, güvenlik" şeklinde sıraladı.

https://www.aa.com.tr/tr/dunya/israil-ukrayna-savasinda-bati-ile-rusya-arasinda-sikisti-/2717379

 

  • Tuvia Tenenbom@tenenbom

With the Chief Rabbi of Turkey, Hakham Bashi Ishak Haleva #Turkiye #jews

https://twitter.com/tenenbom/status/1582975678319800320

  • Humans of Judaism@HumansOfJudaism

Pearl Berg bu ay 113. doğum gününü kutladı ve belki de dünyanın yaşayan en yaşlı Yahudisi! Pearl Louise Synenberg, 1 Ekim 1909'da Indiana, Evansville'de evinde doğdu. 🧵

https://twitter.com/HumansOfJudaism/status/1583167022002999299

  • İstanbul Bülten@istanbul_bulten

🏠 Simotas Binası

1923 yılında Arditi adında Musevi bir İstanbullu, Simotas adında bir Rum mimardan, ailesi ile birlikte ikamet etmek için bir bina yapmasını rica ediyor. Arditi ailesi zaman zaman apartmanın bir bölümünü Kuzguncuk sakinlerine kiraya veriyor.

Sonrasında Simotas Binası tüp atölyesi, toka imalathanesi gibi farklı amaçlar için kullanılıyor. Binayı yatılı okul ve sonrasında butik otele çevirmek isteyen sahiplerden sonra binanın mülkiyeti, bugünkü sahipleri olan Birgül ailesine geçiyor.

https://twitter.com/istanbul_bulten/status/1582987677095190533

  • faruk soydemir@furu_06

Ankara Yahudi mahallesi. Ahşap Giyotin pencereler, sokağı boydan boya gören cumba'lar, ahşap saçaklar ve alaturka kiremitleriyle Geleneksel mimarimizin güzel örnekleri'nin oluşturduğu özğün bir doku...

@birsenparlar @KaraaslanMzffr @mimarimiras @Kakkasis1

https://twitter.com/furu_06/status/1584101867092516864

  • Eyüp Ensar Uğur@eyupensaruur

1934 tarihinde Çanakkale'den Trakya'ya kadar Yahudilere saldırılar oldu.

Rumlara yönelik 6-7 Eylül olayları kamuoyunda bilinse de Trakya olayları pek bilinmez. Çünkü 1934 muhalif bir parti ve medyanın bulunmadığı bir dönem.Yarım yamalak dahi farklı seslerin olmasının faydaları...

1376 tarihinde Macaristan'dan kovulan mültecilerle başladı Edirne başta olmak üzere Osmanlı Trakyasındaki Yahudi yerleşimleri.

1394'te de Fransadan kovulan Yahudilerle ilticalar devam etti.

O dönemler Osmanlı Devleti dışlanan insanlar için dünyanın en cazip mülteci ülkesiydi. Tamamı için :

https://twitter.com/eyupensaruur/status/1583884580003594240

  • Gabi Behiri@gbehiri

Hatsiyonut Hadadit lideri Smotrich'in beraber koalisyon kurmaya hazirlandigi Netanyahu ile ilgili ozel bir sohbetin kaydi yayinlandi. Smotrich Netanyahu icin: Yalanci oglu yalanci, davasinda suclu bulunacak, Araplara herseyi vermeye hazir gibi sozler soylemis.

Konusmanin iceriginden son 1 sene icerisinde yapildigi anlasiliyor. Ve simdi ayni Smotrich "Netanyahu ile konustum, aramizda sorun yok, birligimizi bolmek istiyorlar" diye bir aciklama yapti. Halk da bu adamlara inanip oy verecek.. Siyaset cok berbat bir is..

https://twitter.com/gbehiri/status/1584248432985722881

  • Ferit Belder@FeritBelder

İsrailli sanatçı Zoya Cherkassky'nin 'Pravda' isimli sergisinden.90'larda Sovyet coğrafyasından gelen Yahudilerin İsrail deneyimleri.Tacizkar bir doğulu Yahudi erkek ve yeni göçmen bir kadın.Falafelcide çalışıyor, muhtemelen adam da sahibi. Arkadaki Ovadia Yosef resmi de anlamlı.

https://twitter.com/FeritBelder/status/1583411735452536832

  • @NTarnopolsky

Irk üstünlüğünü savunan ve Netanyahu'nun Likud'unun en büyük seçim müttefiki olan Knesset üyesi Itamar Ben Gvir, Kudüs'ün Şeyh Jarrah semtindeki çatışmalar sırasında silahını sallıyor. Geçen yıl halkın önüne ilk kez silah savuruşu değil.

https://twitter.com/NTarnopolsky/status/1580653166689144833

  • Bryan Kirschen@LadinoLinguist

#Bosnia 'de #Ladino 'ın #Bosna’da konuşmacılarından Moris Albahari'nin bu hafta sonu vefat ettiği haberini üzülerek paylaşmaktayım. En ganeden ke este, Moris. Susanna Zaraysky ve benim hayatınıza girdiğiniz ve hayatta kalma hikayenizi dünyayla paylaştığınız için teşekkür ederim.

https://www.youtube.com/watch?v=R0qZYqb1OIU

https://twitter.com/LadinoLinguist/status/1584236208061751296

  • Rabbi Mendy Chitrik@mchitrik

Kırklareli'den geçerken Musa sinagogunda kısa bir dua ettim...

https://twitter.com/mchitrik/status/1583035780120788993

  • erdemdilbaz@_erdemdilbaz

102 yıllık bir değer ve buna sahip çıkıyoruz!

Çok yakında Kohen Hemşireler Kitabevi’nin kapılarını yeniden açıyoruz 🔥🤘🏻🔥

https://twitter.com/_erdemdilbaz/status/1584189177155190785

 

  • Ağa Takılanlar Öneriyor

 

  • LÜBNAN-İSRAİL DENİZ SINIRI ANLAŞMASINDA TARAFLARIN KAZANIMLARI VE KAYIPLARI TARTIŞILIYOR - WASSİM SAMİH SEİFEDDİNE, ÇAĞRI KOŞAK

İsrail ile Lübnan arasında yaklaşık 860 kilometrekarelik deniz sahası anlaşmazlığı bulunuyor. İki ülke de bu bölgenin kıta sahanlığında hak iddia ediyor.

İsrail, Lübnan hükümetinin lisanslama sürecine başladığı 5 bloktan üçünün İsrail kıta sahanlığı sınır bölgesinde yer aldığını öne sürüyor. Lübnan tarafı ise tartışmalı bölgenin 2 bin 290 kilometrekare olduğunu savunuyor.

ABD arabulucuğundaki dolaylı müzakereler, 5 Haziran 2022'de İsrail'in Kariş Gaz Sahası'ndan gaz arama ve çıkarma işlemlerini tamamladığını duyurmasıyla hız kazanmıştı.

İsrail ile Lübnan, aradan geçen 4 ayda inişli çıkışlı devam eden müzakereler sonucunda ABD'den nihai anlaşma taslağını teslim almıştı.

İsrail Başbakanı Yair Lapid, 11 Ekim'de, İsrail ile Lübnan’ın deniz sınırlarının çizilmesi konusunda anlaşmaya vardıklarını bildirmişti.

Lübnan Cumhurbaşkanlığı da İsrail ile deniz sınırı çizimi müzakerelerinde arabulucu konumdaki ABD'nin gönderdiği nihai anlaşma tasarısında Lübnan'ın tüm haklarının korunduğunu açıklamıştı.

Lübnan Meclis Başkan Yardımcısı İlyas Ebu Saab, İsrail ile deniz sınırı anlaşmasının 26-27 Ekim'de Birleşmiş Milletler nezdinde imzalanabileceğini duyurmuştu.

https://www.aa.com.tr/tr/dunya/lubnan-israil-deniz-siniri-anlasmasinda-taraflarin-kazanimlari-ve-kayiplari-tartisiliyor/2718312

  • İSRAİL BAŞBAKANI LAPİD, 1 KASIM SEÇİMLERİNE "İKİ DEVLETLİ ÇÖZÜM" MESAJIYLA GİDİYOR - ENES CANLI, ABDEL RA'OUF D. A. R. ARNAOUT

Yair Lapid'in başbakanlık ettiği sekiz partili koalisyonda Adalet Bakanı Gideon Sa'ar ve Maliye Bakanı Avigdor Lieberman, iki devletli çözüme karşı çıktığını açıklamıştı.

Savunma Bakanı Benny Gantz da Filistinlilerden ayrılmayı desteklediğini ancak bir Filistin devleti kurulmasına karşı olduğunu ilan etmişti.

https://www.aa.com.tr/tr/dunya/israil-basbakani-lapid-1-kasim-secimlerine-iki-devletli-cozum-mesajiyla-gidiyor/2718672

 

  • DOĞU AKDENİZ’DE YENİ DENKLEM: İSRAİL – LÜBNAN MUTABAKATI - PATRİCK KİNGSLEY

Ana muhalefet lideri Binyamin Netanyahu ise anlaşmayı kınayarak Hizbullah’ın saldırganlığının ödüllendirilmesi olarak nitelendirdi ve örgütün gelecekte daha serbest hareket etmesine sebep olacağını söyledi.

İsrail sağı ayrıca, bu yaz hükümet çoğunluğunun kaybedilmesinden bu yana yalnızca geçici bir başbakan olan Lapid’in böylesine önemli bir kararı verecek yetkiye sahip olmadığını öne sürüyor.

(The New York Times web sitesinde yayınlanan “Israel and Lebanon Reach Landmark Maritime Agreement” başlıklı yazısından bölümler Caner Köseler tarafından çevrilmiş ve editoryal katkısıyla yayına hazırlanmıştır.)

https://fikirturu.com/jeo-strateji/dogu-akdenizde-yeni-denklem-israil-lubnan-mutabakati/

 

  • İSRAİL-LÜBNAN MUTABAKATI KIBRIS’A İLHAM OLUR MU? - A. DENİZ KUTLUK

https://fikirturu.com/jeo-politik/israil-lubnan-mutabakati-kibrisa-ilham-olur-mu/

 

  • İSRAİL SEÇİMLERİNE 10 GÜN KALA -RAFAEL SADİ

https://hasturktv.net/israil-secimlerine10-gun-kala/

 

  • İSRAİL SEÇİMLERİNDE ÇIKMAZ SOKAK – RAFAEL SADİ

https://hasturktv.net/israil-secimlerinde-cikmaz-sokak-rafael-sadi/

 

  • BİNYAMİN NATANYAHU HAYATININ KİTABINI YAZDI: BİBİ MY STORY

https://hasturktv.net/1384-2/

 

  • NETANYAHU GERİ DÖNÜR? - FƏRİD MİRZƏ

https://top-center.org/az/expert-opinion/3433/is-netanyahu-coming-back

 

  • TAŞLARIN ARASINDA BİR MAHALLE- YEMİN MOSHE – STELLA ABULAFYA NAMET

https://www.turkisrael.org.il/single-post/ta%C5%9Flar%C4%B1n-aras%C4%B1nda-bir-mahalle-yemin-moshe

 

  • MOSSAD'IN RADARINDA BİLİM İNSANLARI VE MÜHENDİSLER VAR

Geçen ay Kuala Lumpur'da Filistinli bir yazılımcının kaçırılmasının arkasında Mossad'ın olduğunun iddia edilmesinin ardından İsrail dış istihbarat servisinin Malezya'da 6 Filistinli hedefi daha gözetlediği bildirildi. Kaynaklar Mossad'ın radarında bilim insanları ve mühendislerin olduğunu söyledi

https://gazeteoksijen.com/dunya/mossadin-radarinda-bilim-insanlari-ve-muhendisler-var-163395

  • ISRAİL, 7’NCİ ULUSLARARASI JAFFA CAZ FESTİVALİ’NDE AYAKTA ALKIŞLANAN BİR TÜRK! - DUYGU MERZİFONLUOĞLU

https://www.cnnturk.com/yazarlar/guncel/duygu-merzifonluoglu/israil-7nci-uluslararasi-jaffa-caz-festivalinde-ayakta-alkislanan-bir-turk

 

  • SON 50 KİŞİ… - KÜRŞAD OĞUZ

“Peki nasıl ‘sahanın sesi’ olacaktım? Tabii ki Karaim cemaatinin sahasına girerek… Ancak İstanbul Karaim Cemaati geçmişte uzun yıllar boyunca Hasköy ve civarında toplu halde yaşamış olsalar da, artık günümüzde İstanbul’un çeşitli semtlerine dağılmış olarak yaşamlarını sürdürmekteydiler. Dolayısıyla bir Karaim cemaati sahasından bahsetmek artık çok mümkün gözükmüyordu. 2017 Haziran ayında başladığım saha araştırması süresince, cemaat mensuplarının beni kabul ettikleri her alanda -evlerinde, işyerlerinde, ibadethanelerinde, kafe ve restoranlarda- onlarla bir araya gelerek, azami ölçüde ilk elden veri toplama hedefiyle yola koyuldum. Görüşmecilerimin günlük pratiklerine, toplumsal ve dini törenlerine dahil olmaya, ilk kez karşılaştığım bu kültür grubunu okumaya ve yorumlamaya çalışmak bu çalışmanın en çok zaman alan kısmı oldu.”

https://www.haberturk.com/yazarlar/kursad-oguz/3531986-son-50-kisi

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün