İsrail üniversiteleri ateşin yemek pişirmek için kullanıldığı en eski tarihi keşfetti

Kudüs İbrani Üniversitesi (HU), Tel Aviv Üniversitesi (TAU) ve Bar-Ilan Üniversitesi´ndeki (BIU) araştırmacılar, 780 bin yıl öncesine kadar ateşin, yemek pişirmek için kullanıldığına dair kanıtlar buldu.

Dünya
15 Kasım 2022 Salı

İsrail'deki Gesher Benot Ya'aqov (GBY) arkeoloji sahasında bulunan sazan benzeri balık kalıntılarından elde edilen analiz sonucu, balığın dişlerindeki kristallerin yapısını inceleyen araştırmacılar, balıkların pişirmeye uygun sıcaklıklara maruz kaldığını kanıtladılar. İsrailli araştırmacıların bu keşfine kadar, ateşin yemek pişirmek için kullanıldığına dair kaydedilen en eski kanıt yaklaşık 200 bin yıl öncesine aitti.

İbrani Üniversitesi Arkeoloji Enstitüsü'nden Dr. Marion Prevost, ‘‘Bu yeni bulgular, yalnızca tatlı su habitatlarının ve içerdikleri balıkların tarih öncesi insanın geçimi için önemini göstermekle kalmıyor, aynı zamanda yemek pişirmek için ateşi kontrol etme becerilerini ve yemeden önce balık pişirmenin faydalarını anladıklarını da gösteriyor’’ açıklamasını yaptı.

Bar Ilan Üniversitesi'nden Prof. Nira Alperson-Afil, "Ateş kullanımı, tüm yerleşim sürecini karakterize eden bir davranıştır" ifadelerine yer verdi.

İbrani Üniversitesi’nden Prof. Naama Goren-Inbar, "Yemek pişirmek için gereken beceriyi kazanmak, önemli bir evrimsel ilerlemeye işaret ediyor" dedi.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün