Alman meclisi 1930´daki Holodomor kıtlığını soykırım olarak tanıdı

Ukrayna´da Holodomor olarak adlandırılan, 1930´lu yılların başında Sovyetler Birliği tarafından yaratılan suni kıtlık sonucu ölümler Alman meclisi tarafından soykırım olarak kabul edildi.

Dünya
1 Aralık 2022 Perşembe

Ukrayna'da 1932 ile 1933 yıllarında yaşanan kıtlık sonucu yaklaşık 4 milyon kişinin hayatını kaybetmesi, açlıktan ölmek anlamına gelen Holodomor olarak adlandırılıyor.

Köylüleri tarım ve hayvancılığa zorlamak ve ulusal direniş hareketini kırmak isteyen Sovyet yönetimi, çiftçilerin tarlalarına ve hayvanlarına el koyarak Ukrayna'da suni bir kıtlık yaratmıştı. Eski Sovyet lideri Josef Stalin döneminde yaşanan olaylarda köylülerin elindeki tahıllar toplanmış, halkın kıtlık yaşanmayan bölgelere gitmelerine izin verilmemişti.

Alman meclisinde kabul edilen tasarıda, Sovyet yönetiminin çiftçileri kontrol altına alma çabası ile Ukraynalıların yaşam şekillerinin, dillerinin ve kültürlerinin baskı altına alınmasının birbirine karıştığı belirtilerek, "Bugünün bakış açısı ile tarihi siyasi sınıflandırmanın soykırım olduğu açık bir şekilde ortadadır. Alman Federal Meclisi de bu sınıflandırmayı benimsiyor" ifadeleri kullanıldı.

Alman meclisinde kabul edilen tasarıda Ukrayna'da günümüzde yaşananlara da yer verilerek, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik savaşı kınandı.

Alman meclisi, bu tasarı ile hükümete çağrıda bulunarak, Holodomor kurbanlarının hatırlanması ve bu olayın uluslararası düzeyde siyasi olarak tanınması için önlemler almasını talep etti.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün