Nike, antisemitizm tartışmasının ardından Kyrie Irving ile bağlarını kopardı

Dünyaca ünlü spor ürünleri üreticisi Nike, pazartesi günü yaptığı açıklamada, basketbolcu Kyrie Irving´in ile ilişkilerinin resmen sona erdiğini belirtti.

Dünya
6 Aralık 2022 Salı

Nike'ın kurucu ortağı Phil Knight yaptığı açıklamada, şirketin Irving'i kasım ayında askıya almasından sonraki günlerde sürpriz bir ayrılık yaşanmadı. Kyrie Irving artık bir Nike sporcusu değil’’ dedi.

Irving, 2011'de başlayarak NBA kariyerinin tamamı boyunca bir Nike sporcusuydu ve 2014'te şirketle ilk imza ayakkabısını tanıtmıştı.

Nike, Kasım ayı başlarında Irving'i askıya aldığında, şirketin imza serisindeki en son model olan Kyrie 8 ayakkabısını piyasaya sürmesine sadece birkaç gün kalmıştı. O sırada Nike yönetimi, "Nike'ta nefret söylemine yer olmadığına inanıyoruz ve her türlü antisemitizmi kınıyoruz" açıklamasını yapmıştı.

Irving'in menajeri ve üvey annesi Shetellia Riley Irving, The New York Times'a tarafların karşılıklı olarak yolları ayırmaya karar verdiğini ve Nike'a en iyisini dilediklerini belirtti.

Irving, Nike'ın adından bahsetmeden pazartesi öğleden sonra Twitter hesabında konuya değindi.

Ünlü NBA yıldızı, ‘‘Zor kazanılan parasını şimdiye kadar yayınladığım ürünlere harcayan herkesi ailem olarak görüyorum ve biz sonsuza kadar bağlıyız" dedi.

Irving, son maçlarda kendine özgü Nike ayakkabı serisini kullanıyordu. Nike ile olan ilişkisinin resmi olarak sona ermesinin, en azından kısa vadede bunu etkileyip etkilemeyeceği ise bilinmiyor.

Irving, antisemit paylaşımının ardından 20 Kasım'da takımı Nets tarafından da 8 maç ceza almıştı. Irving, antisemit komplo teorileri ve Holokost inkarını içeren bir belgeseli sosyal medyada yayınladıktan sonra özür dilemişti. 

Irving, Nets'deki cezası bittikten sonra, "Nefret söylemine, antisemitizme veya insan ırkına karşı çıkan hiçbir şeyi desteklemiyorum" ifadelerini kullanmıştı.

Irving, kariyeri boyunca tartışmaya açık fikirleriyle tanınıyor. Dünyanın yuvarlak olup olmadığını defalarca sorgulayan yıldız, geçen yıl COVID-19 aşısı olmayı reddetmiş ve Nets'in iç saha maçlarının çoğunda oynaması yasaklanmıştı.

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün