İkonik menora Hanuka töreni için Almanya'da

1931´de Yahudi bir ailenin evinin penceresinden Nazi bayrağının karşısında fotoğraflanan ikonik menora, Hanuka töreni için Almanya´ya getirildi.

Dünya
20 Aralık 2022 Salı

Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier da katıldığı törende Alman asıllı Yahudi Posner ailesine ait menora kullanıldı.

1931’de Rachel Posner, Kiel'de evinin penceresindeki menorasını fotoğraflamıştı. Fotoğrafta menoranın arkasında Nazi partisinin bölge karargâhı vardı ve bir Nazi bayrağı dalgalanıyordu.

Rachel Posner çektiği fotoğrafın arkasına, "Bayrak Yahudiliğe ölüm diyor. Işık ise, Yahudilik sonsuza kadar yaşayacak’’ şeklinde bir açıklama yazmıştı.

Fotoğrafı sosyal medyada viral olan menora, yıllardır Holokost'ta hayatını kaybeden 6 milyon Yahudi’ye yönelik tehdidi ve aynı zamanda Yahudilerin direncini temsil ediyor.

Steinmeier, Berlin'deki Bellevue Sarayındaki tören için İsrail'den Almanya'ya gelen Posner ailesine teşekkür etti.

Menoranın ışığının, nefrete karşı güçlü bir toplumsal sembol olduğunu dile getiren Steinmeier, ‘‘Her birimiz antisemitizmin her biçimine karşı durmalıyız. Devletimiz, yetkililerimiz suçları yargılamak konusunda uyanık ve acımasız olmalı" dedi.

Steinmeier ayrıca, Holokost'tan sonra Almanya'da Yahudi yaşamının yeniden doğuşunu bir mucize olarak nitelendirdi ve Hanuka’da artık ülke genelinde on binlerce pencerede parlayan menoraların olduğuna dikkat çekti. 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün