Netanyahu: Riyad ile anlaşma barış adına bir 'kuantum sıçrayışı' olur

Hükümeti kurduğunda tekrar göreve başlayacak olan Başbakan, Suudi krallığın İbrahim Anlaşmaları´na katılmasını umut ettiğini, bunun bölgenin gelişim ve değişimine tahmin dahi edilemeyecek derecede büyük bir katkısı olacağını ve ayrıca bu katılımın ardından İsrail ile Filistin arasından barış elde edilebileceğini söyledi.

Dünya
21 Aralık 2022 Çarşamba

Son seçimlerden lider çıkan Binyamin Netanyahu, geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada, tekrar göreve geçer geçmez Suudi Arabistan ile tam kapsamlı diplomatik ilişki köprüleri kurmaya çalışacağını ve bunun Filistin ile barışa doğru atacağı bir adım olacağını açıkladı.

Netanyahu ayrıca Filistinli yetkililerle gizli barış görüşmeleri yapmaya da açık olduğunu bildirdi.

Suudi Arabistanlı Al-Arabiya adlı televizyon kanalına verdiği son derece nadir bir röportajda Netanyahu, kuracağı hükümetin aşırı sağcı olmasıyla ilgili endişeleri rahatlatacak açıklamalar yaptı.

Son seçimlerin ardından hükümeti kurma görevini alan Netanyahu’nun, Filistinli teröristlerin yargılanmaları ve yeni yerleşim bölgeleri inşası ile ilgili daha sert önlemler alınmasını savunan ve bağımsız bir Filistin Devleti fikrine kesinlikle karşı çıkan bazı aşırı sağcı partilerle koalisyon kurma anlaşmalarına imza atması bazı kesimlerde endişe yaratmıştı.

Netanyahu kanala politikaları kendisinin belirleyeceğini söyledi ve “Ben yönetecek ve liderlik edeceğim. Diğer partiler bana katılacak. Ben onlara değil,” dedi.

2020 yılında dört Arap ülkesi ile yapılan normalleşme odaklı çeşitli anlaşmaları içeren İbrahim Anlaşmaları’nın katılımcı listesinin genişlemesini ümit ettiğini belirten Netanyahu, Suudi Arabistan ile de anlaşmayı hedeflediğini söyledi. Netanyahu, “Bu İsrail ve Arap dünyası arasında barışın sağlanmasında adeta bir ‘kuantum sıçrayışı’ olacaktır. Aklımıza dahi gelemeyecek boyutta bir bölgesel değişim yaşamamıza sebep olacak ve eninde sonunda İsrail ile Filistin arasında barışın sağlanmasına öncülük edecektir. Buna inanıyorum. Bunu gerçekleştirme niyetindeyim. Diğer yandan bunların gerçekleşebilmesi, Suudi Arabistan liderlerinin bu çabalara katılmaşarına bağlıdır. Bunu ümit ediyorum,” diye konuştu.

İsrail ile Suudi Arabistan arasında, ortak tehdit olarak gördükleri İran konusunda yapılmış pek çok gizli temas ve görüşme bulunuyor. Fakat Suudi yetkililer, tam diplomatik görüşmelerin ancak Filisyin tam olarak bağımsızlığını elde etmeden gerçekleşemeyeceğini söylüyor.

Netanyahu ise Filistin ile barış yönünde ilerleyeceğini, gerekirse görüşmelerin perde arkasında devam edeceğini paylaştı. Görüşmelerde iki devletli çözüm üzerine gitmektense, taze bir bakış açısı ve yaratıcı düşünce yardımıyla çözüme gitme niyetinde olduğunu belirten eski başbakan, Trump döneminde önerilen fakat Filistin tarafından reddedilen modeli gündeme getirme fikrini desteklediğini de bildirdi ve “Bunu konuşmak zorunda olduğumuzu düşünüyorum. Belki de gizlice. Açık anlaşmalata inanıyorum, bunlara gizlice veya arka yollardan giderek ulaşılmış olunsa dahi,” dedi.

Barışın ne şartlarda elde edileceği ile ilgili detay vermekten kaçınan Netanyahu, yine de Filistin’in tüm isteklerinin karşılanmayacağını belirtti ve “Filistin ile yapılacak anlaşmanın sonunda, Filistin kendini yönetmeyle ilgili tüm haklara ve güce sahip olmalı fakat İsrail devletinin devamlılığı ve varlığını tehdit edebilecek güçlere sahip olmamalıdır,” dedi.

Filistin Devleti Başkanı Mahmud Abbas, Netanyahu’nun sözleri hakkında bir yorum yapmayı reddetti.

İsrail’de 1 Kasım’da yapılan seçimlerde Netanyahu, bir grup aşırı sağcı ve ultra Ortodoks dinci parti ile birlikte İsrail meclisi Knesset’te çoğunluğu elde etmiş ve hükümeti kurma görevi kendisine verilmişti.

Hükümeti kurmak için kendisine verilen sürenin sonundaki tarih 21 Aralık olan Netanyahu, koalisyon kurma amacıyla pek çok işbirliği sözü almış olsa da, elinde henüz imzalanmış bir koalisyon anlaşması bulunmuyor.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün