Seçilmiş kongre üyesinin Holokost geçmişi yalan çıktı

Geçtiğimiz günlerde Long Island´dan Cumhuriyetçi kongre üyesi seçilen George Santos´un anneanne ve büyükbabasının Nazilerden kaçtıkları konusunda da yalan söylediği ortaya çıktı.

Dünya
28 Aralık 2022 Çarşamba

Geçtiğimiz hafta New York Times'da çıkan ve Long Island'dan Cumhuriyetçi kongre üyesi olarak seçilen George Santos'un özgeçmişinin yalan olduğunu yazan haberde bir ayrıntı atlanmıştı; Yahudi geçmişi olduğu iddiası.

Santos kendi internet sitesinde, anneanne ve büyükbabasının Nazilerden kaçarak Brezilya'ya geldiklerini belirtiyordu. Aynı zamanda kendisinin, babasının Katolik inancı kadar annesinin 'Yahudi kökenli inancını' da benimsediğini söylüyordu.

JTA (Jewish Telegraphic Agency) haber ajansının haberinde ise Santos'un, annesinin Yahudi olduğuna dair iddialarının herhangi bir kanıtı olmadığı, isminin Brezilyalı Katolikler arasında yaygın olmasından dolayı bu durumun şüpheli olduğu ve çevrimiçi yayınlanan ölüm ilanında da herhangi bir Yahudi kimliğinden bahsedilmediği ifade ediliyor.

Santos'u kongredeki iki yeni Cumhuriyetçiden biri olarak gören Cumhuriyetçi Yahudi Koalisyonu (RJC) Başkanı, JTA'e yaptığı açıklamada "Ona bunu sordum. Kendisini Yahudi olarak tanımlıyor" dedi.

Ardından Forward gazetesi, Santos'un anneanne ve büyükbabasının aslında Ukrayna veya Belçika'daki Nazilerden kaçmamış olduklarını gösteren kayıtları ortaya çıkardı. Haberler, Santos'un Yahudilere uygulanan katliamdan kaçmış kişilerin torunu olduğu iddiasının yalan olduğunu gösterir nitelikte.

Forward'ın ortaya çıkardığı ve büyük büyükbabasının 1884'te Belçika'dan göç ettiğini yazan, 1954 tarihli bir Brezilya gazetesinin makalesinin de dahil olduğu belgelere göre, Santos'un anne tarafından büyükannesi de büyükbabası da Brezilya'da doğmuş. Ailenin 20. yüzyılın başlarından olduğu anlaşılan Brezilya'daki bir fotoğrafını da elde eden Forward'a göre, Santos'un büyük büyükbabasının, kızının 1928'de evlenmesi vesilesiyle kilise kayıtlarında adı geçiyordu.

Bu arada Jewish Insider gazetesi de Brezilya ulusal sivil kimlik veri tabanından Santos'un hikayesini yalanlayan kayıtlar elde etti. CNN ise Naziler tarafından zulüm gören kişiler hakkındaki birkaç veri tabanını derinlemesine incelemesine rağmen Santos'un ailesinin izine rastlayamadı.

Profesyonel soy bilimci Megan Smolenyak, Santos'un aile geçmişini inceledikten sonra CNN'e, "Aile bilgilerinde Yahudi ve/veya Ukrayna geçmişine dair hiçbir işaret ve isim değişikliği belirtisi yok" dedi.

Santos'a karşı 8 puan farkla kaybeden Demokrat partili Robert Zimmerman, Forward'a yaptığı açıklamada, Santos'un anlaşıldığı kadarıyla kariyeri, eğitimi, hatta adresi hakkında yaptığı bir dizi yalan beyan arasında bile, Yahudi geçmişi hakkında görünüşe göre uydurma olan iddialarının onur kırıcı olduğunu belirtti. Zimmerman ifadesinde, "Kendi çıkarı için Holokost hakkında bile yalan söylemesi, sadece rahatsız edici değil, hastalıklı ve iğrenç. Dünyanın en büyük trajedilerinden birini, 6 milyon kişinin ölümünü, fiilen politik bir oyun olarak kullanmak, yapabileceğiniz en aşağılık şeylerden biri" dedi.

Santos, bazılarını çok rahatsız eden fakat seçim sonrasına kadar tam olarak açıklanmayan bir sürü yalanının sebepleri konusunda herhangi bir açıklama yapmadı. JTA haber ajansının ona birçok yoldan ulaşma çabalarına karşılık vermedi ve sonrasında da herhangi bir açıklamada bulunmadı.

Fakat açıkça belli ki Yahudi kimliği iddiasında bulunmak, büyük ve gittikçe daha da büyüyen bir Ortodoks Yahudi nüfusuna sahip olan New York'un Üçüncü Seçim Bölgesinde, kolaylıkla bir avantaj olarak görülmüş olabilir. Zira Zimmerman'ın da Yahudi olduğu göz önünde bulundurulursa...

New York Times'ın hikayesi ortaya çıkmadan önce Santos'u bir Hanuka partisinde misafir eden Cumhuriyetçi Yahudi Koalisyonu (RJC) şimdilik sadece Santos'un geçmişiyle ilgili kayıtsızlığını düzeltti. Grubun Başkanı Matt Brooks yaptığı açıklamada, "Grup, kongre üyesi olarak seçilen George Santos hakkındaki iddiaların farkında ve biz bunların doğruluğundan emin olmak için doğrudan onun ofisine ulaşmaya çalıştık. Bu iddialar, eğer doğruysa, son derece rahatsız edici. Ne kadar ciddi oldukları düşünülürse, seçilmiş kongre üyesi halka bir açıklama borçlu, biz de bunu duymak için sabırsızlanıyoruz" dedi.

Bu arada, Santos'un iddialarının incelenmesi devam ederken, elde edilen yeni bilgiler ışığında on yıldan fazla bir süredir kendisini açıkça eşcinsel olarak tanımlaması inceleme altına alındı. Daily Beast Amerikan haber sitesi geçtiğimiz haftaki haberinde Santos'un 2019'da boşanmayla biten ve bir kadınla olan evliliğini daha önce açıklamadığını ve Santos'un eşi olduğunu iddia ettiği adamla herhangi bir evlilik kaydı bulamadığını belirtti.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün