Kışın bağışıklık sisteminizi güçlendirmek için kalorisi de düşük olan ayvayı bol bol tüketmeyi ihmal etmeyin.
Diyetisyen Ceysi Kazado
Ayvanın faydaları saymakla bitmiyor: Lifli yapısı sayesinde tokluk süresini uzatarak zayıflamaya yardımcı olur; vücudu virüslere karşı korur; demir, bakır ve çinko gibi zengin mineral içeriğiyle saçların uzamasına yardımcı olur; antioksidan içeriği ile kanser riskini azaltır; bağırsak hastalıklarını önler sindirimi kolaylaştırır ve hamilelikte mide bulantısına iyi gelir.
Şekersiz ayva tatlısı için malzemeler
Nasıl yapılır?
Ayvaları yıkadıktan sonra ortadan ikiye bölün. Ortasındaki çöpü çıkardıktan sonra çekirdeklerini mutlaka ayrı bir yere ayırmayı unutmayın. Çünkü tatlı oluşmaya başlarken şerbetin yoğunlaşıp kıvam almasını ve ayvaların renginin kırmızıya dönmesini sağlayan püf nokta bu çekirdekler olacak. Derin bir kâseye su ekledikten sonra içine yarım limon sıkın ve kabukları soyulmuş ayvanın kararmaması için hemen limonlu suya atıp bekletin. Ayvanın kendi kabuklarını da asla atmayın. Çünkü pişme tenceresinin en alt katmanına ayvanın kabuklarını dizerek, ayvayı bu kabukların üzerine yerleştireceğiz. Bu sayede ayvanın hem yapışmasını önleyeceğiz hem de şerbetin kıvam almasını sağlayacağız. Granit tencerenin tabanına, ayva kabuklarını güzelce dizin ve üzerlerine de ayvaları yerleştirin. Ayvaların tam ortasına ise eşit miktarda kenara ayırdığınız ayva çekirdekleriyle birlikte birer karanfili ekleyin. Ayvaların tam ortasına elma suyu konsantresi dökerek (her ayva için 1 çorba kaşığı kadar) ayvaların etrafına da 1 bardak suyu dökün. Tencerenin ortasına ise 1 adet tarçın kabuğu koyup, kısık ateşte 40 dakika kadar pişirmeye gönderin. Ayva tatlısının şekersiz kreması için; 1 yemek kaşığı labne peynirine 1 yemek kaşığı bal ekleyin, karıştırın ve buzdolabın dondurucu kısmına koyun. Bu sayede krem şantiden çok daha güzel ve bir o kadar da sağlıklı bir kıvam olacak. Son olarak pişen ayvaları, servis tabağına alın ve soğuduğu zaman üzerine dondurucuya gönderdiğiniz ballı labne kremasını dökün. Üzerine ceviz ve tarçın tozunu da ekledikten sonra, şekersiz ayva tatlısı hazır, güzelce tadını çıkarın.
***
Karnabahar kısır
Kokusu çok sevilmeyen karnabaharın aslında ne kadar besleyici bir kış sebzesi olduğunu ve çok lezzetli tarifler yapılabileceğini biliyor musunuz? Karnabahar, içerdiği potasyumla kan basıncını dengeler. Yüksek lif içeriği ile kan şekerini dengelemeye yardımcı olur. Karaciğer, böbrekler ve bağırsaklar olmak üzere üç yoldan organizmanın toksinlerden arınmasını sağlayarak detoks etkisi gösterir. Kalsiyum deposu olan bu sebze, kemikleri güçlendirir.
Karnabahar kısır tarifi için malzemeler
Nasıl yapılır?
Öncelikle karnabaharı doğrayıcıdan geçirip, bulgur kıvamına getirin. Sonrasında ise tavaya alıp, kısık ateşte hafif pembeleşene kadar salça ve yağ ile güzelce kavurun. Baharatlarını da atıp, harmanlayın. En sonda ise minik minik kıydığınız yeşillikleri, domates ve salatalığı da katıp, karıştırmaya devam edin. İstenilen ekşi miktarını döktükten sonra karnabahar kısırınız hazır, afiyet olsun.
Sağlıklı beslenmenin en önemli adımı meyve ve sebzeleri doğru zamanlarda tüketmekten geçer. Bağışıklığı güçlendirmek ve hastalıklara karşı vücut direncini arttırmak için mevsimsel beslenmeye özen gösterilmeli.
Peki, Ocak ayı meyve ve sebzeleri nelerdir?
Ocak meyveleri: Portakal, mandalina, greyfurt, ayva, armut, elma, nar
Ocak sebzeleri: Pırasa, brokoli, karnabahar, ıspanak, kereviz, kırmızı turp, Brüksel lahanası, pancar, havuç, pazı