500. Yıl Vakfı Türk Musevileri Müzesinden Seçkiler-Bar-Kochba Spor Kulübü aza kartı

Nisya İŞMAN ALLOVİ Toplum
4 Ocak 2023 Çarşamba

Müzenin birinci katında Türk toplumu için yararlılık göstermiş birçok milli sporcunun madalyaları, takımlarına ilişkin belgeler bulunur. Bunlardan biri ise Bar-Kochba Boks Kulübü için yapılmış minik yeşil bir belgedir. O dönemde spor kulüplerinin adları genelde İbranice oluyordu.

İlk olarak 1898 yılında Berlin’de kurulan, daha sonra çeşitli ülkelere yayılan bu kulübün ayrıca yayınları bulunmaktaydı.

Bu belge İstanbul’da 1930’lu yıllarda kurulmuş bir spor kulübünü temsil eden bir efemeradır. Farklı spor dallarında hizmet veren bu kulüp uzun yıllar Yahudi sporcuların yetiştirilmesine sebep olmuştur.

28 Haziran 1938 tarihinde kabul edilen 3512 sayılı kanunla, kurumların adları Türkçeleştirilmeye başlandı. Bar-Kochba Kulübü, bir süre sonra kendini feshedince, o güne kadar kazanılan sekiz kupa da takımın sekiz oyuncusu arasında kura çekilerek paylaşıldı1.

BarKochba adını Bozkurt olarak değiştirdi. Daha ileri bir tarihte ise sporcular Galata Gençlik kulübüne geçiş yaptı2.

Günümüzde bu kulübe tanıklık eden müze arşivinde bulunan fotoğraflar, bellekte kalan hatıralar, ailelerin elinde bulunan madalyalar ile bu aza kartı yer almaktadır.

1 Naim Güleryüz, Türk Sporunda Yahudiler Makalesi, Academia.Naim Güleryüz

2 Metin Delevi, Türkiye Spor Tarihinde Yahudi Sporcular

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün