Almanya Yahudi Cemaati Başkanı İsrail´in yeni hükümetini eleştirdi

Schuster: “Demokrasi ve hukukun üstünlüğü, İsrail´de onlarca yıldır savaşlar ve krizlerden sağ çıktı”

Egemen CANTÜRK Dünya
16 Ocak 2023 Pazartesi

Almanya Yahudi Cemaati Başkanı Schuster Jüdische, Allgemeine gazetesine verdiği mülakatta İsrail’de her kesimi mantıklı ve ölçülü olmaya davet etti.  

İsrail’deki gelişmeleri yakından takip ettiklerini vurgulayan Schuster, özellikle yaşanan süreçte akılcı ve ılımlı bir yaklaşımın egemen olması gerektiğini vurguladı.

Her durumda İsrail ile dayanışma içinde olunması gerektiğinin altını çizen Schuster ancak İsrail’in geleneksel özgürlük değerlerinin zedelenmemesi gerektiğini de vurguladı.

Diasporada yaşayan Yahudi toplumunun ırkçı ve ayırımcı söylemlerden rahatsız olduğunu dile getiren Schuster, kabinede görev alan bazı bakanların tavrının İsrail tarihinin dip noktası olduğunu kaydetti. Hükümete duyulan rahatsızlığın sokaklara taştığını belirten Schuster “İnsanların çoğu ülkeleri için korkuyor ve endişeleniyor” ifadesini kullandı.

İsrail’deki yargı bağımsızlığına da değinen Schuster, yeni hükümetin mahkemelerin bağımsızlığını Trumpvari bir yaklaşımla denetim altına almasından endişe duyduğunu da dile getirdi. “Demokrasi ve hukukun üstünlüğü büyük dış zorluklara rağmen İsrail'de her zaman üstün olmuştur” diyen Schuster demokratik değerler ve hukuk devletinin İsrail’de  önemli ilkeler olduğunu da sözlerine ekledi.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün