Sahte belgeler düzenleyen fotoğraf sanatçısı Kaminsky daha sonra bu yeteneğini savaş nedeniyle vatanını terk etmek zorunda kalan Yahudilerin Filistin topraklarına ulaşması için kullandı.
Holokost sırasında Fransız yeraltı hareketinin bir parçası olarak binlerce insanı kurtaran Fransız-Yahudi fotoğraf sanatçısı, sahte belge düzenleyici, kaçakçı ve direniş savaşçısı Adolfo Kaminsky, geçtiğimiz günlerde Paris'teki evinde 97 yaşında hayata veda etti.
Kaminsky'nin olağandışı ve kahramanca öyküsü, 2016 yılında New York Times çatısı altında yayınlanan, kendi ağzından anlattıklarını kızının yazıya döktüğü ‘The Forger’ isimli kitabında ayrıntılarıyla anlatılmıştı.
Pogromdan kaçan Rus Yahudi’si bir ailenin çocuğu olan Kaminsky, 1925'te Arjantin'in Buenos Aires kentinde doğdu, ancak 1930'ların başında ailesiyle birlikte Fransa'ya taşındı. Henüz daha ergen yaşlardayken bir fabrikada çalışmaya başladı, ancak Naziler 1940 senesinde ülkeyi işgal edip Yahudiler birçok sektörden menedildiklerinde, işten çıkarıldı.
Sonunda bir boyacı dükkânı ve mandıra fabrikasında bulduğu yeni işi, yalnızca kendisinin değil, Holokost sırasında Fransa'daki binlerce Yahudi’nin hayatta kalması için önemli bir dönüm noktası oldu.
Kaminsky’ler bir toplama kampında kısa bir süre tutulduktan sonra Arjantin pasaportları sayesinde serbest bırakıldı. Özgürlüklerinin uzun sürmeyeceğinden endişe eden Kaminsky’nin babası, Yahudi kimliklerini gizleyen sahte belgeler edinmesi için oğlunu teşvik etti. Babasını dinleyen Kaminsky boyacı dükkanında kimya alanında edindiği bilgi ve becerilerini kullanarak kendi kendine bu tür sahte belgeler hazırlama konusunda ustalaştı ve Yahudi olduğu bariz olan isimleri kimlik belgelerinden silerek sahte belge düzenleme işine başladı.
Yaptığı başarılı işleri duyan Fransız Direniş Örgütü, Kaminsky’yi işe aldı. Annesi tutuklanmak üzere olan erkek kardeşini uyardıktan sonra Paris’e dönüş yolunda öldürülünce, Kaminsky direniş içindeki görevine daha fazla odaklandı. Sahte belgeler düzenlemekle görevlendirilen Kaminsky, bir keresinde yalnızca üç gün içinde binden fazla çocuk için sahte belge düzenledi. Bu süreçte hiç uyumadı. 2016’da yayınlanan belgesel kitabında Kaminsky bunu şöyle anlatmıştı: “Bir saat içinde 30 boş belge hazırlayabiliyordum. Eğer bir saat uyursam, 30 kişi ölecekti.”
Savaş boyunca 14 bin Yahudi’nin hayatını kurtarmaya yetecek kadar sahte belge hazırladı.
Kaminsky, “İnsanların hayatını kurtardım çünkü gereksiz ölümlerle baş edemiyorum, yapamıyorum. Kökenleri, inançları, ten renkleri ne olursa olsun tüm insanlar eşittir. Üstün insan, değersiz insan diye bir şey yoktur. Bu benim için kabul edilemez bir ayrımdır” demişti.
Kaminsky sahte belge düzenlemeye Fransa’nın Nazi işgalinden kurtarılışı ve Nazilerin teslim olmasından sonra da devam etti. Bu sefer, vatanlarını terk etmek zorunda kalan Yahudileri Filistin Mandasına gizlice sokan ve İsrail’in bağımsızlığı için çalışan Yahudi milislerin oluşturduğu Irgun ve Lehi örgütlerini destekleyen Bricha hareketi için sahte belge düzenlemeye başladı.
Takip eden yıllarda, Kaminsky becerilerini 1960'larda Fransız sömürgeciliğinin boyunduruğundan kurtulan Cezayir Ulusal Kurtuluş Cephesi ile Latin Amerika ve Avrupa'daki çeşitli diğer solcu devrimci hareketler için kullandı. Sonunda, 1970’lerde siyasi davalarından vazgeçti, Cezayir’e yerleşti. Daha sonra tam zamanlı bir fotoğraf sanatçısı olarak çalıştığı Fransa'ya geri döndü.
Kaminsky geride eşini, ikisi kız, ikisi erkek toplam dört çocuk ve dokuz torun bıraktı.