Müze'de yeni sergi: Orada Kimse Yok mu?

500. Yıl Vakfı Türk Musevileri Müzesi, Ankaralı sanatçı Safigül Kurtyiğit´in Ankara Yahudi Mahallesi´nden yola çıkarak hazırladığı ´Orada Kimse Yok mu?´ Sergisine kapılarını açıyor. 31 Ocak´ta açılacak sergi, 28 Şubat´a kadar gezilebilir.

Toplum
25 Ocak 2023 Çarşamba

Giderek yok edilen ya da tahribata uğrayan kent imgesine vurguda bulunmak, içinde yaşadığımız mekânlara odaklanıp kent belleğinin izini sürmek ve gerçekleştirilen uygulamalar aracılığıyla kent belleğini koruma altına almayı öncelikli hedeflerinden birisi olarak belirleyen sanatçı Safigül Kurtyiğit bu sergisinde bellek yitimine karşı kent belleğinin izini sürerek, kentte yaşanan dönüşümleri/değişimleri görünür kılarak hızla değişen, değişirken belleklerden silinen kent imgesini hatırlatmaya çalışmakta. Ulus semti ve çevresini olduğu kadar Yahudi Mahallesi’ni de öncelikli ziyaret noktalarından biri olarak belirleyen sanatçı proje süreci boyunca, her ziyaretinde kendisini farklı bir biçimde karşılayan mahalle ile temas noktaları oluşturmaya, bağ kurmaya çalışarak bu deneyimleri sanatsal pratiğine yansıtıyor. Bu bağlamda, ‘Orada Kimse Yok mu?’ sergisi beş ayrı katmanda düzenlendi.

Bireysel serüvende mekânlar ve araziler gözlemlenerek ilk etapta eskizler yapıldı, mekânlara dair buluntu nesneler ve araziye ait toprak örnekleriyle arşiv zenginleştirildi, sanatsal çalışmaların temelini oluşturmak üzere fotoğraf ve videolarla desteklendi. Seriye ait ilk çalışmayı kolajlar, ikinciyi çizimler, üçüncüyü branda üzerine fotoğraf yerleştirmeleriyle oluşturulan manifesto, dördüncüyü seramik kiliyle mekânlardan alınan izler ve son olarak da mekanların yer aldığı video art çalışması oluşturmakta.

1980 yılında kentsel sit alanı kapsamına alınan mahalleye, geciken müdahale nedeniyle elliden fazla mekân ya yakılmış ya da yıkılarak günümüze kadar ulaşmamış. Var olanların birçoğu da kaderine terk edilerek çürümeye bırakılmış. Bu duruma dikkat çekmek için sanatçı eliyle bazı mekânlara boya ile iyileştirme yapmak istenmiş. Gözlemlenen mekânlarda elde edilen verilerle ve mahallenin kendi imgelerinin dönüşümüyle gerçekleştirilen uygulamalar aracılığıyla, giderek yok olan kent belleği koruma altına alınıp görünür kılınırken sahipsiz bırakılarak kaderine terk edilen mekânların, komşuluk duyarlılığı ile sahiplenmeleri görünür hale getirilmiş.

Yahudi Mahallesi’ne yönelik kent belleği ve kentin izini sürme kavramları üzerinden gerçekleştirilen ‘Orada Kimse Yok mu?’, belge niteliği taşımasıyla aynı zamanda arşivsel. Çalışmayla kentin kimliğinde yer edinen ve kent belleği açısından tarihi ve kültürel öğeler barındıran Yahudi Mahallesi’nin toplumsal bellekteki yerini pekiştirmek amaçlanmış.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün