İsrail, dost Arap ülkeleri listesine eklenebilecek yeni adayları tartışırken, Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı İsrail ile barışın ancak iki devletli çözümden sonra gerçekleşebileceğini söyledi.
Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Faysal bin Ferhan, İsrail’le ilişiklerin iki devletli bir çözüm olmadan normalleşmeyeceğini belirtti. Prens bin Ferhan'ın Davos'da Dünya Ekonomi Forum'unda yaptığı bu yorumları, ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jack Sullivan ile İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun İsrail-Suudi Arabistan ilişkilerinin normalleşmesiyle ilgili yaptıkları konuşmalar sonrasında geldi.
Faysal bin Ferhad Davos'da Bloomberg TV’ye “Gerçek normalleşme ve gerçek istikrar sadece Filistinlilere bir devlet verilmesiyle mümkün olacak” dedi.
Dünyanın en büyük petrol ihracatçısı Suudi Arabistan, ABD ile müttefik olmasına rağmen İsrail'in Batı Şeria'daki uygulamalarından dolayı ABD müttefiki İsrail ile normalleşme sürecine girmeyeceğini defalarca dile getirdi.
ABD’nin 2020 senesinde aracılık ettiği İbrahim Anlaşmaları sayesinde, Suudi Arabistan'ın komşuları Birleşik Arap Emirlikleri ve Bahreyn ile diplomatik ilişkiler düzene girdi. Netanyahu Suudi Arabistan'ın da bu listeye girmesini istediğini defalarca dile getirdi.
Başbakanlık ofisinin açıklamasına göre Netanyahu ve Sullivan İbrahim Anlaşmalarını daha da derinleştirmek adına alınacak adımları, özellikle listeye Suudi Arabistan’ın eklenmesini' tartıştılar. Knesset'te muhalefetten Yair Lapid'in geçen ay yaptığı konuşmasında, kurmuş oldukları önceki hükümetin Suudi Arabistan ile diyaloglara başladığını ve kısa bir zamanda büyük bir atılım gerçekleşebileceğini açıklamıştı. Lapid anlaşmalara varılmış olduğunu, ‘önce Suudi Arabistan'a uçuşların ve Mekke'ye hacca gidilmesine izin verildiğini’ belirtti. Lapid “Ama daha önemlisi Suudi Arabistan ile İbrahim Anlaşmalarına katılması için altyapıyı kurduk. Eğer hükümet aynı yolda devam ederse Suudi Arabistan ile normalleşme kısa bir süre içinde gerçekleşebilecek” demişti.
Ancak Suudi Arabistan, son açıklamalarıyla 20 sene önce vermiş olduğu önergeye bağlı kaldığını duyurdu. 2002 senesinde verilen önerge, İsrail 1967 sınırlarına göre iki devletli çözüme onay verir ve Filistinli mültecilere adil bir çözüm bulursa, Arap Liginin 22 ülkesiyle ilişkilerin normalleşmesini içeriyor. İsrail bu önergeyi hiçbir zaman onaylamadı. Hatta İsrail, İbrahim Anlaşmaları sayesinde BAE, Bahreyn ve Fas ile ilişkilerin normalleşmesiyle bu eski önergenin geçerliliğinin artık olmadığını savunuyor.