Geri sayım bitti.
3. sezon finalinden beri merakla beklenen Fauda dizisine, 20 Ocak 2023 itibariyle Netflix üzerinden ulaşmak mümkün. Her sezonu 12, toplam 48 bölümün olduğu dizinin her bölümü ortalama 40’ar dakika.
Dünya çapında geniş izleyici kitlesi olan dizinin yeni sezonu Netflix’e geçtiğimiz günlerde gelse de, dizinin yeni bölümleri haftalık periyodlar halinde İsrail’in Yes kanalında yayınlamıştı.
Fauda’nın 3. sezonu, takipçileriyle tam korona virüsünün başlangıç aylarında, 16 Nisan 2020’de Netflix’te buluşmuştu.
O zamandan beri kademeli olarak yeni sezon hakkında fikir sahibiyiz. Yeni sezona dair tanıtım filmi de 1 yıl önce paylaşılmıştı. Hatta bu gelişme hakkında Şalom ArtıOnsekiz’de yazmıştım: https://www.salom.com.tr/haber/120837/faudanin-4-sezonu-bomba-gibi-geliyor
Hatırlamak isteyenler veya bilmeyenler için;
Dizi ilk yayın hayatına 2015 yılında başladı.
Aslında zaman zaman davet edildiği talk showlarda yapımın doğuş hikâyesini Doron Kabilio ve büründüğü birçok kimlik ile tanıdığımız Lior Raz ve kamera önünden tanımadığımız Avi Issacharoff anlatıyor. Lior ve Avi aynı zamanda yapımın yaratıcıları. Yapımı İsrail Savunma Kuvvetleri’nde (IDF) görev alırken deneyimledikleri anlardan ilham alarak yazdılar.
Heyecan verici yapımın oyuncu kadrosu da bir o kadar heyecan verici. Hâlihazırda İsrail’de tanınmış isimlerin ünü Fauda ile katlandı demek yanlış olmaz. Lior Raz, İtzik Cohen, İdan Amedi, Rona-Lee Shimon, Doron Ben-David, Inbar Lavi bu sezonun en çarpıcı isimleri.
Ek bir not olarak, müzikseverler için bir öneri daha eklemiş olalım. İsrail müziğini ve İbranice şarkıları takip edenler Idan Amedi’yi tanıyacaklardır fakat bilmeyenler için İdan Amedi kesinlikle o alanda da çok başarılı:
Fotoğraf: Marva Sharon
İlginç bir kariyer çizgisi ve hikâyesi olan Lior Raz, Fauda’nın doğuş hikâyesini Seth Meyers’ın programına konuk olduğunda anlatmıştı: https://youtu.be/bCUQx4XD9Lw
Raz, IDF ve güvenlik işinden sonra İsrail’de teknoloji firmasında çalıştığından, ve orada tanıştığı Katya ile arasında geçen konuşmadan bahsediyor. Katya’nın ona neden işe geldiğinde bu kadar üzgün olduğunu sorması hayatı sorgulatmış olmalı ki Lior Raz’ı artık muhteşem oyunculuğuyla tüm dünyada izliyoruz.
Konuşmanın devamını diyalog halinde aktarıyorum;
Katya: Sana 1 milyar dolar versem ne yaparsın?
Lior: Tabii ki oyuncu olurum.
*İsrail’deki en iyi oyunculuk okulunu ararlar.*
Arama o arama diyebiliriz. Raz’ın anlatımına göre, serüveni o anda başlıyor. Bu sürecin gerçekte daha yavaş ilerleyen, pürüzlerin de olduğu bir hâlde ilerlediğini tahmin etsem de, bu konu hakkında hemen işe koyulmuş gibi görünüyor. Hayat ve kariyer akışı için “geç” (!) bir adım atıyor.
Fauda, פאודה, فوضى.
Kelime anlamı “kaos”.
Dizide de zaman zaman geçen bu kelimenin isim olarak seçilmesi yapıma karakteristik bir özellik katıyor diyebiliriz.
Uzun süre olarak nitelendirebileceğimiz bir zaman dilimi boyunca merak edilen dizi, Netflix’te ulaşılabilir olduğundan beri dünyada oldukça fazla ses getirdi.
Özellikle Lübnan, Birleşik Arap Emirlikleri, Romanya, Yunanistan, Çek Cumhuriyeti gibi ülkelerin Netflix listelerinde 1. Sıraya yerleşmeyi başardı! Bu birinciliği, 2. ve 3. sıra ile Hollanda, Hindistan, Macaristan, Polonya, Fransa ve İtalya takip ediyor.
Aynı zamanda Türkiye’de 5. Sırada, Almanya’da ise 7. Sırada!
Benim ayrıca ilgimi çeken kısım; Fauda’nın veya genel bir bakış açısıyla konuşmak gerekirse, bu tarz ses getirmiş yapımların, politik ve sosyal bir düzeyde nasıl bir rol oynadığı.
“Biz” ve “onlar” kim ve farklılar mı? Öyleyse nasıl farklılar?
Popüler kültür yardımıyla taraflar birbirlerini daha “iyi” anlayabilir mi?
Yoksa İsrail yapımı olan bu çarpıcı hikâye, tarafların birbirine daha çok düşmesini sağlayıp tartışmaları alevlendirebilir mi?
Bunların hepsi yoruma açık ve ileriye dönük sorular da olabilir. Bazen bizi düşünmeye iten, bazen de aksiyon almamızı sağlayan sorular belki de…
Son olarak, 1 yıl önceki yazımda belirttiğim bazı kısımları yeniden tekrarlamak isterim:
Aksiyon, drama, psikolojik ve politik gerilim türlerini ustaca harmanlaması;
Gerçek deneyimlere dayanması;
Çok katmanlı olup farklı konulara değinmesi;
Konunun çok sürükleyici ve akıcı ilerlemesi;
IDF’in terörle mücadele birimi Mista’arvim (מסתערבים) ve operasyonların iç yüzünü sunması;
Hem Arapça hem İbranice olarak farklı kitlelere hitap etmesi;
Karakterleri yalnızca asker veya komutan kimliğiyle değerlendirmeyip “gerçek” bir insan gibi izlememiz…
Hâlen izlemediyseniz tavsiye edilir! İyi seyirler ve barış dolu günlere…