Holokost´un anısını koruma çabalarına bakış

Auschwitz-Birkenau Müzesi´nin Restorasyon Departmanı uzmanları, Holokost´u ve Yahudi kurbanların anısını canlı tutmak adına müzede eskiyen eşyaları korumak için gece gündüz çalışıyor.

Dünya
31 Ocak 2023 Salı

Nazi rejiminin dehşetinin canlı tanıklarının sayısı azalmaya devam ettikçe, o korkunç döneme ait eşyaları korumanın önemi her geçen yıl daha da artıyor.

Restorasyon Bölümü Müdürü Alexandra Papis, “Restorasyon laboratuvarları 2003 yılında kuruldu. Sergilerin restorasyon öncesi, sırası ve sonrasında fotoğraflarını çektiğimiz profesyonel bir fotoğraf stüdyomuz var. Genelde eşyaların önceki ve sonraki hali arasında pek bir fark görmezsiniz çünkü restore etmek, orijinalliği sürdürmektir. Onu yeni bir şeye dönüştürmek değil” dedi.

Müze, laboratuvarlarında, çeşitli teknik alanlarda çalışan uzmanların yanı sıra, simge koruma alanında yüksek nitelikli 30 uzmandan oluşan bir gruba sahip. Laboratuvarlardan biri, Naziler tarafından kamptaki Yahudileri toplu halde öldürmek için kullanılan zehirli Zyklon B gazının bidonlarını restore ediyor.

Papis, "O bidonlara her gün dokunuyoruz. Her eşyanın restorasyonu için ayrı bir süreci var. Bidonlarla ilgili sorun, 1950'lerde zaten korunmuş olmaları ve onları korumak için özel bir cila ile kaplanmış olmalarıdır. Şimdi kaplamaları çıkarmamız gerekiyor. Laboratuvar çalışanları özel eldivenler giyerek çalışmak zorunda ve tek bir teneke kutunun yenilenmesi üç güne kadar sürebiliyor’’ açıklamasında bulundu.

Auschwitz-Birkenau Vakfı tarafından sağlanan 175 milyon Euro'luk fonla çalışmaların 2043 yılına kadar tamamlanacağı tahmin ediliyor. Fona 40 kadar ülke bağış yapıyor.

Auschwitz-Birkenau Vakfı Genel Müdürü Wojciech Soczewica, "Tamamlanması en maliyetli şey kamptaki tuğla binaların korunmasıdır. Bu binalar 80 yıldan fazla dayanacak şekilde inşa edilmedi ve yıkılıyorlar. Mühendisler tarafından değil, mahkumlar tarafından inşa edildi. İnşa edilmeleri ve ardından Naziler imhalarını bitirdiğinde yok edilmeleri gerekiyordu” dedi.

Müze ayrıca çoğu çocuklara ait yaklaşık 8 bin ayakkabıyı korumak için küresel bir kampanya başlatmaya hazırlanıyor.

Avrupa Yahudi Derneği Başkanı Haham Menachem Margolin, Auschwitz'deki koruma çabalarına övgüde bulundu.

Margolin, “Antisemitizm bitmedi ve Auschwitz'deki koruma çabaları, başka bir Holokost'u önlemek için önemli bir eğitim aracıdır" dedi.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün