İsrail Yüksek Mahkemesi´ne ´Netanyahu göreve uygun değil´ dilekçesi

İsrail´de ´Kaliteli Hükümet Hareketi´ Başbakan Netanyahu´nun davasını etkileyebilecek konulara dâhil olmasını engelleyen ´çıkar çatışması anlaşması´nı ihlal ettiğini öne sürdü.

Dünya
15 Şubat 2023 Çarşamba

İsrail'deki Kaliteli Hükümet Hareketi geçtiğimiz perşembe günü Yüksek Adalet Mahkemesi'ne Başbakan Binyamin Netanyahu'nun göreve uygun olmadığını ilan etmesi için dilekçe verdi.

Grup, Netanyahu'nun yolsuzluk suçlamaları ile ilgili devam etmekte olan davasını etkileyebilecek konulara dâhil olmasını engelleyen çıkar çatışması düzenlemesini ihlal etmekte olduğunu iddia etti.

Dilekçede koalisyon hükümetinin hazırladığı, Yüksek Mahkeme'nin yasaları geri çevirme kabiliyetini büyük ölçüde azaltacak ve politikacılara adli seçimler konusunda tam yetki verecek yasadan bahsediliyor.

İsrail medyasındaki haberlere göre Başsavcı Gali Baharav-Miara, Netanyahu'nun yargı revizyonunu destekleyen açıklamaları ve bu konudaki çalışmalarının ışığında, çıkar çatışması anlaşmasını ihlalinden dolayı kendisine görevden ayrılma emri verme olasılıklarını incelemekteydi. Bu haberler başsavcılık bürosu tarafından yalanlanmıştı.

Buna rağmen Netanyahu karşıtı grup, açıklamalarında başbakanın ‘kendi hukuki meseleleri ile ülkenin yönetimini birbirinden ayırmaktan aciz olduğunu kanıtladığını ve demokrasiyi yok etmeye çalıştığını ve konuyla ilgili çabalarını sürdüreceklerini’ ifade ettiler.

Dönemin Başsavcısı Avichai Mandelblit tarafından düzenlenen ve Netanyahu'nun davası devam ederken başbakan olarak kalabilmesini sağlayan 2020 ‘çıkar çatışması anlaşması’na göre, Netanyahu davadaki tanıkları ve diğer sanıkları etkileyen herhangi bir konuya veya aleyhindeki kanuni işlemleri etkileyecek yasalara karışamayacaktı.

Netanyahu yine bu anlaşmaya göre, davasının görüldüğü Kudüs Yerel Mahkemesi'ne ve davadaki herhangi bir temyizin dinleneceği Yüksek Mahkeme'ye yargıç atayan, İletişim Bakanlığı'nın veya Adli Atama Komitesi'nin sorumluluğundaki bazı üst düzey polis ve savcılık görevlilerinin durumlarıyla ilgili herhangi bir konuya müdahale edemeyecekti.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün