Kahramanmaraş merkezli 10 ili etkileyen depremlerde Antakya ve Kilis sinagogları az hasarla kurtulurken, Gaziantep Sinagogu ise hasar almadı.
Şubat ayı başında Türkiye’de meydana gelen yıkıcı depremler şehirleri yok etti. Depremde ölü sayısı 44 bini aşarken 1,5 milyondan fazla kişi evsiz kaldı.
Hayatını kaybedenler arasında Antakya Yahudi Cemaati Başkanı Şaul Cenudioğlu ve Tuna Cenudioğlu da vardı. Depremzede cemaat üyeleri ise güvenli bir şekilde İstanbul'a tahliye edildi.
Türkiye Aşkenaz Cemaati Hahamı Rav Mendy Chitrik, 6 Şubat depreminden kısa bir süre sonra bölgeyi ziyaret etti. Rav Chitrik, Jewish Heritage Europe’a (JHE) verdiği demeçte Antakya ve Kilis'teki sinagogların az hasar gördüğünü ancak Gaziantep'teki restore edilmiş sinagogun iyi durumda olduğunu belirtti.
Antakya Sinagogu
Antakya Sinagogundan 2500 yıllık Tora ruloları depremin hemen ardından kurtarılmış ve korunmak üzere İstanbul'a getirilmişti.
Osmanlı döneminde çoğunlukla Arap ülkelerinden gelen Yahudilerin oluşturduğu cemaate ev sahipliği yapan Gaziantep Sinagogu, 1980’li yıllardan itibaren şehirde hiç Yahudi kalmamasına bağlı olarak uzun yıllardır kullanılmıyordu. Sinagog, Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen restorasyonun ardından 26 Aralık 2019’da kapılarını açmıştı.
Gaziantep Sinagogu
Kilis Sinagogu ise, 1958’de bölgedeki Yahudilerin İsrail ve ABD’ye göç etmesinin ardından 63 yıl boyunca kapılarını kapamıştı. Ancak 2019 yılında Gaziantep Sinagogu gibi Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından restore edilmişti.
Restorasyon sonrasında Kilis Sinagogunda Hanuka kutlaması (2021)
Chitrik Twitter’da paylaştığı videolarla sinagoglardaki hasarları gösterdi ve tadilata ihtiyacı olduğunu ifade etti.