Almanya son çeyrekte daraldı. Rus ekonomisi büyümesi toparlarken, Rus doğalgazına bağlı ekonominin AB’nin lokomotifi olduğunu hatırlatmakta fayda var. Keza şirket iflasları endeksi roket gibi yükseliyor AB genelinde. AB’nin yıllık büyümesi de yavaşlarken enflasyon %10,6’dan %8,6’ya düşünce ECB’nin faiz artışı ile %3’e gelmesini çok olumlu bulanlar oldu malum. Alkışlarla, tebriklerle faiz artışı yapan merkez bankalarının ülkelerinde, petrol fiyatının düşmesi, kışın beklenenden sıcak geçmesi, doğalgaz fiyatlarındaki düşüş nedeni ile enflasyondaki düşüşü başarı olarak görenler, son ABD üretici enflasyonu ve çekirdek enflasyonu ile alkışların yeterli gelmediğini fark etmiş olmalılar. Nitekim Stiglitz geçenlerde “Eastern Economic Association” konferansında yine arz enflasyonunda faiz artışlarının bir işe yaramayacağını söyledi. Heterodoks bir yaklaşımla, Dünya Bankası Başkanı da geçen hafta, merkez bankalarının enflasyonla mücadelede faiz dışındaki olasılıkları da değerlendirmesi gerektiğini söyledi. Mohamed A. El-Erian Mises Institute bloğunda ve WSJ’da çıkan makaleler gibi daha basit bir çözüm önerisi ile geldi. Enflasyonu düşüremiyorsan %2 enflasyon hedefini yukarıya revize et.
Uncle Sam does the best he can
Fed’in gözdesi ABD çekirdek enflasyonu beklentilerin üzerinde gelince tahvil faizleri yeni rekor seviyelerini gördü. Hatta Cleveland Fed’in araştırmasına göre sıkı bir resesyon ile manşet enflasyonda %2 hedefe en iyi ihtimalle 2025 yılında ulaşılabiliyor. Alkışı hak etmediler denilebilir mi? Bullard’ın açıklamalarındaki tezatlar ise tebriğin alasını hak edecek cinsten. 5 gün ara ile para arzı ile enflasyon arasında ilişki yok demekten, para arzındaki değişim bize enflasyon hakkında fikir veriyor noktasına geçebiliyor. Bu guvernörler %85-90 dünyada baz para kabul edilen doların akıbetini belirliyor.
Çin Hükümeti şirketlerine dört büyükler ile danışmanlık, vergi, denetim tarafında çalışılmasını yasakladı. Trump gidince ticaret savaşları bitecek, bu Trump Dünya Savaşı çıkarır diyenlerin genelde merkez bankalarını tebrik eden, Rusya üç ay dayanamaz diyen hesaplarla aynı olduğunu dikkate alırsak yorum yine değerli okuyucunun. Norveç’e göre Soğuk Savaş’tan sonra nükleer taktik füzeler ilk defa donanmaya tekrar yerleştirildi. Kuzey İrlanda için AB ile anlaşan İngiltere’nin domates, biber, patlıcan bulmakta zorlanması ise 4 puan faiz artışı karşısında hepi topu 1 puan enflasyonu düşürmesinin nişanı olarak karşımızda duruyor.
Kore, Almanya, Japonya
Bizde enflasyonu düşürmekte zorlanacağımız ise son gelişmelerden sonra net. İki Almanya’nın birleşmesi sonrasında AB ile sorunlarını ihraç eden, dolarla enflasyonunu dünyaya ihraç eden ABD gibi enflasyon sorununu ihraç etmenin yöntemini bulmalıyız. Rusya Borsasında Ruble/TL vadeli işlemlerinin başlamasını, Eximbank teşvikli ECA (Ülke) TL kredileri ile başta Afrika ülkelerine ihracat desteği verilmesi, e-para mevzuatımızın genişletilerek başta Afrika’da merkez bankacılığı ile işbirliğine sokulması, borsamızın gelişmekte olan pazarlardaki borsalarla ortaklık ve işbirliği kurması gibi yöntem önerilerinden bazıları ile desteklemek gerekiyor.