Artık eğitim zamanı

14 Mart´ta liseler arası futbol turnuvasında Üsküdar Amerikan Lisesi (ÜAL) takımından bir/birkaç öğrencinin Ulus Özel Musevi Lisesi (UÖML) öğrencilerine karşı gol sevinçlerini Nazi selamı vererek yapması, kamuoyunun gündemine oturdu. Olay ve ardından yaşananlar ülkemizdeki eğitim sisteminde ırkçılık, ayrımcılık ve antisemitizmle mücadelenin istenilen yerde olmadığını, Holokost eğitiminin bir an önce müfredata eklenmesi gerektiğini bir kez daha gözler önüne serdi.

Toplum
22 Mart 2023 Çarşamba

İlk olarak iş insanı İzzet Stamati’nin sosyal medya paylaşımıyla gündeme gelen ‘Nazi selamı’ ulusal basında da büyük yer buldu. Olayın ardından ilk açıklama UÖML Müdürü Funda Kara’dan geldi. Kara "Üsküdar Amerikan Lisesi yönetimi ve ligi düzenleyen spor kurulu ile iletişim içindeyiz. Yaşananlarla ilgili durumu paylaştık. Konu ile ilgili görüşmelerin sonuçlarını ve kurul kararlarını paylaşacağız” dedi ve yaşananlar karşısında öğrencilerinin verdiği tepkiyi de övdü.

Olayın ertesi günü ÜAL veli ve mezunları, okul yönetiminin konuyla ilgili tepkisizliğine sinirlenen paylaşımlar yaptı. Okul takımının, düzenlenen futbol turnuvasından diskalifiye edilmesi, birçok sosyal medya kullanıcısı tarafından önerildi.

Takip eden saatlerde ise Üsküdar Amerikan Lisesi, konuyla ilgili bir açıklama yaptı:

“1876 yılından bu yana nesiller yetiştiren Üsküdar Amerikan Lisesi olarak, Ulus Özel Musevi Lisesi ile gerçekleştirilen bir futbol maçında, bir takım oyuncumuzun yapmış olduğu yanlış hareketten dolayı derin üzüntü içindeyiz.

Kurum ve eğitim felsefemiz gereği, her türlü ayrımcılığın karşısında durduğumuzu önemle vurgulamak isteriz.

Ulus Özel Musevi Lisesi okul yetkilileri ile ivedilikle görüşüp üzüntülerimizi iletmiş ve gerekli soruşturmayı başlatmış bulunmaktayız. Konunun hassasiyet ve önemle tarafımızdan takip edileceği tüm kamuoyuna saygıyla duyurulur.”

Nazi selamının sadece bir öğrenci tarafından yapıldığı belirtilen açıklamada, yaşananların sadece ‘yanlış bir hareket’ olarak ifade edilmesi, sadece ‘üzüntü’ belirtilmesi tepkiye neden oldu.

İki okulun yöneticilerinin, yapıcı adımları görüşmek için bir araya gelmesi beklenirken, Milli Eğitim Bakanlığının konuyla ilgili soruşturma başlatması, görüşmeyi bir süreliğine erteledi. MEB müfettişleri önce UÖML’yi ziyaret ederek, olayın taraflarıyla görüşüp ifadelerini aldı. Ardından ÜAL’yi ziyaret eden bakanlık temsilcilerinin önümüzdeki günlerde konuyla ilgili raporunu tamamlaması bekleniyor.

“Holokot eğitimi konusunda her türlü desteği vermeye hazırız”

UÖMO Vakıf Başkanı Metin Bonfil de okul öğrencileri, veliler ve mezunlarla gelişmeleri anlatan bir bilgilendirme mesajı paylaştı. Yaşanan olayın ardından ÜAL Müdürü ve SEV Vakfı Başkanı ile iletişime geçtiğini belirten Bonfil, ÜAL Müdürü Özgür Akas ve SEV Vakfı Başkanı Piraye Erdem’in kendileri ve kurumları adına üzüntülerini belirttiklerini, ayrımcılığa karşı eğitimin kurumlarının önemli bir ilkesi olduğunu ve kurumları adına özürlerini ilettiklerini belirtti. Bonfil, ÜAL yetkilileriyle yaptığı görüşmeyi paylaşmaya şöyle devam etti:

“Yapılan davranışın sosyal medya üzerinden verilen mesajlarla önemsizleştirilmeye çalışılmasının veya bireysel bir hata gibi konumlandırılmasının bizleri daha da üzeceğini; bu olayın üzerine gidilmesi gerektiğini ve aynı zamanda Türkiye’nin en köklü eğitim kurumlarından ikisi olarak bizlerin buradan topluma, duyarlı insanların beklentilerine yakışan bir sonuç çıkartma görevimiz olduğunu ifade ettim. Kendileri de aynı şekilde düşündüklerini tereddütsüz bir şekilde ifade ettiler.

Kurumlarımız olarak bu tür davranışlara karşı sıfır tolerans çizgisinde bulunduğumuz, bu çizginin korunması için önlem alınacağını ifade ettik. Bu olayın özelinde planlanan bir yol haritası çizdik.

(…) Davranışı yapanlarla ilgili disiplin sürecini sonuna kadar işlettiklerini, kendi eğitim müfredatlarında Holokost başta olmak üzere uygun görecekleri şekilde ilave konuları ekleyeceklerini, ayrımcılığa sıfır tolerans noktasında olduklarını okul heyetine bildireceklerini ve kurumları adına bu olaydan ötürü tekrar özür dileyeceklerini belirttiler. Bizler de eğitim kurumu olarak kendilerine Holokot eğitimi konusunda her türlü desteği vermeye hazır olduğumuzu belirteceğiz. Olaya karışan öğrencilere uygulanacak yaptırımlar konusunda takipteyiz.

(…) Nefret, ayrımcılık, ırkçılık içeren söylem ve davranışlarına karşı hep birlikte yürüttüğümüz mücadelede gençlerimizin haklı tepkilerinin başta ÜAL ve UÖMO camiası olmak üzere devletimiz ve geniş toplum tarafından sahiplenilmiş olması yanlış olmadığımızı bir kez daha teyit etmiştir.”

TYT: “Herkesi gereken tedbirleri almaya davet ediyoruz”

Türk Yahudi Toplumu da okullarda yaşanan olaylarla ilgili bir açıklama yaptı:

“Son günlerde bazı okullarımızda, Yahudi inancına mensup öğrencilere karşı tarihin en büyük soykırımı Holokost’u ve onu gerçekleştirenleri överek yapılan nefret eylemi/söylemi içeren kabul edilemez hareketler ve sözler, gençliğimizin tarihi olaylar hakkında eğitilmesi ve bilinçlendirilmesi hususunda ne kadar önemli olduğunu bir kez daha gözler önüne sermiştir.

Hepimizi derinden üzen ve düşünmeye mecbur eden bu olayları yakinen takip etmekteyiz.

Ülkemizin geleceği olan gençlerimizin her türlü ‘nefret söylem ve eylem’ karanlığına düşmelerini engellemek için Milli Eğitim Bakanlığımızın önderliğinde, tüm eğitim kurumlarımızı ve velilerimizi gereken tedbirleri ivedilikle almaya davet ediyoruz.

Ayrımcılık, ötekileştirme ve nefrete karşı verilecek eğitime her anlamda katkıda bulunmaya hazır olduğumuzu kamuoyuna saygılarımızla bildiririz.”

İki okul buluştu

Salı günü, ÜAL’den bir heyet, UÖML’yi ziyaret etti. Ziyaretçiler, Vakıf Başkanı, Vakıf Üyeleri, Genel Müdür, Eğitim Koordinatörü, Lise Müdür ve Müdür Yardımcımız ile futbol takımında oynayan bazı öğrencilerimizin de içinde olduğu öğrenci temsilcileriyle bir araya geldi.

Buluşmada Üsküdar Amerikan Lisesi heyetinden Okul Müdürü, Müdür Yardımcısı, Takım Koçu, Takım Kaptanı ve öğrenci temsilcileri, söz alarak özürlerini iletti; her türlü ayrımcılığa, antisemitizme karşı sıfır tolerans çizgisinde olduklarını, iki okulun iş birliği ile bu konularda eğitimler ve programlar düzenlemeye hazır olduklarını dile getirdiler.

Toplantıda söz alan öğrenciler, özrü kabul ettiklerini belirterek olaya karışan öğrencilere uygulanacak yaptırımlardan, Üsküdar Amerikan Lisesinin bu öğrencilere ve tüm okul geneline verecekleri Holokost eğitimlerinden haberdar olmak istediklerini ifade etti. Toplantı, bundan sonra bu tür olayların yaşanmaması için, sıfır tolerans gösterilmesi ve holokost eğitimin geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması konusunda fikir birliğine varılarak sona erdi.

ÜAL, tüm cemaatten özür diledi

Buluşmanın ardından bir kamuoyuna bir açıklama yapan Üsküdar Amerikan Lisesi, maçta sergilenen kabul edilemez hareketten dolayı Ulus Özel Musevi Lisesi ve Musevi cemaatinden özür diledi. Açıklamada, okul olarak attıkları adımlar da paylaşıldı.

  • MEB disiplin yönetmeliği çerçevesinde soruşturma başlatıldı ve cezalar verildi.
  • MEB’in başlattığı ve devam eden resmi soruşturmaya tam destek veriliyor.
  • Dostluk Futbol Liginden çekilindi.
  • Bu üzücü olayın tekrar yaşanmaması için gönüllü öğretmen, öğrenci, çalışan ve mezunlardan oluşan alt eğitim komisyonları ile çalışmalar yapılamasına karar verildi.

Bir olay da Hisar Okullarında

Futbol maçından birkaç gün sonra Hisar Okullarında yaşanan başka bir olay gündeme geldi. Okulda, Yahudi bir öğrenciye karşı Nazi selamı verildiği ve Nazi marşı okunduğu iddia edilirken, Hisar Okulları konuyla ilgili bir açıklama yaptı.

Okuldan yapılan açıklamada, "Nazi selamı verilmediği ve Nazi marşının ezbere okunmadığı", ancak Yahudi bir öğrenciye karşı "kabul edilemez bir şaka" yapıldığı belirtildi.

"Öncelikle Hisar Okulları isminin tarihin ayıbı olan bu konu çerçevesinde yer almış olmasından dolayı büyük üzüntü duyduğumuzu belirtmek isteriz" denilen açıklamada, özür dilendi.

Olaya taraf olan öğrencilerle, olayın meydana geldiği gün görüştükleri belirtilerek, "Hedef olarak gösterilen öğrencimizin de teyit ettiği gibi kendisine yönelik, Okul Yönetimimiz ve Okul Topluluğumuz tarafından kabul edilmeyecek bir şakalaşma gerçekleşmiştir. Nazi Marşı okunması, çalınması veya Nazi selamı verilmesi gibi bir davranış kesinlikle söz konusu değildir" ifadeleri kullanıldı. Konuyla ilgili soruşturma başlattıklarının da belirtildiği açıklamada şu ifadeler de yer aldı:

“Öncelikle Hisar Okulları isminin tarihin ayıbı olan bu konu çerçevesinde yer almış olmasından dolayı büyük üzüntü duyduğumuzu belirtmek isteriz. Bu olay nedeniyle Musevi camiasında yaratmış olabileceğimiz herhangi bir huzursuzluktan ötürü özürlerimizi mecranız vasıtası ile iletmek isteriz. Hisar Okulları kurum felsefesi barış dili gözeten, tüm insanlığı kucaklayan kapsayıcı bir okul ve eğitim ortamı yaratmak üzerine inşa edilmiştir. Herhangi bir topluluk üyesinin bu felsefeye aykırı hareket etmesinin asla kabul edilmediğini vurgulamak isteriz.”

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün