Kudüs İbrani Üniversitesi´ndeki bilim insanları tarafından yürütülen bir araştırma, en ölümcül ve en şiddetli kanser türlerinden pankreas kanserinin tedavisinde önemli ilerlemelerin habercisi olabilir.
İsrailli araştırmacılar, fareler üzerinde deney yaparak, hastalardan alınan pankreas kanseri hücrelerinin metastaz (Vücudun herhangi bir yerindeki kanserin başka bir doku veya organa yayılması) yapmamaları sağlamanın mümkün olduğunu ortaya çıkardılar.
Araştırmacılar, yaklaşık 400 metastaz olmayan pankreas kanseri tümörünü metastaz hücrelerle karşılaştırdılar. Daha sonra bu tümörlerin metastaz hale gelmesine RNA moleküllerinin işlenmesindeki değişikliklerin neden olduğunu keşfettiler.
Biyolojisi uzmanı Prof. Rotem Karni'nin liderliğinde yapılan çalışmada, şu anda organ nakli geçirmiş hastaları tedavi etmek için kullanılan bir ilacın pankreas kanseri metastazlarının oluşumunu geciktirmesinin mümkün olduğunu keşfedildi.
Pankreas kanseri, en ölümcül kanser türlerinde biri olarak kabul ediliyor ve hastaların sadece yüzde 2-3’ü hastalıktan kurtulabiliyor. Genellikle metastaz evresinde saptanan kanserin günümüzde etkili bir tedavisi bulunmuyor.