Bugün sizlere Pesah Bayramının simgelerinden olan harosetin, 4 çeşit tarifini vereceğim. Öncesinde ise gazetemizden bir alıntı ile harosetin neyi simgelediğini paylaşmak isterim.
“Haroset, çamuru andırdığı için Firavun’un İsrailoğulları’na hazırlattığı inşaat harcını simgeler. Atalarımızın maruz kaldığı zorlu esaret günlerini hatırlatır. Ancak haroset yenildiği zaman, alınan hoş tat, özgürlüğün tatlılığıdır. Haroset, aynı zamanda bilgelerin Tanrı ile İsrailoğulları arasında var olan ve kurtuluşu getirecek olan aşkı anlatan Şir Aşirim’den “ ..Elma ağacı altında uyandırdım seni..” (8:5) bölümünü simgeler. Bu sebeple, haroset’i, Şir Aşirim’de sözü geçen elma, nar, incir, hurma, üzüm, ceviz, tarçın, şarap ile yapma geleneği vardır. Haroset yemek, geleneksel olduğu için beraha söylenmez.”
İsrail
2 adet kırmızı elma
2 adet portakal
½ su bardağı çekirdeksiz hurma
½ su bardağı beyaz üzüm suyu
Tarçın
İtalya
1 adet elma
3 adet dilimlenmiş muz
10 adet çekirdeksiz hurma
½ limonun suyu ve kabuğu
½ portakalın suyu ve kabuğu
Kırmızı üzüm suyu
1 tatlı kaşığı tarçın
Şeker ya da bal
Kıvamını vermesi için matsa
İran
1 adet armut
1 adet elma
Çekirdekleri çıkartılmış hurma
Kuru üzüm
Tarçın
Taze zencefil
Elma sirkesi
Kırmızı üzüm suyu
Yunanistan
1 adet soyulmuş portakal
½ su bardağı kuru üzüm
½ su bardağı çekirdeksiz hurma
Ev yapımı kiraz reçeli
Kırmızı üzüm suyu
Toz zencefil
Kırmızı biber
Şeker
Tarifler geleneksel olarak değişiklik göstermektedir. Malzemeler ezme, rende ve küp şekillerinde hazırlanabilir. Zevkinize göre değişik tatlar ekleyebilir, harosetinizi istediğiniz gibi lezzetlendirebilirsiniz. Yorumlarınızı bekliyoruz.
Geçmiş yıllarda paylaştığımız Pesah özel tariflerine aşağıdaki linklerden ulaşabilirsiniz.
Sevgi ve sağlık ile kalın.
Kaynaklar:
https://www.salom.com.tr/haber/118081/pesah-2021e-bakis
https://www.salom.com.tr/haber/118009/pesahin-bilinen-tatlarini-genc-mutfak-yeniden-yorumladi
https://www.salom.com.tr/haber/121963/pesah-tarif-defterimden-sofralariniza