Önde gelen Holokost eğitim programının kurucusu Margot Strom, 81 yaşında hayatını kaybetti

Dünya
5 Nisan 2023 Çarşamba

Güney Amerika'nın ırkçı Jim Crow kanunları zamanında yaşadığı Yahudi çocukluğunun acılarını kullanarak, Amerikan okullarında en yaygın kullanılan Holokost eğitim programlarından birini oluşturan Margot Stern Strom, 28 Mart'ta Brookline Massachusetts'deki evinde, 81 yaşında hayata veda etti. 

Boston Globe gazetesinin haberine göre Strom'un ölüm sebebi pankreas kanseriydi. 

Strom 1976 yılında sınıfında denediği taslak dersleri kullanarak yarattığı 'Tarihle ve Kendimizle Yüzleşmek (Facing History & Ourselves)' programını kurduğunda öğretmenlik yapıyordu. 1980'lerin ortalarında ABD Eğitim Bakanlığı üç yıl boyunca, danışmanlar ve Phyllis Schlafy Eagle Forum gibi sağcı gruplar programın içeriğine karşı çıktığı için, Holokost eğitim programını finanse etmeyi reddetti. 

Buna rağmen, ödenekler konusunda sağlanan sürekli kongre desteği sayesinde, program nihayet 1989'da kabul edilerek federal fonlardan faydalanmaya başladı. Strom'un 2014 yılındaki emekliliğine kadar sürdürdüğü neredeyse 40 yıllık sivil toplum kuruluşu başkanlığı süresince eğitim programı Amerika'nın tüm eyaletlerindeki ve 100'den fazla ülkedeki sınıflara girmeyi başardı. 

Son yıllarda 'Tarihle Yüzleşmek' programı, binlerce öğretmeni eğitmenin yanı sıra, Holokost ve diğer önemli tarihi olaylardan kurtulanları, hikayelerini paylaşmak üzere yüzlerce sınıfta ağırladı. 

Strom 2015 Beşerî Bilimlerde Massachusetts Valilik Ödülünü aldığında, Harvard Hukuk Fakültesi eski Dekanı Martha Minow kendisi hakkında, "Margot Strom yaratıcı bir insan. Eşsiz bir fikri vardı ve bu fikri tüm dünyada etki sağlayan bir kuruma dönüştürdü" ifadelerini kullanmıştı. 

Margot Stern, 10 Kasım 1941'de Şikago’da Fan ve Lloyd Stern'ün kızları olarak dünyaya gelmişti. Aile Memphis, Tennessee'ye taşındıktan sonra siyahi Amerikalılara uygulanan ırkçılık ve onun da içinde bulunduğu küçük Yahudi cemaatine kadar uzanan ayrımcılığa maruz kaldı. Stern, 'Tarihle Yüzleşmek' programında yer alan bir hatıraya göre "Lise takımımızdaki geleneğe göre bir sezonda sadece bir Yahudi amigo kız bulunabilirdi. Yahudi lise öğrenci kulüplerimiz vardı ve her yıl bir Yahudi, Hristiyan öğrenci gruplarından birine onursal üye olarak seçilirdi. Hepimiz bu kurallara göre yaşardık" şeklinde anlatıyordu. 

1964'te Illinois Urbana-Champaign Üniversitesinin Tarih bölümünden mezun oldu. Mezun olduktan sonra öğretmenlik yapmaya başladı. Daha sonra eşi Terry Strom ve çocuklarıyla birlikte Boston'un banliyölerine taşınarak sekizinci sınıf öğrencilerine dil sanatları ve sosyal bilgiler konularında öğretmenlik yaptı. 

'Tarihle Yüzleşmek' kurumuna göre, 1975 baharında Strom ve öğretmen arkadaşı Bill Parsons Holokost ile ilgili bir eğitime katıldıklarında, II. Dünya Savaşı sırasındaki Yahudi soykırımı hakkında ne kadar az şey öğrettiklerini ve küçük öğrencilerinin de bu konuda ne kadar az bilgili olduklarını fark ettiler. (Parsons daha sonra ABD Holokost Müzesinde personel şefi olarak görev yaptı.) 

Sonrasında Strom ve Parsons, ders planlarını ülke çapındaki sınıflarda kullanılan bir eğitim programına dönüştürmek için yerel hayırseverler ve eğitimcilerden ilgi ve fon sağlama çabalarına devam ettiler.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün