Yabancı Misyon Temsilcileri Holokost Anma Günü´nde buluştu

Ankara´daki yabancı misyonların temsilcileri Holokost Anma Günü´nde İsrail ve Polonya Büyükelçiliklerinin ev sahipliğinde buluştu.

Dünya
19 Nisan 2023 Çarşamba

18 Nisan akşamı gerçekleştirilen ve ev sahipleri İsrail’in Türkiye Büyükelçisi Irit Lillian ve Polonya’nın Türkiye Büyükelçisi Maciej Lang’ın açılış konuşmaları ile başlayan etkinlikte Nazi işgali sırasında ormanlarda yaşayarak Nazilere karşı mücadele veren Mundek Lukawiecki ve eşi Hannah Bern’in hikayesini anlatan “The Partizan with the Leica Camera” (Leica Kameralı Partizan) filminin gösterimi yapıldı.

İsrail’in ve Polonya’nın Ankara Büyükelçiliği tarafından ortaklaşa düzenlenen film gösterimi, Ankara’da yerleşik otuzdan fazla yabancı misyonun büyükelçilerini, misyon şeflerini ve temsilcilerini bir araya getirdi. Holokost kurbanlarını anma amacıyla düzenlenen etkinlikte İsrail’in Holokost Anma Günü ‘Yom Aşoa’nın yanı sıra, II. Dünya Savaşı’nda Nazilere karşı Holokost kurbanlarının direnişinin simgesi haline gelen ve en büyük ayaklanma olan Varşova Gettosu Ayaklanması’nın 80. yıldönümü de anıldı.

Büyükelçi Lillian etkinliğin açılış konuşmasında Holokost Anma Günü’nün bir yas tutma günü olduğunu vurgulayarak, konuşmasına şöyle devam etti: “Bugün aynı zamanda sayısı giderek azalan Holokost kurtulanlarının da hikayelerini sonraki kuşaklara anlatma günü, ırkçılığın, yabancı düşmanlığının ve antisemitizmin her türlüsünü kayıtsız şartsız reddetmenin önemini vurgulamamız gereken bir gün.”

Büyükelçi Maciej Lang ise konuşmasında Varşova Gettosu Ayaklanması’nın Nazi işgali döneminin en önemli simgelerinden biri olduğuna vurgu yaparak, bu ayaklanmanın “insan ruhunun zaferi, sıradan insanların zaferi” olduğunu dile getirdi. Lang, “Bugün burada bir yandan yas tutarken, bir yandan da üç yıl boyunca baskı, açlık ve aşağılanmaya maruz kalmasına rağmen, onurları ve gururları için ve hatta onurlu bir ölüm için mücadele veren insanların cesaretini, insan ruhunun üstünlüğünü kutluyoruz” dedi.

Nazi işgali sırasında yanından hiç ayırmadığı Leica marka fotoğraf makinesi ile Polonyalı partizanların ormandaki yaşamlarını ve mücadelelerini belgeleyen eşsiz fotoğraflar çekerek, bunların günümüze ulaşmasını sağlayan fotoğrafçı ve partizan Mundek Lukawiecki’nin fotoğraflarını ve hikayesini anlatan filmin gösterimi, OneTower Assembly’de bulunan fotoğraf sanatı ve fotoğrafçılık allananında Ankara’da faaliyet gösteren Ka X Fotoğraf Atölyesi ve Sanat Galerisi’nde gerçekleştirildi.

Film gösteriminin ardından Polonya Kültür Bakanlığı’nın da katkılarıyla Polonya POLIN Müzesi girişimiyle başlatılan ve Varşova Gettosu’nun Ayaklanması’nın yıldönümü olan 19 Nisan’da 1991 yılından bu yana her yıl gerçekleştirilen Sarı Nergis (Daffodil) Holokost Anma Kampanyası’na destek olmak amacıyla tüm yabancı misyon temsilcileri yakalarına sarı nergis takarak beraber aile fotoğrafı çektirdi.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün