İsrail´de halkın yüzde 60´ı hükümet içinde temsil edildiğine inanmıyor, bakanların Anma Günü törenlerine katılmamaları gerektiğini düşünüyor, yüzde 53´ü de yargı reformunun ülkeye zarar verdiğini belirtiyor.
Kuruluşunun 75. yılını kutlamaya hazırlanan İsrail’de, geçtiğimiz günlerde sonuçları açıklanan ankette, halkın ülkenin geleceği konusunda son derece karamsar görüşlere sahip olduğu ortaya çıktı.
Channel 12’nin yaptığı ankete katılanlardan yüzde 51’i karamsar olduklarını, yüzde 43’ü iyimser olduklarını ve kalan yüzde 6 ise nasıl hissettiklerini bilemediklerini belirtti.
Kan yayın kuruluşu da benzer soruları halka yönelttiği bir anket gerçekleştirdi. Ankete katılanların yüzde 48’i İsrail’i gelecekte kötü günler beklediğini düşündüklerini söyledi. Soruları cevaplayanların sadece yüzde 20’si gelecekte İsrail’deki durumun iyileşeceğini, yüzde 19’u değişiklik yaşanacağını düşünmediklerini, yüzde 13’ü bir fikirleri olmadığını belirttiler.
Kan, son seçimlerin hemen sonrasında aynı soruları halka yönelttiklerinde yüzde 42’lik bir kesimin her şeyin kötüye gideceğine inandıklarını söylediğini, yani sağ kanat, aşırı sağ ve Haredi partilerinin kurduğu koalisyonun hükümetin başında olduğu beş aylık sürede, halkın yüzde 6’sının İsrail’in geleceğine karamsar bakanlara katıldıklarını belirtti.
Hükümetin kendilerini temsil ettiğini hissedip hissetmedikleri sorulan katılımcılardan yüzde 60’ı hayır, sadece yüzde 27’si evet cevabı verdi.
Anma Günü törenlerine politikacıların katılım göstermeleriyle ilgili fikirleri sorulan halkın yüzde 47’si ‘karşı’ olduklarını, yüzde 32’si desteklediklerini ve yüzde 21’i ise bu konuda bir düşünceleri olmadığını paylaştı.
Kan anketinde politikacıların törene katılması konusu sadece muhalefet partisine oy veren seçmenlere yöneltildiğinde, seçmenlerin yüzde 61’i politikacıları törende görmek istemediklerini söylerken, aynı soru hükümeti oluşturan koalisyona oy veren seçmenlere yöneltildiğinde ise katılımcıların sadece yüzde 29’u politikacıların törenden uzak durması gerektiğine inandıklarını belirtti.
Özellikle Berşeva’daki askeri mezarlıkta gerçekleşecek olan ve aşırı sağcı partiden Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir’in katılması beklenen törenle ilgili endişeler ülkeyi rahatsız ediyor. Ben-Gvir, aşırı sağcı görüşleri sebebiyle askerlik görevinden muaf tutulmuştu.
İsrail’de savaşlarda kaybedilen şehitlerin anıldığı törenlerde geçmişte yaşandığı gibi küçük boyutlarda bazı protestoların olması doğal karşılanıyor olsa da, yargı reformunun yarattığı politik kargaşanın mezarlıklara ve çelenk bırakma törenlerine sıçrayabilecek olması endişe yaratıyor. Bu tip davranışların şehit ailelerini rahatsız edebileceği ve günün anlamına yakışmayacağı görüşü de politikacıların gündeminde yer alıyor.
Kan anketine göre, son aylarda İsrail’i karıştıran yargı reformunun ülkeye zarar verdiğini düşünenlerin oranı yüzde 53 olurken, yüzde 15’i bu konuda fikir sahibi olmadıklarını, yüzde 32’si ise reformun ülke için iyi olacağına inandıklarını belirttiler.
Channel 12’nin anketinde halka ayrıca, geçtiğimiz haftanın meclisin gündemine oturan, Haredilerin askerlik görevinden muaf tutulmalarını sağlayacak, askerlik yapmak isteyen Haredilere ise verilen aylığa zam yapılmasını öneren hükümet planıyla ilgili ne hissettikleri soruldu. Katılımcıların yüzde 54’ü bu plana karşı olduklarını, yüzde 28’i planı desteklediklerini, yüzde 18’i plandan habersiz olduklarını belirtti. Plana, İsrail Ordusu da karşı olduğunu açıklamıştı.