Nazi suçlarından yargılanan en yaşlı kişi 102 yaşında öldü

Josef Schütz, Sachsenhausen Kampında gardiyan olarak hizmet verdiği sürede 3500´den fazla cinayete suç ortaklığından yargılandığı mahkemece geçen yıl suçlu bulunmuştu.

Dünya
10 Mayıs 2023 Çarşamba

Almanya'da yargılanan en yaşlı eski Nazi kampı gardiyanı, beş yıl hapis cezasına çarptırıldıktan sonra temyiz başvurusunu beklerken 102 yaşında öldü. 

Josef Schütz, 1942 ila 1945 yılları arasında Berlin'in kuzeyindeki Sachsenhausen Toplama Kampında gardiyan olarak hizmet verdiği için geçen yıl 3500'den fazla cinayete suç ortaklığı yapmaktan suçlu bulunmuştu.

Waffen-SS'nin astsubaylarından biri olan Schütz, duruşmalar sırasında kendisine yöneltilen suçlamaları defalarca reddetmiş; ancak savcılar mahkemeye onun söz konusu suçların işlendiği zamanda kampta olduğunu ispatlayan, Sovyet savaş esirlerini silahla vurup öldürdüğünü ve Zyklon B adlı zehirli gazı kullanarak cinayetlere yardım ettiğini gösteren kanıtlar sunmuştu. Schütz ayrıca mahkumları insanlık dışı koşullarda esir tutmakla suçlanmıştı. 

Sachsenhausen Toplama Kampı 1936 yılında açıldı ve ilk başta siyasi tutuklular için kullanıldı. 1945'te özgürleştirilmesine kadar kampta aralarında Yahudiler, eşcinseller, Yehova'nın Şahitleri, Romanlar, Sintiler ve Sovyet siviller de dahil olmak üzere yaklaşık 200 bin mahkûm esir tutulmuştu.  

Sachsenhausen'de on binlerce insanın Naziler tarafından gerçekleştirilen sistematik infazların yanı sıra açlık, hastalık, zorunlu çalıştırma ve diğer nedenlerden ötürü öldüğü tahmin ediliyor.

Schütz’ün yargılandığı mahkemenin yargıcı Udo Lechtermann, Schütz'ün mahkûmiyet kararını açıklarken şöyle demişti: "Bu toplu katliamı isteyerek, kendi eylemlerinle destekledin. Üç yıl boyunca her gün sınır dışı edilen insanların orada acımasızca işkence görmesini ve öldürülmesini izledin.”

Mahkeme kararına itiraz için temyiz başvurusunun sonucunu beklerken ölen, Schütz işlediği suçlardan dolayı hiçbir zaman hapis yatmadı.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün