UÖML fen proje takımları bu yıl da ulusal ve uluslararası yarışmalarda Türkiye´yi ve Ulus Özel Musevi Okullarını başarıyla temsil ediyor.
Yazılım dalında ‘Blokzincir Altyapısıyla Modern Seçim Sistemi’ adlı projeleriyle gelen İstanbul Avrupa Bölge Üçüncülüğünün ardından, UÖMO Fen Proje Takımları ROBOTEX Türkiye Şampiyonası’nda madalyaları topladı. Girişimcilik, Drone ve Kızlar İtfaiye Kategorisinde finale kalan öğrenciler, kasımda Estonya’daki Dünya Finalinde yarışmaya hak kazandı. Ayrıca bu ay NASA’nın desteklediği Belçika’da yapılacak ‘Science Accelerator Holy Space Challenge’da yarışacaklar. Öğrenciler, proje sunumları, iletişim becerileri ve hazırladıkları prototip proje ürünleriyle jürideki akademisyenlerin dikkatini çekiyor ve farklı dallarda ödüllere layık görülüyor.
Türkiye ve dünyanın farklı okullarından çok sayıda projenin yer aldığı yarışmalarda UÖMO öğrencileri uzun yıllardır yazılım, bilişim gibi dallarda ödüller alıyor. Öğrencilerin başarı sırrını UÖMO Proje Danışmanı Talha Kılıç’a sorduk:
“Dünyadaki eğitim sistemini, değişen teknolojiyi, bilim alanındaki gelişmeleri yakından takip eden bir kurum kültürümüz var. Her eğitim döneminin başında bilime, proje çalışmalarına ilgi duyan öğrencilerimizle dünyadaki yenilikleri ve değişimleri inceliyor, insanlığın hayatını kolaylaştıracak proje fikirleri üzerine tartışıyoruz. Öğrencilerimizin fikirleri doğrultusunda geliştirdiği projelerle de yarışmalara katılıyoruz. TÜBİTAK, ROBOTEX gibi yarışmalarda öğrencilerimiz yalnız projelerini sunmakla kalmıyor, jürideki akademisyenlerle tanışma ve iletişim kurma fırsatını da buluyorlar. Kazandıkları ödüller üniversite başvuru döneminde dünyanın seçkin üniversitelerinin kapılarını da aralıyor. Önümüzdeki hafta, yıl boyunca belirli zaman aralıklarında NASA bilim insanlarıyla toplantılara katılan ve projelerini geliştiren fen proje takımı öğrencilerimizle NASA’nın desteklediği Belçika’da yapılacak ‘Science Accelerator Holy Space Challenge Yarışması’na gidiyoruz. Öğrencilerimiz ‘My Energy is in My Pocket’ projeleriyle finalist olarak yarışacak; ABD, İtalya, İsrail ve Nijerya gibi farklı kıtalardaki ülkelerin öğrencileriyle bir araya gelecekler. Ayrıca bu yıl bir ilke daha imza attık. İsrail ve Amerika merkezli ‘tomglobal.org’ dünya iyilik hareketi kapsamında bir sosyal sorumluluk projesine hayat verdik. Öğrencilerimiz fiziksel problem yaşayanların gözlük kullanımını kolaylaştırmak amacıyla bir aparat tasarladı. ‘Ergo-Holder’ adını verdikleri proje büyük ilgi gördü. Bu projelerle yarışmalara katılıyoruz ve tabii ki yeni projeler üzerindeki çalışmalarımız da sürüyor.”