Herson şehrinin sinagogu, savaşın başından beri, tüm şehir halkı için bir yardım merkezi haline geldi.
Can Gümüşgerdan
Ukrayna’nın Herson şehri, Rus işgalinin başlamasından beri ‘barış’ kelimesinin anlamını unuttu. Bir yılı aşkın süredir kargaşa ve karışıklığın eksik olmadığı şehir, sakin bir gün geçirmekten çok uzak.
Şehrin hahamı, Habad temsilcisi Rav Yosef Yitzchak Wolff, “Şehirde rutin olarak bombardıman altında yaşıyoruz. Şehrimiz, neredeyse her gün, değişmez bir şekilde bombalarla yaşıyoruz. Bazen, aynı gün içinde birkaç kez, hatta gece bile oluyor. Hiç kimsenin şehirde dolaşması tavsiye edilmiyor. Halka, sebepsiz yere, evlerinden çıkmamaları uyarısında bulunuyor” diyerek şehrin yaşadıklarını aktarıyor.
Savaşın başlamasıyla birlikte Rav Wolff, şehrin sinagogunu, hem Yahudilerin hem de Yahudi olmayanların ulaşabileceği bir yerel merkez haline getirdi.
“Savaşla birlikte kapılarımızı tüm şehir halkına açtık” diyen Rav Wolff, şöyle devam ediyor:
“Birçokları için vazgeçilmez bir adres olduk. Geçtiğimiz sene boyunca, sayısız gıda paketi, ilaç ve hayat kurtaran sağlık malzemeleri dağıttık. Habad’ın JRNU kurtarma merkezinin de katkılarıyla, yardımlarımızı son dönemlerde dikkate değer bir oranda arttırdık. Yahudi olan veya olmayan, ihtiyaçlı herkese, nakit para desteği de yapıyoruz. Tabii ki bu yardımları, organize bir şekilde başvurular üzerine yapıyoruz. Ancak sayının bu kadar yüksek olacağını tahmin etmiyorduk. Kısa sürede başvurular birkaç yüzden, binlere ulaştı.”
Wolff, yapılan yardımlardan bazı örnekler de paylaşıyor:
“Kısa süre önce, genç bir kız geldi. Gözlerindeki bakış hiç iyi değildi. Kısa sürede, diyabet hastası olduğunu anladık. İnsüline ihtiyacı vardı ve şehirde hiç insülin kalmamıştı. Hastane yönetici olan bir arkadaşımız sayesinde hayatını kurtardık. Sonrasında, neden özellikle sinagoga geldiğini sorduğumda – sonuçta biz eczane değiliz – şu yanıtı verdi: Babamın İsrail’den arkadaşları, sinagoga gitmemi, orada mutlaka yardım alabileceğim söyledi. Herson şehrinin halkı, burada, sinagogda, onlar için olduğumuzu biliyor.”
“Olağanüstü zamanlar yaşıyoruz. Böyle zamanlarda yardım seçici değil, herkese yöneliktir” diyen Haham, “Yerel halk, sinagogda sadece iyi şeyler olduğunu bilir” yorumunu yapıyor.
Son dönemlerdeki artışla, maddi yardım yapılan kişilerin sayısının 4 bini bulduğu belirtiliyor. Şehrin Yahudi Cemaati yönetimi, bu iş için neredeyse bir milyon dolar harcandığını, yardım sisteminin din ayırt etmeden tüm şehir halkına yardım ettiğini belirtiyor. “Bu durum da savaşın kaosu içindeki şehirde, halkın Yahudi cemaatine bakışını çok olumlu ve özel bir yere getirdi.”
Kaynak: Edward Doks, ynet.net, 23.05.23