100. yaşını kutlayan, genç neslin belki de artık pek hatırlamadığı Henry Kissinger yüzyılın efsane politikacı ünvanına erişmişti.
Nobel Barış Ödülü sahibi, Amerikalı yazar, siyaset bilimci, eski diplomat ve başkanlık danışmanı,
asıl adıyla Heinz Alfred Kissinger, 27 Mayıs 1923'te Almanya'da dünyaya geldi. Kissinger, Nürnberg'in bitişiğindeki küçük bir Bavyera şehri olan Fürth'te Ortodoks bir Yahudi olarak büyüdü. 1938'de ailesiyle birlikte Nazilerden kaçarak Amerika Birleşik Devletleri'ne göç etti. En yakın akrabalarından on üçü ve sınıf arkadaşlarının çoğu Holokost'ta can verdi. Kissinger, Holokost'un siyasi gelişimine yön verdiği fikrini reddetmesine rağmen, bunun kendisine İsrail'le duygusal bir yakınlık kazandırdığını belirtmişti.
Kissinger, 15 yaşında bir Yahudi mülteci olarak geldiği ABD'de, yüksek tahsilini ülkenin en ünlü üniversitesi sayılan Harvard Üniversitesinde yaptı.
Richard Nixon'ın başkanlığında, ulusal güvenlik danışmanı ve dışişleri bakanı olarak görev yapan Kissinger, Vietnam Savaşı da dahil olmak üzere ABD’nin en çalkantılı dönemlerinden birine rehberlik etti.
Kissinger, ABD'yi Vietnam'dan çekmeye yönelik girişimleri de dahil olmak üzere 1960 ve 1970'lerdeki Amerikan dış politikasındaki kilit rolüyle tanınmıştı. Başkan Nixon, Kissinger’ı ulusal güvenlik danışmanlığı görevine getirdikten sonra 1973’ten itibaren dışişleri bakanlığına getirdi. Bakanlık görevini 1977’ye kadar sürdüren Kissinger 1969-1977 yılları arasında Amerikan dış politikasının dünya ve Ortadoğu ilişkilerinde en belirleyici aktörü oldu.
İSRAİL-MISIR BARIŞININ MİMARI
1973 Yom Kipur Savaşı’nın 6. gününde ABD’nin İsrail’e yardım için tarihteki en büyük askeri hava köprüsünü kurmasını sağlayanlardan biri olan Kissinger, savaş sonrasında, İsrail’e baskı yaparak elde ettiği toprakların bir bölümünden karşılıksız olarak geri çekilmesini sağladı. Bu sayede Kissinger Mısır’ı Sovyet bloğundan koparıp ABD saflarına çekmeyi başararak İsrail-Mısır barış anlaşmasına giden yolu açmış oldu.
Kissinger ileri görüşlüydü. Enver Sedat'ın 1977'de Kudüs'e yaptığı cesur ziyaret ve ardından gelen 1979 Mısır-İsrail barış Anlaşması, Kissinger'ın 1973-75 dönemindeki diplomasisi olmasaydı belki de asla gerçekleşemezdi.
Kissinger, Golda Meir'in Washington'daki büyükelçisi olan Yitzhak Rabin ile birlikte, bugün İsrail'in gücünün mihenk taşı olan ABD-İsrail stratejik ittifakının orijinal mimarıydı.
Hayatı boyunca sayısız ödüller alan ve almaya devam eden Henry Kissinger’ın aldığı en önemli ödül Vietnam Savaşını sonlandırmasından dolayı 1973 yılında verilen Nobel Barış Ödülü, en son ödül ise Mart 2012’de aldığı İsrail Devlet Başkanlığı Ödülü oldu.
100 yaşında kuşakların en kıdemli diplomatlarından biri olarak Kissinger, 15 gün önce yaş günü vesilesiyle yayınlanan öyleşilerde bizleri yapay zekanın tehlikelerine karşı uyardı. Kissinger ayrıca
Ukrayna'daki savaşta müzakerelerin yıl sonuna doğru başlayacağını öngörüyor; ABD ile Çin arasında Tayvan üzerinden savaş tehlikesine karşı da uyarıda bulunuyor.
Ünlü haberci kıdemli Ted Koppel geçtiğimiz günlerde Kissinger ile görüşmesinin ardından, işitme güçlüğüne, bir gözü iyi görmemesine ve bir dizi kalp ameliyatı geçirmesine rağmen, Kissinger'ın günde 15 saat çalıştığını ve dünya meseleleri hakkında çok güncel olduğunu belirtti.
Doğum Günün kutlu olsun Dr. Henry Kissinger.
Ted Koppel ile söyleşisi: https://www.cbsnews.com/news/henry-kissinger-at-100-artificial-intelligence-global-tensions-and-addressing-his-critics/