Frankfurt Belediyesinin tarihi Romerhallen sergi salonunda, Yunus Emre Enstitüsü (YEE) tarafından "Sefarad-Çok Kültürlü Bir Mirasın İzinde" temasıyla açılan karma serginin küratörlüğünü İstanbul doğumlu Türk Sefarad sanatçısı Terry Katalan üstlendi.
Türkiye Frankfurt Başkonsolosluğu himayesinde gerçekleşen sergide, farklı geçmişlere ve kültürlere sahip insanların birlikteliğinin önemine vurgu yapılıyor.
Sergide, 1492'de İspanyol monarşisi tarafından bu ülkeden sürülen yüzbinlerce Yahudi'nin, Sultan II. Beyazıt döneminde Osmanlı İmparatorluğu'na sığınması anlatılıyor. Sergi ayrıca, 531 yıldır kültürlerin birbirlerini destekleyerek Osmanlı topraklarında barış ve huzur içinde nasıl yaşadıklarını gösteren eserleri, Almanya'da sanatseverlerle buluşturuyor.
Sergi küratörü Terry Katalan yaptığı konuşmada, “Sergi, Türkiye’deki Sefaradların Türk kültürüyle olan entegrasyonunu gösteriyor. Kökleri Osmanlı İmparatorluğu’nun zengin kültürel mirasına ve Sefarad kültürüne dayanan eserleri bu kez Frankfurt’ta sanatseverlerle buluşturarak farklı grupların kardeşlik içerisinde yaşayabildiğini göstermek istedik. Böylesine anlamlı bir sergiye ev sahipliği yapan Berlin Yunus Emre Enstitüsüne, değerli Sefarad sanatçılarımıza ve tüm paydaş kurumlara sonsuz teşekkürlerimi iletiyorum” ifadelerini kullandı.
500. Yıl Vakfı Türk Musevileri Müzesi Müdürü Nisya İşman Allovi ise, Yunus Emre Enstitüsü ile birlikte daha önce Londra, Amsterdam, Sevilla şehirlerinde gerçekleştirdikleri serginin bu kez Frankfurt’ta sanatseverlerle buluşmasından dolayı çok memnun olduklarını belirterek, emeği geçen ve katkı sunan tüm kişi ve kurumlara teşekkürlerini sundu.