Alberto Modiano
Çanakkale Mekor Hayim Sinagogunun yaşatmak ve kültürümüzü yaymak adına seçimlerde yönetimi kazanan yetenekli, girişken, heyecanlı ve bir o kadar da misafirperver başkanı, sevgili Selim Varon’un konuğu idim bu hafta sonu. ‘Zaman ve Mekân İçinde Musevilik’ Sergisinin 12. kez tarihi sinagogumuz Mekor Hayim’de açılmasının sevinç ve onurunu yaşadım. Aslında sergimin böylesi güzel ve tarihi mekânda açılma düşüncesi çok uzun süredir akıllarda idi. Ancak içinde bulunulan olumsuz durumlar bunu engellemişti.
4 Haziran Pazar sabahı sinagogun bahçesinde yapılan karşılamadan sonra konuklar serginin bulunduğu alana davet edildi. Başkan Selim Varon konuklara merhaba sunumunun ardından, Tarihi Çanakkale Sinagogunun tarihi anlattıktan sonra, beni söz almaya davet etti. İki sene önce ‘Yahudilerin Ayak İzleri’ projesinde katkılarını sunan Çanakkale’nin müdavim muhafızı ve gönüllüsü Sabetay Kohen’e çalışma albümümüzü takdim ettikten sonra, bu şehrin hem ülkemiz hem de Çanakkale Yahudilerinin şehrin ekonomik ve sosyal hayatına olan katkıları ile söze başladım. Daha açıklayıcı birtakım bilgiler ile sergi turunu gerçekleştirdim.
Meğer birçok şehir de olduğu gibi Museviliği bu kadar da derinlemesine bilenlerin sayısı pek fazla değilmiş. Bu bakımdan Başkan Varon çok önemli misyonu yerine getirdiği satırlarımda vurgulamak istiyorum. Bilgi paylaştıkça çoğalır, erginleşir. Yanlışların yerini doğrular alır.
Esnafı, çocukları ve aileleri ile zengin Çanakkale Yahudi cemaatinden bugün sadece iki aile yaşıyor. Aşem onlara sağlık ve uzun ömürler versin. Onlar şehrin tanıklar ve koruyucuları gibiler. Varlıkları yaşayan tarihler. Onlar silinmeye başlayan Ayak izlerin kalıcılığı sağlayanlardır.
12. sergi fotoğrafçılık yaşantımda anlamlı bir kilometre taş oldu. Teşekkür ederim Selim Varon ve Çanakkaleliler…