İsrail: "Uranyum zenginleştirmesi yüzde 90´a ulaşırsa İran´ı vuracağız"

Üst düzey İsrailli bir yetkili pazartesi günü yaptığı açıklamada, İran´ın uranyumu yüzde 90 seviyesine kadar zenginleştirmesi halinde İsrail saldırılarıyla karşı karşıya kalacağını belirtti.

Dünya
12 Haziran 2023 Pazartesi

İsrailli yetkili, İsrail Hayom gazetesine verdiği demeçte, "ABD'nin ve diğer Batılı ülkelerin, nükleer bomba üretimi için gerekli eşik olan yüzde 90 zenginleştirilmiş uranyum İsrail için kırmızı çizgi. İran, uranyum zenginleştirmede yüzde 90 saflığa ulaşmanın İsrail saldırısıyla sonuçlanacağını biliyor" dedi.

Açıklama, İran ile Batılı ülkeler arasında İran'ın nükleer programı konusunda bir anlaşma potansiyeli olduğu zamanda geldi. 

İran dini lideri Ayetullah Hamaney pazar günü erken saatlerde, Batılı ülkelerin İran'ın nükleer silah üretmesini engelleyemeyeceğini belirtti. 

İran son aylarda zenginleştirilmiş uranyum stoğunu önemli ölçüde artırdı. 2023 yılı başında, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (IAEA), yeraltı Fordow fabrikasının sahasında bomba yapma eşiğine yakın bir seviye olan yüzde 83,7 seviyesinde zenginleştirilmiş uranyum parçacıkları tespit etti.

İran'ın zenginleştirilmiş uranyum stokları şu anda 2015'te belirlenen sınırın 23 katından fazla. 13 Mayıs itibariyle İran'ın toplam zenginleştirilmiş uranyum stokunun 4.744 kilogram olduğu tahmin ediliyor.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün