Yoga herkes için! Yoga pratiği için kusursuz bir beden ya da ortam gerekmez. Herhangi özel bir sağlık sorunu olmayan herkes, kendi potansiyeli içinde kendisinin en iyi versiyonuna ulaşmaya niyet eder.
Yoga, kökeni Hindistan’a dayanan, 5000 yıllık geçmişi olan bir disiplindir. Sanskrit dilinde ‘yuj’ kökünden gelir ve birleştirmek anlamındadır; ruh, beden ve zihnin birleşmesi, bütünlüğü. Yoganın tek bir tanımı yoktur. Herkes için farklı bir amaca hizmet eder. Dolayısıyla herkes için farklı bir anlam ifade eder.
Yogayla henüz tanışmamış olanlar çeşitli mitlere inanarak yogaya önyargılı davranıyor. Kafalarında bir sürü soru işareti oluşuyor ve bahaneler yaratarak bu deneyime şans vermiyorlar. “Yoga yapmak için esnek ve fit değilim. Yoga stüdyosuna gidecek vaktim yok. Yoga benim için çok yavaş, sıkılırım” gibi söylemleri sıkça duyuyorum.
Oysaki yoga herkes için! Yoga pratiği için kusursuz bir beden ya da ortam gerekmez. Herhangi özel bir sağlık sorunu olmayan herkes, kendi potansiyeli içinde kendisinin en iyi versiyonuna ulaşmaya niyet eder. Bir yoga pozunu yaparken karşılaşılan zorluklar bize sınırlarımızı ve potansiyelimizi yani insan olduğumuzu hatırlatır.
Süreç boyunca karşılaşılan zorluklar, duygusal ve fiziksel sonuçlar ile kendini ifade eder. Önemli olan, o zorluklarla nasıl başa çıkabildiğimizi, nasıl tepki verdiğimizi gözlemlemek. Aslında matın üzerindeki deneyim, hayatın simülasyonu. Zorlandığımız noktada hayata verdiğimiz tepki - Belki içimizden çıkan bir öfke, sabırsızlık hissi ya da her şey gibi içinde bulunulan pozun da geçici olduğunu kendimize hatırlatmak, hislere alan açmak ve deneyimde kalmak.
Yoga deneyimi birçok fiziksel ve zihinsel fayda sağlar. Başlıcaları:
-Bedensel gücü ve esnekliği artırır.
Düzenli yoga pratiğiyle kaslardaki gerilim azalır, beden esner ve gelişir. Denge ve güç gerektiren pozlarda vakit geçirdikçe eklemler ve beden sağlıklı bir şekilde güçlenir.
-Postürü düzeltir.
Yoga yaparken kasların güçlenmesi ve esnekliğin artması postürümüzü düzeltmeye yarar. Ayrıca pozların çoğu omurganın hareket kabiliyetini artırır ve core bölgesindeki kasları (iskeletimizi ayakta tutan büyük kas grupları) güçlendirir. Bu sayede bedenimizi daha doğru kullanır ve doğru duruşa sahip oluruz.
-Beden farkındalığını artırır.
Hiza prensipleri ile doğru duruş desteklenir. Pratik boyunca girilen pozlar ile bedeni doğru kullanmayı öğrenir ve yoga pratiği dışında günlük hayatımızda oturup kalkarken, yürürken daha farkında hareket etmeye başlarız.
-Zihni sakinleştirir.
Beden rahatladıkça zihin rahatlar. Sakinleşen beden ve zihin ile sinir sistemi sakinleşir, farkındalık artar, stres azalır.
-Stresi azaltır ve ruh sağlığına iyi gelir.
Pratik boyunca burundan alınan ve verilen nefesler ile beden ve zihin sakinleşir. Meditasyon çalışmaları bu sakinliği destekler. Stres hormonu olan kortizol seviyesi azalır.
-Enerjiyi ve özgüveni artırır.
Yoga, içimizdeki enerjiyi uyandırır. Aslında içimizde olan o ilahi gücü keşfetmemize alan tanır. Bu farkındalık kişiye cesaret verir, özgüveni artırır. Her şeyi yapabilecek gücün içimizde olduğunu, bedenimizden daha fazlası olduğumuzu hatırlatır.
-Disiplin sağlar.
Her gün mata çıkma eforunu ve cesaretini göstererek zihnimizi ve bedenimizi disipline sokarız.
-Farkındalık seviyesini artırır.
Düzenli yoga pratiği ile daha farkında hareket ederiz, bu da günlük hayatımızı, kararlarımızı etkiler. Evet, bazı şeyler bizim kontrolümüz dışında gelişiyor ve değiştirme gücümüz yok, ama bunun farkında olmak ve kabullenmek, dışarıdaki olaylara bakışımızı değiştirerek bizi nasıl etkileyeceklerini şekillendirme gücünü bize verir.
Yoganın birçok çeşidi bulunmaktadır. Dolayısıyla herkesin seviyesine, ihtiyacına uygun bir pratik mevcut.
Ülkemizde en yaygın yoga stilleri
-Hatha Yoga: Sanskrit dilinde ‘ha’- güneş ve ‘tha’- ay kelimelerinin birleşmesinden oluşur. Gece-gündüzün zıtlığını ve aynı zamanda dengesini, muhteşem uyumunu ve bütünlüğünü temsil eder. Bilinen en temel yoga stilidir. Yoga pozları (asana) hiza prensipleri dikkate alınarak uygulanır. Nefes (pranayama) ve meditasyon çalışmalarını kapsar. Pozlarda belirli bir süre kaldıkça bedendeki enerji akışı dengelenir. Bedensel ve zihinsel dengeyi sağlama, stresi azaltma ve esnekliği artırma gibi faydalarıyla bütünsel sağlığı korur. Günümüzde popüler olarak pratik edilen Vinyasa yoga, Hatha yoganın bir çeşididir. Akış anlamına gelen Vinyasa pratiğinde, pozlar arası geçişlerde nefes ve hareket uyumlu bir şekilde daha hızlı akar.
-Ashtanga Yoga: Aslında Hatha yoga metodu olmasına rağmen geleneksel Hatha yoga pratiğine göre daha disiplinli ve düzenli bir pratik gerektirir. Her pratikte aynı seri takip edilerek, nefes ve hareket senkronize bir şekilde uygulanır. Güç, esneklik, denge ve dayanıklılık sağlamasının yanı sıra disiplin ve odaklanmayı artırır.
-Yin & Restoratif Yoga: Diğer yoga türlerine göre daha pasif ve yavaş pratiklerdir. Derin bağ dokulardaki (fascia) esnekliği ve gevşemeyi hedef aldığı için pozlarda uzun süre hareketsiz kalınır. Ağırlıklı olarak yerde gerçekleştirilir. Günümüzün hareketli temposundan uzaklaşmak, içsel dengeyi ve dinginliği sağlamak için tercih edilir.
Hangi stili takip edersek edelim, yoga pratiği matın üzerinde ve matın dışında 7/24 devam etmektedir. Pratik ancak düzenli, sürekli ve sürdürülebilir olduğunda sonuç verir. Matın üzerindeki tutumumuz, hayatımızdaki tutumun aynasıdır - Matın üzerinde ya da hayatın içinde karşımıza çıkanlara nasıl bir tavır aldığımızı ya da alabileceğimizi araştırdığımız bir yolculuk.
Namaste! (Benim ruhum senin ruhuna saygı duyuyor.)