İsrail'de endişeli günler ve kararlar haftası

Prof. Yuval Harari: “Darbeyi durdurun yoksa ülkeyi durdururuz.”

Elda SASUN Dünya
12 Temmuz 2023 Çarşamba

Geçtiğimiz hafta, Tel Aviv Emniyet Amiri Eshed’in Ulusal Güvenlik Bakanı Ben Gvir tarafından işine son verilmesinden hemen sonra protestolar için sokaklara dökülen halk, cumartesi akşamı Tel Aviv Kaplan Caddesinde, son zamanların en yoğun protestosunu gerçekleştirdi. Yaklaşık 150 bin kişinin bulunduğu Kaplan Caddesi dışında halk,ülkenin birçok merkezi bölgelerinde protesto için bir araya geldi. Protestocular gecenin devamında Savunma Bakanı Galant'ın evinin önünde toplandı.

Pazartesi günü beklenen reformların Knesset’te ilk okumada geçebileceği ihtimaliyle, Kaplan'daki gösteriye önceki cumartesi günlerine göre çok daha fazla protestocu katıldı. Protesto liderleri "Uzun süreli ve ısrarlı bir mücadeleye hazırlanın" çağrısında bulundu. Bakan Galant'ın evinin önünde toplanan, her yıl askerlik yapan ordunun miluim - yedek askerleri de Savunma Bakanı'na, "Gallant, sen bizim komutanımızsın. Senin görevin bizi içeriden ve dışarıdan gelecek düşmanlardan korumaktır. İsrail'in güvenliğinin zedelenmesine ve halkın parçalamasına izin verme. Seni bize katılmaya davet ediyoruz" çağrısını yaptılar.

Gallant'ın evinin önünde ‘beyaz bir gece’ düzenleyeceklerini açıklayan ‘Brothers in Arms Reservist Protesto’ grubunun girişiminde toplananlar “Orduyu ihmal etme Galant!” diye haykırdı.

Kaplan’da kurulan sahnede konuşma yapanlar arasında ilk söz alan uluslararası ünlü tarihçi Prof. Yuval Noah Harari’ydi. Günümüzde dünyanın en önemli kişilerinden biri sayılan Harari’nin dünyadaki etkisi de büyük. Konuşmaları milyonlarca kişi tarafından takip ediliyor. Ayrıca dünya liderleri üzerinde de belirleyici etkiye sahip bir düşünür olarak kabul ediliyor.

Prof. Harari  konuşmasına "Son aylarda Netanyahu hükümeti İsrail rüyasını hedefli bir şekilde baltalıyor” diye başladıktan sonra Başbakan Netanyahu ve Ulusal Güvenlik Bakanı Ben Gvir’e hitap ederek, “Siz İsrail Devleti'nin üzerine kurulduğu, Yahudilerin nesiller boyunca yetiştiği ve geliştirdiği değerleri alıp zırhlı buldozerle eziyorsunuz. Vatandaş olarak artık rahat uyumak mümkün değil. Diktatörlüğe itaat etmeyi reddedenler ise kaçak değil, onlar kahramandır" dedi.

Harari Netanyahu ve hükümetine hitap ederek, “Siz neredeyse İsrail'in sonsuza kadar ırkçı ve şiddet yanlısı bir ülke olacağını vaat ediyorsunuz! Ayrıca yaptıklarınızla İsrail'in sonsuza kadar kadınlardan ve LGBT bireylerden nefret eden bir ülke olacağını vaat ediyorsunuz! Böylece bize İsrail'in sonsuza kadar karanlık ve geri kalmış bir ülke olacağını söylemiş oluyorsunuz" diye uyardı. “Burada ırkçı ve şiddet yanlısı bir diktatörlük kurarsanız, yeni ve karanlık bir Yahudi kavramıyla yalnızca İsrail Devleti'ni değil, tüm Yahudi halkını, paramparça edersiniz. Tarih sizi hatırlayacak. Yaptıklarınız gelecek nesillere kadar iz bırakacaktır” dedi.

Harari daha sonra "Artık size itaat etmeyeceğiz, sizin ordunuzda hizmet etmeyeceğiz" diye uyarıda bulundu. "İşte buradayız! Bizlerin kırmızı çizgimize ulaştınız, sakın bu sınırı geçmeye kalkmayın. Darbeyi durdurun yoksa ülkeyi durdururuz" diyerek her cümle sonunda halkın uzun tezahüratıyla konuşmasına son verdi.

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün