Adalar Çiçek Şenliğine hazırlanıyor

Adaların tarihine, yaşam kültürüne ve benzersiz doğasına yönelik keyifli bir deneyim sunmayı amaçlayan Adalar Çiçek Şenliği, 28-30 Temmuz tarihlerinde gerçekleşecek.

Toplum
26 Temmuz 2023 Çarşamba

Adalar'da önünden geçip gittiğimiz evlerin bazıları dikkatimizi çeker. Kapısının önüne, duvarına, pencere ve balkonuna gösterdiği özeniyle, çoğunu kendi yetiştirdiği, çeliklediği bitki ve çiçekleriyle içinde yaşayanlar evini, sokağını, dünyasını renklendirir, herkese teklifsizce açar. Gelen geçenin bakışlarından, durup fotoğraf çekmesinden ise rahatsız olmaz.

Adalar Çiçek Şenliği kapsamında ‘Adalar'ın Çiçeğe Bezenmiş Evleri, Balkonları, Kapı ve Parmaklıkları’ temalı fotoğraf sergisi ve yarışması, çiçek bayramlarıyla ünlü Adaların, zamanla yok olmuş geleneğini canlandırmayı hedefliyor.        

Adalı gönüllüler tarafından, Kınalı, Burgaz, Heybeli ve Büyükada'da tüm sokaklar tarandı ve fotoğraflandı. Mimar, peyzaj mimarı ve yazarlardan oluşan Adalı seçici kurul tarafından ön elemeden geçen 50 evin, sokaktan geçen herkes tarafından görülebildiği şekilde evlerin kimliklerine özdeş çiçeklerle bezeli fotoğrafları sergilenecek.

Çiçeklerin dünyası doğanın ele, göze, kokuya dokunan yansımasıdır. Hele camlar açılıp da bu yansıma pencere ve balkonlardan evlere, sokaklara taştığında herkese konuk olur, kucaklar.
Adalar'da bir zamanlar çiçek bahçeleri, tarlaları ve seraları vardı. Adaların karanfilleri, orkideleri, gülleri meşhurdu. Adanın caddeleri ve meydanları, yaz aylarında düzenlenen Çiçek Bayramları’nda Ada’ya has çiçeklerle rengarenk donanmış faytonların, çiçekten kolyeler takmış hanımefendi ve beyefendilerin geçişine tanık olurdu.
‘Çiçeklerin Gülüyor Sevincinden’ başlıklı fotoğraf sergisi ve yarışması, bir zamanlar çiçek bahçeleri, seraları, mezatları ve çiçek bayramlarıyla ünlü Adalar’ın, zamanla yok olmuş geleneğini canlandırmayı ve çiçekçiliği özendirmeyi hedefliyor.

Bir Zamanlar Adalarda Çiçek Bayramları Sergisi ekim ayına kadar gezilebilecek.

Müzenin orta avlusunda kurulacak olan pazar yeri standlarında ise Adalı kadınların el emeğiyle hayata geçen çiçek temalı hediyelikler satışa sunulacak.

Şenlik sadece bu yarışma ile sürmeyecek; üç gün boyunca söyleşiler, konserler ve atölyelerden oluşan etkinlikler Adalar Müzesi’nde, müzenin pazar yerinde, özel bahçelerde ve Adaların farklı noktalarında yapılacak.
Etkinliklerle eşzamanlı olarak, Adalar Müzesi’nde, biri yarışma sergisi olmak üzere, iki yeni sergi başlayacak. ‘Adalar’ın Çiçeğe Bezenmiş Evleri, Balkonları, Kapı ve Parmaklıkları’ temalı Fotoğraf Sergisi ve Yarışması, bir zamanlar çiçek bahçeleri, seraları, mezatları ve çiçek bayramlarıyla ünlü Adalarımızdaki bu çok değerli dayanışmayı emekleriyle süsleyen hazırlık ve mekan organizasyonlarıyla şenliği bir kültür mirası belleğine dönüştüren Adalı Vakfına da sonsuz teşekkür…

Etiketler:

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün