Geçtiğimiz günlerde, Cumhurbaşkanı Erdoğan´ın bu hafta hem İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu hem de Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas´ı ağırlayacağı haberi akıllara önemli bir soru getirdi.
Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın daveti üzerine pazartesi günü üç günlük bir ziyaret için Türkiye'ye geldi.
Abbas'ın ziyaretinden sadece birkaç gün sonra gerçekleşmesi beklenen İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun Ankara'yı ziyareti ise, konuk Başbakan’ın sağlık sorunları nedeniyle şimdilik ertelendi.
İki ziyaret, Erdoğan'ın duraklamış olan barış sürecini yeniden canlandırma amacıyla İsrail ve Filistinliler arasında arabuluculuk yapmaya çalıştığı yönünde spekülasyonlara yol açtı.
Türkiye ile Filistin Yönetimi ve İsrail arasındaki yakınlaşma son yıllarda bazı liderleri ve aktivistleri Türkiye'yi merkez olarak benimsemiş Hamas'a bir darbe niteliğinde görülmekte.
Onaylanmamış haberlere göre Türk yetkililer bazı Hamas temsilcilerinden ülkeyi terk etmelerini isterken bir kısmının da faaliyetlerine ciddi anlamda kısıtlamalar getirdiler.
Bu yılın başlarında, Hamas Sözcüsü Hazem Qassem haberleri yalanlayarak Ankara'nın İsrail ile yakınlaşması sonucunda Türkiye ile Hamas arasındaki ilişkilerde herhangi bir değişiklik olmadığını ifade etmişti.
İsrail - Türkiye normalleşmesi
Geçen yıl, içlerinde Hamas, Filistin İslami Cihad ve Filistin Demokratik Halk Kurtuluş Cephesi de bulunan bir dizi Filistinli örgüt İsrail Devlet Başkanı Herzog'un Türkiye ziyaretini kınamışlardı. Buna rağmen Hamas ve İslami Cihad, Erdoğan ve Türk hükümetini ziyaret konusunda eleştirecek kadar ileriye gitmemişlerdi.
Geçtiğimiz hafta Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada, "Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Filistin Yönetimi Devlet Başkanı Mahmud Abbas ve İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'yu aynı hafta içerisinde ayrı ayrı Türkiye'de misafir edecek. Liderler, Türkiye-Filistin ilişkileri, İsrail-Filistin ihtilafı bağlamındaki son gelişmeler ile diğer güncel, bölgesel ve uluslararası konuları görüşecek" ifadeleri kullanıldı.
Filistin Yönetimi’nin Türkiye Büyükelçisi Faed Mustafa ziyaretin ‘iki ülke arasındaki tarihi bağların ışığında gerçekleşen düzenli istişareler çerçevesinde’ oluştuğunu söyledi. Mustafa, Filistin Yönetimi'nin resmi radyo istasyonu Voice of Palestine'a yaptığı açıklamada, "Bu ziyaret yerel, bölgesel, uluslararası gelişmeler ve İsrail'in halkımıza karşı düşmanlığı sonrasında, Filistin davasının bu hassas ve kırılgan sürecinde büyük önem taşıyor" dedi.
Abbas, geçen sene Erdoğan'ın İsrail ile tam diplomatik ilişkileri yeniden kurma kararından hemen sonra Türkiye'yi ziyaret etmişti. Bu ziyaret sırasında Erdoğan Abbas'a, İsrail ile bağları yeniden kurma kararının Türkiye'nin Filistinlilere olan desteğini etkilemeyeceği konusunda güvence vermişti.
Filistin Boykot ve Normalleşme Karşıtı Kampanya, Netanyahu'nun Türkiye'ye davet edilmesi hakkında ‘büyük şok’ yaşadıklarını ifade ederek, davetin tam da ‘işgal kuvvetlerinin ve yerleşimcilerinin Filistin halkına karşı işlediği iğrenç katliamlar sırasında’ geldiğini söyledi.
Örgüt, ziyaretin ‘aşırılık yanlısı’ İsrail hükümetine meşruiyet kazandıracağı konusunda uyarıda bulundu ve Türk yönetimine seslenerek ‘Filistin halkının acısını önemsemeyen’ daveti iptal etmelerini istedi.
Kaynak: The Jerusalem Post, 22 Temmuz 2023