“Genç İsrailliler İsrail'de kalmak istiyor mu?”

Yaşları 18 ile 34 arasında değişen genç İsraillilere yaşamlarıyla ilgili çeşitli kararlara yaklaşımları, onları nelerin motive ettiği, çeşitli konulardaki genel görüşleri ve devlet kurumlarına duydukları güven soruldu.

Dünya 1 yorum
2 Ağustos 2023 Çarşamba

Roksi Levent

Genç İsrailliler arasında yapılan yeni bir araştırmanın sonuçları, katılanların yüzde 42'sinin nesillerinin ‘şanssız’ olduğuna ve geleceklerinin ebeveynlerinden daha az parlak olacağına inandığını ortaya koydu. Araştırma, ayrıca katılımcıların yüzde 52’sinin İsrail’de etnik köken ve ikamet yerine dayalı ayrımcılık olduğuna inandığını da ortaya çıkardı. Araştırmaya katılanların yüzde 54'ü imkanları olsa ülkeden göç edeceğini; yüzde 62'si ise gelecekleri için çabalarken kendilerini yalnız hissettiğini dile getirdi.

Rashi Vakfı ile Gandyr Vakfı tarafından görevlendirilen ERI (Effective Research for Impact) Enstitüsü tarafından hazırlanan, yaşları 18-34 arasındaki genç İsraillilerden oluşan temsili bir örneklem kullanılarak yürütülen araştırma, gündemde olan yargı reformu nedeniyle artan siyasi kutuplaşma döneminde genç İsraillerin duyarlılığını ölçmeyi hedefledi. 

Araştırma kapsamındaki soruları yanıtlayanlara yaşamlarıyla ilgili çeşitli kararlara yaklaşımları, onları nelerin motive ettiği, çeşitli konulardaki görüşleri ve devlet kurumlarına duydukları güvenin yanı sıra toplumsal konularda ne düzeyde katılımcı rolü oynadıkları soruldu. 

En sıkıntılı konu başlığı son aylarda ülkeye aidiyet duygusunun erozyona uğraması ile ilgiliydi: 2022 Demokrasi Endeksi, 18-24 yaş arası İsraillilerin yüzde 66'sının farklı bir ülkeye taşınma imkânı olsa bile İsrail'de kalmayı tercih edeceğini gösterirken, yeni araştırmanın sonuçları bu oranın yüzde 54’e gerilediğini gösterdi. 

Haredi İsraillilerden ankete katılanların yüzde 91’i İsrail'de kalmayı tercih edeceğini söylerken, Haredi olmayan Yahudiler arasında bu oran yüzde 44'e düştü. İsrailli Araplar için ise bu oran yüzde 32 olarak ölçüldü.

Kendilerine sunulan 12 hedef arasında hangi üçünün baskın geldiği sorulduğunda, araştırmaya katılanların yaklaşık yüzde 47'si ‘ekonomik refah ve kaliteli bir yaşam tarzı’, yüzde 45'i ‘aile kurmak’ ve yüzde 40'ı da ‘geçim ve yaşlılık için yeterli para sağlayacak ekonomik güvenlik’ cevabını verdi. Yalnızca yüzde 5,8’i ‘siyasi ve sosyal değişim için çalışmak’ cevabını verdi.  

Araştırmaya katılan genç İsraillilerin yaklaşık yüzde 42'si ‘şanssız’ bir neslin parçası olduklarına inanıyor ve hayatlarının ebeveynlerininki kadar iyi olmayacağını düşünüyor. Haredi olmayan Yahudilerin yüzde 47’si nesillerinin şanssız olduğunu söylerken, yalnızca yüzde 33’ü geleceklerinin ebeveynlerininkinden daha parlak olacağına inanıyor. Araştırmaya katılan genç Arap İsraillilerin yaklaşık yüzde 34’ü şansız bir neslin parçası olduğunu söylerken, yüzde 52’si geleceklerinin ebeveynlerininkinden daha parlak olacağına inanıyor. 

Araştırmaya katılanların yaklaşık yüzde 52'si, mesleki hedeflerine ulaşma şanslarının öncelikle ikamet ettikleri yer, etnik kökenleri ve ailelerinin maddi olanaklarına bağlı olarak belirlendiğine inanıyor. Yüzde 48'i ise hedeflerine ulaşmada kişisel beceri, bilgi ve yeteneklerinin en önemli belirleyici unsurlar olduğuna inanıyor. 

Katılımcıların yüzde 62'si, devletin kendilerine bir güvenlik ağı sağlamadığını ve gelecekteki hedeflerini gerçekleştirmede onları kendi hallerine bıraktığını söylüyor. Yanıt verenlerin nerdeyse yarısı geleceğin getirdiği zorluklarla başa çıkmak için ihtiyaç duyduklarını sunma konusunda devlete güvenemeyeceklerini hissettiklerini belirtiyor. Bu oranın yarısından fazlasını kadınlar ve Haredi olmayan Yahudiler oluşturuyor. 

Rashi Vakfı’na göre, araştırmanın sonuçları, zenginler ve yoksullar arasındaki eşitsizliğin arttığını ve herkese gerçek bir fırsat eşitliği verilecekse, kurumlara güven söz konusu olduğunda gerçek bir değişimi gerçekleştirmek için yaygın bir toplumsal katılımın şart olduğunu; altyapının güçlendirilmesi ve iş piyasası için profesyonel eğitim ve benzer teşviklerin sunulması gerekliliğini gösteriyor. 

Gandyr Vakfı'na göre de araştırmanın sonuçları genç İsraillilerin çoğunun, günümüzün karmaşık gerçekliğinin içinde büyük zorluklarla savaşırken yalnız olduklarını düşündüğünü, yüzde 60'tan fazlasının, devletin kendilerine bir güvenlik ağı sağlamadığını ve kendi başlarının çaresine bakmaları gerektiğini düşündüklerini gösteriyor.  

Her iki vakıf da bu araştırmanın sonuçlarının gençlere yönelik sosyal yardım ve etkinliklerle ilgilenenler için bir çeşit uyarı niteliği taşıdığına inanıyor. 

 

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün