Benim Param Değerli Projesi gong töreni ile başladı

Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi ve Finansal Okuryazarlık ve Erişim Derneği (FODER) iş birliğinde, Borsa İstanbul Grubu katkılarıyla hazırlanan Benim Param Değerli Projesi kamu çalışanlarının finansal okuryazarlık bilgilerini geliştirmeyi hedefliyor.

Cüneyt DİRİCAN Ekonomi
30 Ağustos 2023 Çarşamba

Günümüzde dijital okuryazarlık, medya okuryazarlığı, ekonomi okuryazarlığı gibi kavramlar giderek önem kazanıyor. Kişilerin bütçesi, gelir ve giderlerinin yönetimi, birikimlerinin farkındalığı yüksek şekilde değerlendirilmesi amacı ile finansal okuryazarlık kavramı da benzer şekilde önemli. Tasarruf ve yatırımcı bilincinin gelişmesi dışında bankasız kesimlerin ekonomiye kazandırılması, kayıtdışılığın azaltılması, şirketlerde kurumsallaşmaya faydaları gibi olumlu yan etkileri de bulunuyor. Pandemi döneminde TESK ile İstanbul Arel Üniversitesi işbirliğinde finansal olarak olumsuz etkilenen esnaflara yönelik ücretsiz finansal okuryazarlık projesini yürütmüştüm. Bu sefer güzel haber başka bir yerden geldi. Benim de yönetim kurulu üyesi olduğum FODER'in başarılı proje çalışmalarına T.C. Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi ile başlattığı bir yenisi daha ekledi. Müfredatlarda zorunlu ders olarak göreceğimiz günlerin yakın olduğunu düşünerek, bu projede emeği geçen herkesi bu kazanımdan dolayı tebrik etmek lazım. Bu vesile ile yine FODER'in devreye aldığı eğitim platformu https://finkurs.org/ projesini de hatırlatmak lazım.

Kamu çalışanlarının ücretsiz olarak yararlanabileceği finansal okuryazarlık eğitim içeriklerine Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi Eğitim Portalı, Uzaktan Eğitim Kapısı’ndan online olarak erişilebilecek. Benim Param Değerli Projesi kapsamında kamu çalışanlarının finansal farkındalığının artırılması, finansal okuryazarlık bilgilerinin geliştirmesi ve finansal kararlarını doğru şekilde verebilmesi için çeşitli konu başlıklarında eğitimler güncel bilgiler ışığında FODER tarafından hazırlandı.

Projenin ilk fazında öncelikli olarak finansal okuryazarlık kavramı ele alınıyor. Kamu çalışanlarının para ile ilişkisinde büyük farkındalıklar kazanmasını sağlayacak; bütçe yapma, finansal plan hazırlama, tasarruf etme ve yatırım araçları konularına değiniliyor. Ayrıca eğitim kapsamında, enflasyondan korunma yolları, finansal teknoloji kullanımı, bireysel emeklilik sistemi ve sigorta içerikleri ile paramızı güvenceli şekilde değerlendirmenin yollarına örnekler ile yer veriliyor.

Benim Param Değerli eğitim serisi kamu çalışanlarının paralarını kendilerine en iyi gelecek şekilde kullanabilmeleri, kısa, orta ve uzun vadede finansal kararlarını en doğru

şekilde verebilmeleri için hazırlandı. Borsa İstanbul’da düzenlenen gong törenine, Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi Başkan Yardımcısı Necip Fazıl Kaymak, Borsa İstanbul A.Ş. Genel Müdürü Korkmaz Ergun ve FODER üyeleri katıldı. FODER Yönetim Kurulu Başkanı Zekeriya Öztürk etkinlikte yaptığı konuşmada;

“FODER’in finansal okuryazar bir Türkiye amacına büyük bir katkı sunacağına inandığım Benim Param Değerli projesi ile özellikle yeni işe başlamış olan kamu çalışanları başta olmak üzere projeden faydalanan herkesin parasını yönetmek konusunda bilinçli bir farkındalık kazanmasını ve finansal kararlarını en doğru şekilde verebilmelerini hedefliyoruz” dedi. FODER Danışma Kurulu Üyesi Attila Köksal, CFA Borsa İstanbul’da düzenlenen törende, "Bireysel tasarruf oranlarının artması, bireylerin kendileri için doğru finansal kararları alabilmesi finansal okuryazarlık farkındalığı ile mümkündür. FODER olarak bu farkındalığın oluşması ve kamu çalışanlarının faydalanması adına Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi ile imzaladığımız iş birliği protokolü kapsamında Benim Param Değerli eğitim serisini oluşturduk. Bu çevrimiçi eğitim serisi ile kamu çalışanlarının gelirlerini, birikim ve yatırımlarını akıllıca değerlendirip, bütçelerini doğru yönetebilme yetkinliğine, finansal ürünler ve kavramlar hakkında bilgiye, finansal risk ve alternatifler arasında tercihte bulunabilecek farkındalığa sahip olmalarını hedefliyoruz. Temennimiz proje faydalanıcılarının çevrelerine, çalışma arkadaşlarına, ailelerine de bu etkiyi taşıyabilmek. Projenin bugünden başlayarak etkisinin katlanarak artacağını inanıyorum” ifadelerini kullandı. Proje, Türkiye’de tasarruf bilincini artırmayı ve finansal alanda farkındalık kazandırmayı amaçlıyor. Eğitim içeriklerinden elde edilecek farkındalık sayesinde bireylerin kendileri için en doğru finansal kararları alabilmeleri, kendi ekonomilerini yönetebilmeleri hedefleniyor. Projenin ilerleyen aşamalarında davranışsal finans ve ileri seviye finansal okuryazarlık içerikleri ele alınacak. İlk aşamada projeden binlerce kamu çalışanı faydalanabilecek.

Finansal Okuryazarlık ve Erişim Derneği (FODER) Hakkında

Finansal Okuryazarlık ve Erişim Derneği (FODER), 2012 yılında finansal bilincin artırılması için ekosistemin oluşturulmasına destek olma misyonu ile kuruldu. FODER’in kurulduğu günden bu yana en önemli hedefi, devlet, özel sektör ve diğer sivil toplum kuruluşları ile iş birliği yaparak ülke çapında bireylerin finansal okuryazarlık, finansal erişim farkındalıklarını geliştirmek için; bilinçlendirme, eğitim, araştırma, uygulamalara destek çalışmaları yapmak. FODER aralarında banka ve finansal kuruluş, holding ve reel sektör temsilcisi kuruluşları ile 8 üniversitenin yer aldığı; 46 kurumsal, 90 bireysel üye ve 500’ü aşkın gönüllüsü ile “Finansal

Okuryazar Bir Türkiye” vizyonuyla çalışmalar gerçekleştirmekte.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün