Finlandiya Holokost inkarını suç sayacak

Finlandiya´nın önde gelen bakanı Naziler hakkında şaka yapınca, hükümet Holokost inkarını suç sayma teklifini gündeme getirdi.

Dünya
6 Eylül 2023 Çarşamba

Geçtiğimiz hafta Finlandiya hükümeti, daha ilk aylarında yönetimi sarsan çok sayıda ırkçılık ve neo-Nazi skandalının ardından, bir ırkçılıkla ve Holokost inkarıyla savaşma teklifi üzerinde anlaştı.

Basın açıklamasına göre, yönetimdeki koalisyon partileri Finlandiya parlamentosuna sunulan ve "Fin toplumunda ayrımcılık yapmama" çağrısında bulunan ifadenin ve bu amaca yönelik yeni mevzuatın içeriğinde anlaşmaya vardı.

Yayınlanan açıklamada, "Yahudi, Müslüman, Hristiyan ve diğer din gruplarına yönelik nefret güdülü hareketler önlenecek ve Holokost inkarı suç sayılacak," deniliyor. Hükümetin ayrıca "ideoloji desteklemek ve yaymak amacıyla en azından Nazi ve Komünist sembollerin kullanımını suç sayma olasılığını" araştıracağı belirtiliyor.

Yönetimdeki Nisan ayında kurulan koalisyon, ülkenin tarihindeki en sağcı hükümet ve şimdiye kadar birçok ırkçılık skandalıyla karşı karşıya kaldı. Perşembe günkü açıklama, dönemin Ekonomi Bakanı Vilhelm Junnila'nın 2019'daki aşırı sağcı bir siyasi etkinlikte Nazi sembolleri hakkında şaka yaptığının ortaya çıkması üzerine görevinde sadece on gün kaldıktan sonra istifa etmesinden iki ay sonra geldi. Ardından gelen bakanın ve başbakan yardımcısının da ırkçı mesajlar yayınladıkları ortaya çıktı.

Başbakan Petteri Orpo yaptığı açıklamasında, "Finlandiya'da ırkçılığa yer yok. Siyasal karar alıcılar güvenli ve eşit bir toplum inşa etme konusunda örnek oluşturmalı ve tüm toplumun katılımına ihtiyacımız var" ifadelerini kullandı.

Uluslararası Yahudi gruplar hükümetin bu hareketlerini kutladı. Dünya Yahudi Kongresi Başkanı Ronald Lauder, "Açık iletişim sağlıklı bir demokratik toplumun kilit noktalarındandır, fakat çok uzun süredir ifade özgürlüğü kalkanı arkasına saklanarak Naziler ve işbirlikçileri tarafından öldürülen altı milyon Yahudi'nin anısına saygısızlık edenler bulunmakta" dedi.

Finlandiya parlamentosunun tek Yahudi üyesi Ben Zyskowicz, rapordaki Nazi ve Komünist sembollerin suç sayılmasına ilişkin pasaja katkıda bulundu. Zyskowicz bu yılın başlarında Helsinki'de saldırıya uğradığını ve antisemit hakaretlerin hedefi olduğunu bildirdi. Zyskowicz'in önerisi Finlandiya Holokost Anma Derneği başkanı tarafından desteklendi.

Kanun teklifi yasalaşırsa, Finlandiya aralarında Almanya, Fransa, Kanada ve Rusya'nın da bulunduğu Holokost inkarıyla savaşmak üzere kanun çıkarmış olan ondan fazla ülkeye katılmış olacak.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün