Motorlu taşıt üretimi üzerinde kısa dönem çalışmalarda bulunan İsrail, artık taşıt üretimini sadece askeri amaçlı olarak kısıtlasa da, otomotiv sektörüne yönelik teknolojiler alanında dünyanın tercihlerinin başında geliyor.
1960’lı ve 1970’li yıllarda İsrail otomotiv üretimiyle kısa süreli çalışmalarının sembolü olarak, ülkedeki motorlu taşıt kullanmayanların dilinde dönüp duruyordu.
Arabaları kemiren aç develer hikâyesi bir dedikodudan ibaret olsa da ilk “mavi-beyaz” otomobil üreticisi 1981 yılında üretim faaliyetlerine son verdi. Bugün ise İsrail’in mütevazı otomobil üretim sektörü, ağırlıklı olarak askerî amaca hizmet ediyor.
Ulaşım alanındaki 500’den fazla genç yenilikçi şirket, dünyanın lider otomobil üreticileri tarafından kurulan inovasyon merkezleri ve giderek artan yatırımlar sayesinde İsrail, otomotiv inovasyonunun gerçek bir itici gücü olarak yerini tam anlamıyla sağlamlaştırdı.
İsrail’in otomotivdeki öncü ruhu, Intel’in 2017 yılında Kudüs merkezli Mobileye’ı (vizyon Teknolojisi genç yenilikçi şirketi) 15,3 milyar dolara satın alması, ülkenin başarılı olma potansiyelini ortaya koydu.
Ford, Renault, Nissan ve General Motors gibi çok sayıda otomobil üreticisinin araştırma merkezi tercihi İsrail oldu. Böylece bu küçük pazar, otomotiv teknolojisi için bir teknolojisi yuvasına dönüştü.
BMW ve Hyundai gibi araç üreticileri ve BOSCH ve Lear gibi Otomobil bileşenleri üreticileri, Ar-Ge merkezlerini açtı. Facebook, Microsoft, Google ve Samsung gibi çeşitli teknoloji şirketleri de öne çıkarak başta otonom sürüş veya bağlantılı araba teknolojisi olmak üzere doğrudan veya dolaylı olarak otomotiv sektöründe faaliyet gösteren İsrail şirketlerine yatırım yaptı.
İsrail, beş yılı aşkın bir süredir teknoloji alanında dünyadaki en yüksek genç yenilikçi şirket yoğunluğuna sahip. Bu küçük ülke, teknoloji alanında 6000’den fazla genç yenilikçi şirkete ev sahipliği yapıyor. Ayrıca konu teknoloji inovasyonu olduğunda Silikon Vadisi’nin peşinden geliyor.
Otomotiv çözümleriyle ilgilenen birkaç İsrail şirketi şöyle:
VIA: Dünyanın en gelişmiş toplu taşıma sistemlerine güç sağlıyor. Via, talep üzerine ve önceden programlanmış geçiş için dünyanın en ileri teknolojisiyle desteklenen inovatif çözümler geliştiriyor. Şirket, uçtan uca TransitTech çözümünü genişletmek için CityMapper’ı satın aldı. Ayrıca elde ettiği 110 milyon dolar ile finansman turunu 3,5 milyar dolar değerinde kapatarak TransitTech Portföyünü genişletti.
Hailo’nun 26 Teraflop’a kadar, benzeri görülmemiş performansa sahip, çığır açan 8 kenarlı yapay zekâ işlemcisi, gömülü yapay zekâ uygulamalarını uç cihazlarda etkili bir şekilde çalıştırmak için özel olarak tasarlanmış. (Operations per Second – TOPS). Bu çip, nöral ağların temel özelliklerinden faydalanan yeni bir mimariyi kullanıyor. Böylece günümüzde ADAS’ın (gelişmiş sürücü destek sistemi) uygun maliyetli bir şekilde kullanılmasını sağlarken gelecekte otonom araçların geliştirilmesinin de önünü açıyor.
Innoviz: Neredeyse her ortama görüş getirebilen, yüksek performanslı, katı hâl LiDAR (lazer görüntü algılama ve mesafe belirleme) sensörleri ve algılama yazılımının öncü üreticisi.
Ride Vision: Motosikletler ve sürücüleri için özel olarak tasarlanmış bir sürücü yardım sistemi sunuyor. Sistem kapsamında aracın ön ve arkasına iki küçük kamera monte ediliyor. Bunun yanı sıra kurulan bilgisayar sistemi de olası çarpışma tehditlerini tespit edebilen ve sürücünün konsantrasyonunu bozmadan gerçek zamanlı olarak uyarabilen patentli bir algoritma ile sürüş sırasında yolu izliyor.
GoToGlobal: Özel ve iş dünyasından müşterilere paylaşımlı otomobil, kamyonet, motorlu bisiklet, elektrikli scooter ve elektrikli bisiklet sunan çok araçlı ve paylaşımlı bir mobilite şirketi. Şirket, sahip olduğu tescilli teknolojiyle kendi filosunu sürdürülebilir bir şekilde işletiyor.
AutoFleet: Filo operatörleri ve lojistik hizmeti sunan şirketler, mevcut operasyonlarını optimize etmek ve isteğe bağlı yeni yolcu ve lojistik hizmetleri sunmak için tek bir kapsamlı çözüme erişebiliyor. AutoFleet sayesinde filolar, kullanım oranlarını ve gelirlerini en üst seviyeye çıkarabiliyor. Ayrıca filonun atıl kalma süresini azaltabiliyor ve yeni mobilite hizmetleri sunabiliyorlar.
Argus: Otomotiv sektörüne yönelik siber güvenlik alanında uzman bir şirket. Modern bir araçta aracı birçok farklı açıdan kontrol eden yüzlerce değilse de onlarca bilgisayar bulunuyor, buna direksiyon sistemi ile bilgi-eğlence sistemi dâhil. Araçlarda bulunan hücresel antenler ve Bluetooth verici cihazları gibi çok sayıda bağlantı seçeneklerine bağlı olarak bu bilgisayarlar, çok çeşitli saldırı riskine karşı savunmasız durumda.
Auto Lead Star: Otomotiv sektörü için dijital pazarlama çözümleri sunmada uzman bir şirket olarak satıcıların birebir hedeflemeyle, çevrimiçi ve geniş ölçekte pazarlama ve satış yapmasına olanak tanıyor. Auto Lead Star’ın teknolojisi sayesinde araç satıcıları ve aracıları arasındaki nokta atışı ve birebir eşleşmeler büyük ölçekli, hızlı ve özgül bir şekilde yapılabiliyor. Auto Lead Star her araç hakkında bilgi sunarak, her bir müşteriyi değerlendirerek ve eşleşme yaparak 1,5 trilyon doları aşkın değere sahip bir pazarda ortalama olarak dört buçuk kat daha kaliteli müşteri adayı üretebiliyor.
Kısacası sadece tıp ve teknoloji alanında değil aynı zamanda otomotiv sektöründe de yaşanan hızlı gelişmeler heyecan verici oluyor.