İnsani yönden öne çıkan konusuyla film hayatını yoksullara yardıma adayan bir din adamının hayatının 60 yılını anlatıyor. II. Dünya Savaşı´na ve direniş hareketine katılan Rahip Pierre, işgal altındaki Fransa´da aileleri temerküz kamplarına gönderilen Yahudi çocukları yanına alıp gizlemişti. Tansiyonu hiç düşmeyen mizanseniyle, zengin ve doyurucu senaryosuyla, uyumlu oyuncu kadrosuyla film övgüyü hak ediyor.
‘L’ABBE PİERRE: UNE VIE DE COMBATS’
Yön: Fréderic Tellier
Sen: Frédéric Tellier - Olivier Gorce
Gör: Renaud Chassing
Kur: Valérie Deseine
Oyn: Binjamin Laverne - Emmanuelle Bercot - Michel Vuillermoz - Antoine Laurent - Alain Sadis - Leila Muse - Chloé Stefan
76. Cannes Film Festivali’nde yarışma dışı gösterilen bazı filmler ana yarışma ve yan bölümlerde yer alan çoğu filmden daha kaliteliydi. Bunlardan biri Frédéric Tellier’nin ‘L’Abbé Pierre: Mücadele Dolu Bir Hayat / L’Abbé Pierre: Une Vie De Combats’ adlı biyografik filmiydi. Film insani yönüyle öne çıkan ilginç, ibret verici konusuyla beğeni kazandı. Varlıklı bir ailenin oğlu olarak doğan, Katolik olarak yetiştirilen, katıldığı II. Dünya Savaşı’nda bir arkadaşını kaybeden, Direniş Hareketi’nde yer alan, hayatını yoksullara yardıma adayan (Rahip Pierre olarak tanınan) Henri Groues’in hayatını anlatan bu film izleyicide “Ömrünü başkalarına yardım etmeye adayan örnek bir din adamın ibret verici öyküsü” duygusunu yaratıyor.
‘Kendinden daha az mutlu olana hizmet et’
Bir din adamını kutsallaştıran film eylemleriyle, politikacı kimliğiyle, hayatın anlamını ‘kendinden daha az mutlu olana hizmet etmekle’ özetleyen Rahip Pierre’in ömrünün 60 yılını perdeye taşıyor. Hayatını insanlığın iyiliği için adayan, filantrop Rahip Pierre’i anlatan bu filmden önce, Robert Darene ‘Les Chiffoniers d’Emmaüs’ (1955), Denis Amar ‘54 Kışı: Rahip Pierre / Hiver 54: L’Abbé Pierre’ (1989) filmleriyle bu din adamını perdeye taşımışlardı. Henry Groues ‘54 Kışı’ vizyona girdiğinde “Benim hakkımda değil, eylemlerim hakkında bir film yapılmasını istiyorum” demişti.
Genç sinema ve TV yönetmeni, senaryo yazarı, oyuncu ve besteci Frédéric Tellier’nin bu dördüncü uzun metrajlı filmi ‘Rahip Pierre’, 137 dakikalık süresinde tansiyonu hiç düşmeyen mükemmel mizanseniyle, üç yıl boyunca kapsamlı bir araştırmanın ürünü zengin ve doyurucu senaryosuyla, uyumlu bir oyuncu kadrosunun varlığıyla, övgüyü hak eden bir film. Başından hiç eksik etmediği ironik beresi ile ‘sessizlerin sesi’ olan, 1954’ün dondurucu kışında yoksullara yardım etmek için ömür boyu sürecek bir mücadeleye öncülük eden, başkalarının acılarına duyarlı olmanın önemini vurgulayan Rahip Pierre insanlığa örnek olmuştu.
Film ipek tüccarı bir babanın oğlu olarak dünyaya gelen, burjuva bir ailede büyüyen Henri Groues’in (Benjamn Laverne) hayatının bir dönemini anlatıyor. Tahsilini (aynen benim gibi) Saint Joseph yatılı okulunda Cizvitlerin öğrencisi olarak yapan Rahip Pierre, yoksul ve zayıflara bağlılığıyla hayatı boyunca insanlığa yararlı olmak için savaş verdi. Eşitsizliklere ve haksızlıklara karşı çıkan, evsizlerin savunucusu, devrimci Rahip Pierre bu hasletleriyle uluslararası üne sahip oldu. Paris banliyölerinin varoşlarına kadar zayıfların haklarını, milletvekili seçildiği Ulusal Meclis kürsüsünden savundu.
Giriştiği binlerce savaş içinde sayısız kez ihanete uğradı ama yolundan şaşmadı. Sessizlerin sesi olarak giriştiği mücadelede, kendisine 40 yıl boyunca, altın yürekli fedakâr bir kadın olan Lucie Coutaz (Emmanuelle Bercot) destek verdi. Sarsılmaz ruh eşi, sadık sağ kolu ve bir mitin gölgesinde kalmayı kabul eden bu kadın yoksulluğa karşı verilen amansız mücadelede yanında kaldı. ‘Emmaüs Hareketi’nin kurucularından, toplanan bağışların kullanılmasında her zaman doğru kararlar veren Lucie Coutaz, 1982’deki ölümüne kadar Rahip Pierre’in sadık özel sekreteri olarak yaşadı.
‘Sessizlerin sesi’ olan rahip
1912’de Lyon şehrinde doğan Rahip Pierre 2007’de Paris’te 95 yaşında öldü. Sosyal dayanışma amaçlı, dışlanmaya karşı kurduğu ‘Emmaüs Hareketi’ etkisini uzun süre sürdürdü. II. Dünya Savaşı sırasında işgal altındaki Fransa’da aileleri temerküz kamplarına sürülen Yahudi ailelerin çocuklarını yanına alıp sakladı. Üç kez bağımsız milletvekili seçildiği mecliste, yoksulların hayatlarını kolaylaştırmak için kıllarını kıpırdatmayan politikacı ve bürokratlara karşı savaş açtı. Katıldığı kampanyalar arasında, Cezayir Savaşı sırasında Albert Camus, Jean Cocteau, André Breton ve Jean Giono ile birlikte vicdani ret hakkını savunma komitesinde yer aldı. Dördüncü kez milletvekili seçilemeyince rahipliğe geri döndü ve küçük emekli maaşıyla hayır işlerine yatırım yaptı.
Genç yönetmen Fréderic Tellier’nin aktifinde dört film var. İlk uzun metrajlı filmi ‘Soruşturma / L’Affair SK1’ (2014) En İyi İlk Film ve Senaryo dallarında César’a aday olmuştu. Nathalie Baye ile Olivier Gourmet’nin başrollerini paylaştığı bu suç draması, acımasız bir cinayet ve tecavüz soruşturmasını üstlenen genç bir müfettişi odağına alıyordu. ‘Kurtar veya Öl / Sauver Ou Périr’ (2018), başkalarının hayatını kurtarmak için kendini feda eden bir itfaiyecinin (Pierre Niney) dramını anlatmıştı. Tellier’nin ‘Rahip Pierre’den önceki filmi ‘Golyat / Goliath’ (2022) çevre hukuku konusunda uzmanlaşmış bir avukatın (Gilles Lelouch) yaşadıklarını anlatan bir gerilim - dram filmiydi.
Rahip Pierre’i kendisiyle aynı dönemleri yaşayan, Arnavut kökenli sosyal hizmetler gönüllüsü, insan hakları aktivisti, hayırsever faaliyetlerinden ötürü Nobel Barış Ödülü sahibi Rahibe Teresa’ya (1910-1997) benzetmek mümkün. Rahip Pierre’in hayatına odaklanan üç filmde kendisini, ‘54 Kışı’nda Lambert Wilson, ‘Les Chiffoniers D’Emmaüs’te François Patrice, ‘Mücadele Dolu Bir Hayat’ta Benjamin Laverne canlandırdılar. Bu tiyatro kökenli aktör 76. Festival’in açılışını yapan Maiwenn’in ‘Jeanne Du Barry’sinde, Johnny Depp’in oynadığı 15. Louis’nin sağ kolu La Borde’u canlandırıyordu. 2019’dan beri Comédie Française’de oynayan Benjamin Laverne, Olivier Nakache ve Eric Toledano’nun ‘Le Sens De La Fete’inde (2017) sinemaya başarılı bir giriş yaptı. Bu film kendisini Umut Vaat Eden Aktör César Ödülü adayı yaptı. Hugo Gélin’in ‘Mon İnconnue’sünde ise Laverne En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu César Ödülüne aday gösterildi.
38 yaşındaki Benjamin Laverne filmde mükemmel bir makyajla rahibin gençliğinden 94 yaşındaki günlerine kadar olan dönemlerini ustalıkla canlandırıyor, mükemmel performansıyla yönetmeninin mizansenine katkıda bulunuyor. Laverne Rahip Pierre’i “Kırılgan, aşırı duyarlı, hiddetli, isyankâr bir idealist” olarak tarif ediyor. Filmin yükünü omuzlarında taşıyan bir başka oyuncu, (yönetmen ve senaryo yazarı da olan) Lucie Coutaz’ı canlandıran Emmanuelle Bercot. Paris doğumlu 56 yaşındaki oyuncu, Laverne’in bir önceki filmi ‘Golyat’ta da rol almıştı. Emmanuelle Bercot, Maiwenn’in Cannes Film Festivali Jüri Ödülü sahibi ‘Polisse’in (2011) senaryo yazarı ve başrol oyuncularındandı. Bercot aynı yönetmenin fetiş oyuncusu olarak yer aldığı ‘Mon Roi’ (2015) filmiyle Cannes’da En İyi Kadın Oyuncu Ödülünü kazanmıştı.
‘Rahip Pierre’ 15 Kasım’da vizyona girecek.