Biden´den Yahudi cemaatlerine: "Arkanızı kolluyorum"

ABD Başkanı Biden, onlarca sinagogun sahte bomba tehditleriyle hedef alınmasının ardından yaptığı görüşmede, hahamlara Yahudi güvenliğini sağlamaya kararlı olduğuna dair güvence verdi.

Dünya
21 Eylül 2023 Perşembe

ABD Başkanı Joe Biden, Roş Aşana Bayramı’nın hemen öncesinde, perşembe akşamı, geleneksel bayram öncesi görüşmesine katılan önemli mezheplerin 1.200 hahamına, "Bu ay, Büyük Bayramlar için bir sinagoga giderken, güvenlik konusunda endişe duyduğunuzu biliyorum. Başkanınız olarak size ve tüm cemaatlerinize şunu açıkça ifade etmek istiyorum: Arkanızı kolluyorum. Yahudi halkının güvenliğini sağlamaya kendimi adadım” dedi.

Son aylarda yaklaşık 50 sinagog, çoğunlukla cemaatlerin çevrimiçi hizmet yayını yaptığı zamanlarda polisin müdahalesine yol açan sahte bomba tehditleriyle hedef alınmıştı. Güvenlik uzmanları, kutsal alanların dolu olduğu dini bayramlarda yapılacak aramaların paniğe yol açabileceğinden endişe ettiklerini ifade etmişti.

George W. Bush yönetiminden günümüze kadar uzanan bir gelenek olan bayram öncesi görüşmesi, Ortodoks, Muhafazakar, Reform ve Yeniden Yapılanmacı mezhepleri temsil eden haham şemsiye grupları tarafından düzenlendi. Görüşme bir saatten fazla sürdü ancak Biden, hahamlar tarafından sorulan sorulara kalmadı.

Görüşmede Biden ve üst düzey bir Beyaz Saray yetkilisi olan İç Politika Konseyi Direktörü Neera Tanden ilk kez, Biden'ın mayıs ayında açıkladığı antisemitizmle mücadele stratejisine ilişkin bir ilerleme raporunu paylaştı.

Biden, “Yönetimim zaten agresif bir şekilde uygulamalara başladı. Ülke çapındaki sinagoglar için güvenlik kılavuzları yayınladık. Okullarda ve üniversitelerde antisemitizmle mücadele etmek için ulusal bir kampanya başlattık. Dini işyeri konaklamaları ve çok daha fazlası hakkında eğitimler verdik” dedi.

Daha sonra görüşmede söz alan Tanden ayrıntıları paylaştı. Ajansların kendilerine verilen görevleri tamamlamaları için son tarihin Mayıs 2024 olduğunu söyledi. "Teslimatlar iki düzineden fazla ajans tarafından üretiliyor" dedi.

Tanden “Kampüste antisemitizmle ilgili artan bir endişe var ve bu strateji, Eğitim Bakanlığı Medeni Haklar Dairesinin diğer ayrımcılık konularında olduğu kadar antisemitizme karşı da agresif olma tutkusunu teşvik ediyor” dedi.

Görüşmede İsrail'e destek sözü veren Biden, “Amerika'nın İsrail'in güvenliğine ve bağımsız bir Yahudi devleti olarak var olma hakkına olan sarsılmaz bağlılığını yeniden teyit etmek istiyorum. İsrail'in güvenliğine olan desteğim, saldırılara karşı kendini savunma hakkı da dahil olmak üzere uzun süredir devam ediyor ve sarsılmaz” dedi.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün